Ważne pytanie!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez WojtekB » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:40

Nadzienie napisał(a):Czy ktoś może powiedzieć mi na 100% czy moge tam spokojnie jeździc?

Najlepiej idź na swój komisariat i zapytaj. :P
WojtekB

Postprzez pcuryllo » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:40

po miescie to nikomu nie polecam jezdzic bez prawa jazdów i to w dodatku bez osoby ktora kontrolowała by tą jazdę. Rozumiem gdzies tam po jakis wiejskich drozkach razem z ojcem czy kim pojezdzic, podszkolic sie troche.
Ale zeby nawet po takich wiejskich drogach jezdzic to tez trzeba miec troche rozumu, a nie siano.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez Nadzienie » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:50

A znacie może jakieś fora albo coś w tym stylu co można zapytać się policjanta??
Nadzienie

Postprzez cman » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:51

cman

Postprzez Nadzienie » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:54

cman napisał(a):www.ifp.pl

To jest chyba forum policjantów dla policjantów bo nie mam gdzie umieścić mojego pytania :(
Nadzienie

Postprzez cman » niedziela 08 kwietnia 2007, 17:57

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... wforum&f=2 - to jest dział dla wszystkich.

http://www.ifp.pl/index.php?name=PNphpB ... ic&t=14279 - a tu masz odpowiedź na swoje pytanie (na które zresztą odpowiedziałem już na początku).
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 08 kwietnia 2007, 18:15

Tyle tłumaczeń, które kolegi nie przekonały, więc dlaczego nikt nie podał mu konkretnego paragrafu? ;) Mówi o tym artykuł 1 ust. 2 Prawa o ruchu drogowym. Cytuję: Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu. Teraz, co to znaczy. To znaczy, że gdybyś np. spowodował wypadek, odpowiedziałbyś i za wypadek, i za jazdę bez uprawnień. Póki nie stworzyłeś zagrożenia, możesz jeździć, ile chcesz i nic Ci nie mogą zrobić. Warto o tym wiedzieć (bo można tą wiedzą zaskoczyć policjanta, który szuka jelenia), jak również warto mieć pewność, czy dana droga na pewno jest niepubliczną. ;)
scorpio44

Postprzez Nadzienie » niedziela 08 kwietnia 2007, 18:19

scorpio44 napisał(a):Tyle tłumaczeń, które kolegi nie przekonały, więc dlaczego nikt nie podał mu konkretnego paragrafu? ;) Mówi o tym artykuł 1 ust. 2 Prawa o ruchu drogowym. Cytuję: Przepisy ustawy stosuje się również do ruchu odbywającego się poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne dla uniknięcia zagrożenia bezpieczeństwa uczestników tego ruchu. Teraz, co to znaczy. To znaczy, że gdybyś np. spowodował wypadek, odpowiedziałbyś i za wypadek, i za jazdę bez uprawnień. Póki nie stworzyłeś zagrożenia, możesz jeździć, ile chcesz i nic Ci nie mogą zrobić. Warto o tym wiedzieć (bo można tą wiedzą zaskoczyć policjanta, który szuka jelenia), jak również warto mieć pewność, czy dana droga na pewno jest niepubliczną. ;)

Dziękuję BARDZO :) :P
Nadzienie

Postprzez maciass » niedziela 08 kwietnia 2007, 20:08

Nadzienie napisał(a):Mój tata pytał się co by było jak by jechał po tej drodze po spozyciu alkoholu a policjant odpowiedział, że " Było by cieżko Pana oskarżyć, ponieważ jechał pan po drodze niepublicznej

ale tego to nie rozumiem :|

art 178a Kodeksu Karnego:
§ 1. Kto, znajdując się w stanie nietrzeźwości lub pod wpływem środka odurzającego, prowadzi pojazd mechaniczny w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

przepis nie wprowadza rozróżnienia na drogi publiczne i niepubliczne, ma to miejsce dopiero w następnym paragrafie dotyczącym pojazdów innych niż mechaniczne :?
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez pcuryllo » niedziela 08 kwietnia 2007, 20:12

ciężko by Go było oskarzyć ponieważ nikt by go "w polach" :P nie lapał. Dopiero gdyby powstał wypadek, to orgrany odpowiedzialne za bezpieczeństwo zainteresowałyby się sprawca. Czyli jednym słowem, wychodzi ze pijany może sobie jeździć po drogach nie publicznych i raczej policja nie doczepi sie do niego.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez Qnia » piątek 20 kwietnia 2007, 14:47

Ja gdy byłam jeszcze niepełnoletnia miałam podobną sytuację. Jechałam z tatą i zatrzymała nas policja na polnej drodze:] Tata powiedział tylko że czuje się zobowiązany nauczyć mnie jeździć samochodem. pan olicjant usmiechnął się i pojechał bez żadnej gadki itp. itd.
Zdane 04.04.2007
Odebrane 16.04.2007

Samochód kupiony 18.04.2007

UWAGA!!! KOBIETA ZA KIEROWNICĄ :P
Qnia

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka