Egzamin teoretyczny - pytanie o światła mijania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin teoretyczny - pytanie o światła mijania

Postprzez Mariola S » czwartek 29 marca 2007, 19:14

W testach jest pytanie "Podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, kierujący pojazdem osobowym powinien używać świateł mijania:
A-przez cały rok;
B-w czasie od zmierzchu do świtu na oświetlonych drogach;
C-w tunelu."
Do tej pory prawidłowymi odpowiedziami były dwie ostatnie. Teraz po zmianie ustawy zamiast drugiej powinnam zaznaczyć pierwszą odpowiedź.
Mam egzamin teoretyczny 16 kwietnia 2007. Czy zaznaczać odpowiedź "po staremu" czy "po nowemu"?
Może dla kogoś może to się wydawać dziwne pytanie, ale słyszałam o przypadku (pytanie z pierwszej pomocy - niestety nie potrafię powiedzieć, o które pytanie chodziło) kiedy ktoś zaznaczył w testach odpowiedź zgodnie z nowymi przepisami obowiązującymi od 01.01.2007 a na egzaminie były jeszcze stare testy. Pomimo, że ta osoba się odwołała od wyniku egzaminu to nie uznano jej racji.
Mariola S
Mariola S

Postprzez cman » czwartek 29 marca 2007, 19:42

Trudno powiedzieć jak to będzie. W zasadzie pytania powinny być zmienione w momencie, kiedy nowy przepis zacznie obowiązywać. Myślę, że w tej sytuacji egzaminator przy omawianiu zasad powie, jak to wygląda - a jeśli nie, to trzeba by przed rozpoczęciem samemu o to zapytać.
cman

Postprzez Gozdek » czwartek 29 marca 2007, 23:47

no coz chyba sie nie dowiemy dopuki ktos nie trafi na to pytanie na egzaminie i nam nie powie jak to wyglada:)
Gozdek

Re: Egzamin teoretyczny - pytanie o światła mijania

Postprzez scorpio44 » czwartek 29 marca 2007, 23:53

Mariola S napisał(a):Do tej pory prawidłowymi odpowiedziami były dwie ostatnie. Teraz po zmianie ustawy zamiast drugiej powinnam zaznaczyć pierwszą odpowiedź.

A mnie się wydaje, że po nowemu prawidłowe są wszystkie 3 odpowiedzi. Kiedy trzeba jeździć na światłach całą dobę, to od zmierzchu do świtu również, więc odpowiedź B precyzująca konkretną sytuację nadal pozostaje poprawna. ;) W ten sposób trzeba z reguły intepretować pytania egzaminacyjne, aczkolwiek zdarzają się od tego wyjątki (np. z tego, co pamiętam, było pod tym kątem przywoływane jakieś pytanie o zwężeniu jezdni).
scorpio44

Re: Egzamin teoretyczny - pytanie o światła mijania

Postprzez ella » piątek 30 marca 2007, 10:17

Mariola S napisał(a):
Mam egzamin teoretyczny 16 kwietnia 2007. Czy zaznaczać odpowiedź "po staremu" czy "po nowemu"?
.

No i odpowiedź juz jest
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
ella
Moderator

Postprzez Mariola S » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 18:51

Znalazłam odpowiedź na swoje pytanie w dzisiejszej Gazecie Wyborczej. Na str. 36 podane są wszystkie nowe pytania oraz te, które zostały zminione i będą obowiązywały w "nowych" testach. M.in. pytanie o światła mijania. :D
Na końcu artykułu podano stronę, na której można znaleźć całą bazę pytań egz zawierającą również nowe pytania: www.mt.gov.pl
Mariola S
Mariola S

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 02 kwietnia 2007, 23:37

Mariola, nie wiem, czy zwróciłaś uwagę, ale i na naszym forum są już dawno te pytania zamieszczone. ;)
scorpio44

Postprzez Mariola S » wtorek 17 kwietnia 2007, 19:25

Wczoraj miałam egzamin teoretyczny. :) Test rozwiązany bezbłędnie. Nie wiem dlaczego tak się tym stresowałam tymi pytaniami :) Podrawiam i dziękuję za odpowiedzi.
Mariola S
Mariola S

Powrót do Egzamin na prawo jazdy