lusterko w parkowaniu równoległym tyłem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

lusterko w parkowaniu równoległym tyłem

Postprzez DoSan » piątek 13 kwietnia 2007, 22:28

Tak dla ścisłości, to jest jedyny manewr w którym mozna sobie ustawić lusterko maks. w dół? dobrze zostałem poinformowany?

pozdrawiam
DoSan

Postprzez ella » piątek 13 kwietnia 2007, 22:30

Nie. Lusterek nie opuszcza się w dół. Cały czas o tym piszemy na forum.
ella
Moderator

Postprzez pcuryllo » piątek 13 kwietnia 2007, 22:34

przecież byłoby to bez sensu. Musisz nauczyc sie cofac na lusterkach poprawnie ustawionych. Przeciez widać "mniej wiecej" gdzie jest krawężnik. Chyba nie ma, aż tak wielkiego problemu z wykonaniem tego manewru.

Znalazłem w Internecie stornę, która opisuje manewry jeszcze dla statego egzaminu na kat. B, ale moze byc nieco pomocna:
http://www.ceti.pl/~seban/autoszkola/down/placmanewrowy.doc
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez DoSan » piątek 13 kwietnia 2007, 23:33

hmm no niby nie jest aż tak trudne, ale problem w tym ze Wy, tzn. ci zo juz zdali szybko zapominacie co przezywaliście przed i w trakcie egzaminu :)

co do pytania o te lusterko, to padło ono bo mi 3 instruktorów (w tym jeden szkoli sie na egzaminatora) mówiło że parkowanie równoległe tyłem jest jedynym manewrem przy którym można sobie lusterka opuścić.
DoSan

Postprzez ella » piątek 13 kwietnia 2007, 23:42

3 instruktorów (w tym jeden szkoli sie na egzaminatora) mówiło że parkowanie równoległe tyłem jest jedynym manewrem przy którym można sobie lusterka opuścić.

A potem kursanci oblewają egzaminy :roll: I czyja wina :?:
Zmień szkołę jeżeli cała trójka pracuje w tem samym miejscu.(a co to za szkoła jeśli mozesz podać)
A tym panom przy okazji powiedz, że sie mylą i wprowadzają ludzi w błąd.
ella
Moderator

Postprzez Paweu » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 23:10

W mojej szkole rowniez mowia ze mozna opuszczac lusterko przy parkowaniu rownoleglym. I we wroclawskim WORD nikt podobno nie robi z tego problemu. Dodam jeszcze ze ta szkola jest w pierwszej 5 w rankingu WORD
Paweu

Postprzez adobe » poniedziałek 20 sierpnia 2007, 23:58

Tak, we wrocławskim WORD można przestawić w tym przypadku lusterko.
Taką odpowiedź uzyskałam z samego WORDu od egzaminatora nadzorującego bodajże.
adobe

Postprzez DEXiu » wtorek 21 sierpnia 2007, 14:05

:shock:

Jeśli tak to pozazdrościć "wyluzowanego" podejścia WORDu do sprawdzania kwalifikacji kierowców.

Co do tematu - cóż, jak widać po raz kolejny wszystko zależy od regionu. Niemniej jednak parkowanie równoległe da się wyuczyć tak, aby nie musieć sie posługiwać lusterkiem. Mnie np. "do szczęścia" potrzebny jest tylko jakiś punkt odniesienia z przodu, abym widział gdzie jest krawężnik (najczęściej jest to auto zaparkowane przed moim miejscem) :) Ale i bez tego sobie radzę (z ciekawości popróbowałem sobie parkować w miejscu wyznaczonym tylko liniami na ziemi (bez pachołków czy czegokolwiek).
DEXiu

Powrót do Egzamin na prawo jazdy