Wjazd pod "zakaz wjazdu"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez asia:) » niedziela 15 kwietnia 2007, 23:19

w sumie nie zdziwiłabym się gdyby tam był kiedyś znak zakaz skrętu w prawo, albo nakaz jazdy w lewo tylko "zniknął" ;P w Polsce wszystko jest możliwe :D
asia:)

Postprzez dylek » poniedziałek 16 kwietnia 2007, 09:02

scorpio - no to chyba mamy kolejną niedoskonałość PORD :D:D:D
co powiesz na sytuację, która dość często się zdarza, a którą dość nieudolnie zobrazowałem.
[img=http://img170.imageshack.us/img170/305/zakazwjazdusl9.th.jpg]
Czy samochód łamie w tym momencie przepisy?? znajduje się przecież na drodze, na której obowiązuje znak zakazu i to po stronie jego ustawienia.
dylek
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 16 kwietnia 2007, 14:56

Heh, no nie powiem, ciekawe...
Myślę, że pojazd A znajduje się na innej drodze - wprawdzie nie ma skrzyżowania, ale jest przecięcie dróg, więc można przyjąć, że "pionowa" droga dzieli "poziomą" drogę.
cman

Postprzez njoy » poniedziałek 16 kwietnia 2007, 15:03

W Szczecinie jest takie skrzyżowanie:

Obrazek

Znak B2 stoi tam tylko po to, żeby nikt nie wjeżdżał w Al. Piastów.
Ulica Kordeckiego jest dwukierunkowa.
njoy

Postprzez asia:) » poniedziałek 16 kwietnia 2007, 16:58

hmm.... albo przepisy są źle sformułowane, albo my coś źle interpretujemy... ;P (bardzo możliwe, że ta pierwsza opcja :D)
no bo każdy intuicyjnie rozumie, że jak stoi znak zakazu wjazdu to nie wjeżdża za niego... i ok... a przecież nikt nie będzie sprawdzał czy przypadkiem komuś nie przyszło do głowy postawić znaku zakazu wjazdu na końcu ulicy, którą jedzie.... :/
ech... ja nie wiem - skoro rzeczywiście tak jest, i niczego nie omijamy - może należałoby gdzieś o tym napisać? ;P żeby zmienić przepis?
bo wszystko ok, dopóki jeździ się jak się jeździ... a jak trafi się jakiś upierdliwy policjant, który będzie chciał zarobić trochę kasy na wódkę to stanie sobie na takiej ulicy Kordeckiego z przykładu wyżej i będzie łapać kierowców twierdząc,że nie mają prawa jechać tą ulicą.... bez sensu :/
asia:)

Postprzez jjaacc » wtorek 17 kwietnia 2007, 00:31

Niestety ale są to „normalne” polecenia, a raczej ich brak podczas przeprowadzania egzaminów państwowych i moim zdaniem, jest to naganne zachowanie egzaminatorów, ale zaznaczam, że to tylko moje zdanie, może i tak powinno być, ja się na tym mogę nie znać. Przy kategoriach C, C+E jest to norma. Podaje się zdającemu polecenie „w prawo” kursant skręca, i po wjechaniu w ulicę okazuje się, że jest B-5 czyli zakaz dla ciężarówek ponad 3,5 DMC. I tu się zaczyna a właściwie kończy, nie można cofnąć, nie można jechać za znak. A egzaminator oznajmia: „a ja mówiłem, że w tą w prawo? Trzeba było jechać pierwszą MOŻLIWĄ w prawo.” Bez znajomości topografii sprawa może być ciężka. A w zdecydowanej większości znaki tego typu nie są uprzedzane tablicami informacyjnymi i widać je dopiero po wykonaniu manewru.
Jeżeli chodzi o sposób ustawienia znaków B-2. zachęcam do zajrzenia w rozporządzenie o szczegółowych warunkach dla znaków i sygnałów drogowych, to powinno wiele wyjaśnić.
jjaacc

Postprzez scorpio44 » wtorek 17 kwietnia 2007, 19:53

njoy napisał(a):Znak B2 stoi tam tylko po to, żeby nikt nie wjeżdżał w Al. Piastów.
Ulica Kordeckiego jest dwukierunkowa.

No fakt. Zapomnieliśmy o tym, że jest w definicji znaku mowa również o tym, że w szczególnych wypadkach może oznaczać zakaz wjazdu w drogę dwukierunkową. Nawet się kiedyś zastanawiałem, co to znaczy (owe szczególne wypadki), a Ty podałeś jeden przykład na to.
scorpio44

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy