Zimą czy wiosną? Kiedy zaczynać?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Zimą czy wiosną? Kiedy zaczynać?

Postprzez adzix » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 12:00

Mam takie pytanie. W lutym 08 skończę 18 lat. Kurs mogęzcacząć trzy miesiące przed urodzinami. Chciałabym się poradzićtych doświadczonych, czy warto jest zaczynać w okresie zimowym, czy też czekać na wiosnę?

pozdrawiam
Agata :)
adzix

Postprzez pcuryllo » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 12:11

To chyba zależy już od Ciebie. Zimą wiadomo, są trudniejsze warunki atmosferyczne, trzeba dużo więcej myśleć co się robi. W zimie ponadto musisz również pamiętać o tym, że szyby moga zaparować. Musisz cały czas "czuwać " nad tym co sie dzieje w samochodzie jak i poza nim. Na wiosnę wydaje mi się, że jest lepiej zdawać. Przynajmniej na drogach jest sucho.
Ale jak juz wspomniałem termin zależy od ciebie. Ja bym jednak proponował wiosnę na egzamin.

Piszesz ze zaczynasz dopiero robic kurs. To moze sobie zrob tak, zebys na kursie pojezdzila troche w zimie, zawsze to jakies wieksze doswiadczenie, a z egzaminem pokombinuj tak zeby był na wiosne :D
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez adzix » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 12:18

No tak też myślałam,że jeździć zacznę w zimę a egzam na wiosne :)

Dzięki za odpowiedź i pomoc :)
adzix

Postprzez ella » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 21:13

A tu trochę argumentów za i przeciw
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 1&start=15
ella
Moderator

Postprzez adzix » poniedziałek 09 kwietnia 2007, 23:18

Ooo dzięki, naprawdę wielkie dzięki za pomoc. Przeknaliście mnie, choć mam jeszcze parę miesięcy :)
13.06.2008 teoria 18/18 (+)
02.09.2008 praktyka (+) za 1 razem!
09.09.2008 Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie. 8)
12.09.2008 Dziewiczy przejazd Poznań - Puszczykowo :D
adzix

ZDECYDOWANIE LEPIEJ ZIMĄ

Postprzez kuba1969 » sobota 21 kwietnia 2007, 19:49

Moim zdaniem w zime jes latwiej np. niewidocznosc pasów na jezdni tzn mysle ze mozemy tutaj niestosowac sie do znaków poziomych(w razie pomyłki!) bo wytlumaczeniem mogąbyc niewidoczne pasy ruchu, pewniejsze ograniczenie predkosci w sumie nawet i jazda predkoscia minimalna duzo mozna poczytac ja to mysle ze nawet bym jechal sobie 30km/h a przy takim tepie to ja mam wiecej czasu na zaplanowanie zadania;pp
kuba1969

Postprzez dialer » sobota 21 kwietnia 2007, 22:55

Ja zaczynałem zimą. Zawsze to dobrze w czasie kursu zasmakować różnych warunków. Minusem było to ze połowę kursu robiłem po ciemku, bo wcześnie zapadał zmrok.
dialer

Postprzez speedy » poniedziałek 05 maja 2008, 12:49

Ja swój kurs zacząlem na początku listopada. Wiadomo deszcz,szaro na dworzu, szybko ciemno. Zima tez mnie zastała. Prowadziłem samochod zarówno przy sniezycy(raz to prawie nic nie widziałem) jak i przy roztopach. Egzamin 1 byl w lutym, sporo sniegu i slisko. Zdałem dopiero w kwietniu. Teraz jest maj - cieplutko, slonecznie - można własnym samochodzikiem pojechac nad jeziorko. Polecam zapisywac si tak, aby miec prawko juz na wiosne, ewentualnie lato ;)
Obrazek
speedy

Postprzez ButterflyEffect » poniedziałek 05 maja 2008, 13:40

Mi się wydaje, że jest to obojętne, jaka pora roku, bo przecież jak się będziemy uczyć jeździć w lecie, to co, potem cały rok samochód w garażu i 21 czerwca wyjeżdżamy w trasę? :P
No nie, trzeba umieć jeździć przez cały rok.
Ale właśnie ze względu na trudniejsze warunki myślę, że lepiej zacząć w zimie: jak opanujesz jazdę w trudnych warunkach, to w lecie raczej Cię nic nie zaskoczy, natomiast odwrotnie jest to możliwe.
ButterflyEffect

