Podwyższenie kategorii

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Podwyższenie kategorii

Postprzez Zico » poniedziałek 21 sierpnia 2006, 07:59

Chcę odnowić uprawnienia instruktora kat A. Moja sytuacja jest następująca-Od początku posiadałem prawo jazdy kat. A i B. Kurs na instruktora zrobiłem 12 lat temu. Miałem wtedy uprawnienia na kat A i B. Podczas ostatniej weryfikacji zdawałem tylko egzamin na kat.B - z A zrezygnowałem. Szkolę cały czas na kat B, mam ważne badania lekarskie i psychotesty. Co mam zrobić teraz? Czy robię kurs na instruktora kat A? Jaki egzamin zdawać muszę? Czy muszę zdawać przepisy ruch drog wraz z psychologią i metodyką czy tylko instruktarz na kat A? Proszę o pewną odpowiedź-jak ktoś nie wie, to niech sobie oszczędzi pisania. Przyznam, że studiuję Rozporządzenie i ciągle mam pewne wątpliwości w tym temacie.
12 letni staż
Zico

Postprzez Kasia » środa 23 sierpnia 2006, 18:52

Widzę, że nikt nie ma odwagi Ci odpowiedzieć....
Moja propozycja jest taka: zapytaj jakiegoś Przewodniczącego Komisji egzaminacyjnej co zrobić w takim przypadku. Z tego co wiem w różnych rejonach kraju różnie interpretuje się przepisy dotyczące szkolenia i egzaminowania kandydatów na instruktorów.
Powodzenia
Kasia

Postprzez ślepowron » wtorek 27 marca 2007, 17:15

Pana sytuacja została uregulowana z dniem wejścia w życie owej weryfikacji. Jeżeli nie przystąpiła Pan do egzaminu w zakresie kat. A,to oznacza,że utracił Pan to uprawnienie. Analogicznie,jeżeli instruktor nie przystapił do weryfikacji to jego poprzednie uprawnienia straciły ważność. Pozdrawiam
ślepowron

Postprzez KUBA_1 » czwartek 29 marca 2007, 19:57

Niestety ale takia jest prawda.
Burzliwa weryfikacja trwała od czerwca 1999r do czerwca 2000r. W pierwszym etapie zdawało się tylko teorię, a w późniejszym juz razem z jazdą. (co za tym - opłaty za egzamin weryfikujący) .Instruktorzy bardzo opieszle podchodzili do tematu - bo czekali na orzecznictwo (przegrane ogłoszone bodajże w styczniu-lutym 2000r ) przez Rzecznika Praw Obywadelskich.
Do tego czasu uprawnienia instruktora były przypisane do posiadanego wcześniej (przed kursem na instruktora) prawa jazdy.
KUBA_1

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów