Czy prawko B wystarczy??

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy prawko B wystarczy??

Postprzez Krix » piątek 06 kwietnia 2007, 22:29

Witam
Pytanie natury prawno-technicznej
Wybieram się w 300-u kilometrowy spacerek po rozbity samochód mojej ciotki.
Planuję jechac moim samochodem osobowym (DMC 1,9t) z lawetą o DMC 1,2t.
Według kategorii prawka cytuję:
"a) pojazd samochodowy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 tony z wyjątkiem autobusu lub motocykla
b) pojazd, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony "

Spełniam wszystkie warunki tj DMC zespołu wynosi3,1 tony i DMC przyczepy nie przekracza masy własnej samochodu.
I tu mam problem. Zadzwoniłem do Wydz. Ruchu drogowego Komendy w Gliwicach i poinformowano mnie że nie mogę bo B uprawnia tylko do ciągnięcia przyczepy o DMC do 750kg.
To w końcu jak jest?? Mogę spokojnie jechać czy kombinować kierowcę z B+E??
Z góry dziękuję za pomoc.
Krix

Postprzez Radwan » piątek 06 kwietnia 2007, 22:49

Witam. Jestem zaskoczony, że policja nie zna dokładnie art.88 ust.2 pkt.3 szczególnie lit. b. Jeżeli dmc przyczepy nie przekracza masy własnej pojazdu ciągnącego i o ile łączna dmc zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t. wystarczy prawo jazdy kat B. Na wszelki wypadek, proszę zabrać ze sobą kodeks drogowy. Pozdrawiam
Radwan

Postprzez cman » piątek 06 kwietnia 2007, 23:18

Niestety sam już kilka razy czytałem/słyszałem zdanie policjanta, że kat. B uprawnia tylko do ciągnięcia przyczepy lekkiej :?. Szkoda, że taka (chyba dość podstawowa) rzecz jest dla wielu stróżów prawa niewiadomą.
cman

Postprzez pcuryllo » sobota 07 kwietnia 2007, 11:55

zgodnie z prawem mozesz śmiało jechać, jednakże poziom wiedzy naszych szanownych policjantów, pozostawia wiele do życzenia.
Pozdrawiam,
Piotr Curyłło

http://kierowca-zawodowy.pl
pcuryllo

Postprzez marcij » sobota 07 kwietnia 2007, 13:13

Musisz jednak pamietac o tym , zeby w dowodzie samochodu , bylo napisane ze moze ciagnac przyczepe o takiej wadze , oraz ze DMC przyczepy musi byc mniejsze od masy rzeczywistej pojazdu ciagnacego
Obrazek
marcij

Powrót do Porady techniczne