Postprzez jamnik » poniedziałek 05 maja 2008, 14:42

ja mialem urodziny 26. stycznia.
Tez myslalem, ze zaczne kurs w marcu..jazdy zaczna sie w kwietniu..to bede zdawał jak jest ciepło i sucho..

zapisalem sie jednak na kurs na poczatku grudnia, jazdy zaczalem na koniec grudnia. Co prawda zima byla kiepska, prawie bez sniegu, to z uwagi na krotki dzien 90% jazd miałem po ciemku. Teorie zdałem na koniec lutego, praktyczny wyznaczyli mi na 12. marca. Oblałem, ale i tak pogoda byla dobra - bez sniegu, deszczu.
Drugi egzamin na koniec kwietnia, tymbardziej.

Uwazam wiec, ze to nie ma znaczenia. Jezeli masz urodziny w lutym, to ja zapisałbym sie w grudniu. Przeciez na jazdach sie uczysz, a nie zdajesz. Jak sa gorsze warunki, to bardziej sie przykladasz, a to potem zaprocentuje. Jak przyzwyczaisz sie do zlej pogody albo ciemnosci, to gdy pojdziesz na egzamin to dzień i dobra pogoda bedzie mila niespodzianka. A i na ewentualne gorsze warunki bedziesz przygotowany. Takze jezeli jedynym problem u ciebie jest wybor samego dnia rozpoczecia kursu (zima-lato) to ja brałbym zime. Zawsze to wczesniej uzyskane prawko a i lepsze przygotowanie.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 05 maja 2008, 19:34

Ja kurs robiłam wiosna-lato i w sumie nie żałuję wyboru. Miałam obiekcje co do robienia prawka w zimę - ciężkie warunki, ślisko, śnieg bla, bla, chociaż z drugiej strony w dzisiejszych czasach o porządną zimę z ciężkimi warunkami na drogach dość trudno ;) Niemniej gdzieś tam pojawiła się chęć przetestowania swoich możliwości w zimowych warunkach, ale nie było mi to dane ;) Może w przyszłą zimę.
Teraz sobie myślę, że chyba nie ma różnicy kiedy robi się prawko. Każda pora roku jest dobra, każda pora roku to inne wyzwania ;)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez qwer0 » poniedziałek 05 maja 2008, 21:46

jesli nie umiesz jezdzic to tak jak ktos wyzej wspomnial - zima to odpowiednia pora - nie widac znakow poziomych, kraweznikow itd.
Znam pare osob, ktore nie umieja do tej pory jezdzic, zdawaly po 8-9 razy i zdaly dopiero w zimie, gdy wszystko bylo pod sniegiem :)
Jak umiesz jezdzic, to obojetne, poradzisz sobie w kazdych warunkach.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez ewkatal » wtorek 06 maja 2008, 13:56

Ja robiłam kurs od sierpnia do stycznia i zdawać zaczęłam na wiosnę. I wydaje mi się, że tak było najlepiej, bo wyjeździłam się po śniegu i zamieci trochę, a teraz jak słońce nie wali w oczy to jest cudnie ;)
Jestem o 3 oblane egzaminy lepszym kierowcą.

(2008-06-12 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

http://www.photoblog.pl/inacoto
ewkatal

Postprzez Michał_62 » sobota 10 maja 2008, 20:06

Ja zacząłem kurs pod koniec stycznia br. a ostatnie 3h kursu odłożyłem sobie na dzień przed egzaminem tj 3 czerwca bo 4 jest exam. Także miałem okazję jeździć w różnych warunkach. Akurat raz się złożyło, że miałem jazdę, gdy słynny orkan Emma przechodził nad Polską. Strasznie mną rzucało z powodu bardzo silnych bocznych podmuchów wiatru :D i nic praktycznie nie widziałem bo lało jak diabli. Zimą, coprawda śniegu nie było, ale po ciemku jeździłem i wiosną, czyli obecnie - w dobrych warunkach :). Im bardziej zróżnicowane warunki tym lepiej bo zawsze Twoje doświadczenie będzie większe.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Powrót do Szkolenie kierowców