zwyżka w ubezpieczeniu dla kierowców >24 lat ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

zwyżka w ubezpieczeniu dla kierowców >24 lat ?

Postprzez kooba$ » piątek 09 marca 2007, 10:01

Czy to prawda? Wiecie czy to do tyczy tylko AC, czy też może OC? Co prawda mam już samochód, ale jeśli moje obawy się potwierdzą to mogę zapomnieć o jeździe ojca samochodem (Audi A4 :cry: ) :x . Dodam, że samochód jest ubezpieczony w Link4. Proszę powiedzcie, że to dotyczy tylko AC, proszę... :cry:
kooba$

Postprzez Silent » piątek 09 marca 2007, 10:13

Na 100% dotyczy to OC, odnośnie AC to nie wiem. Odnośnie podwyższenia opłaty, jeśli Twój ojciec będzie głównym właścicielem to w OC nadal będą jego zniżki, aczkolwiek straci je jeśli Ty spowodujesz jakąś kolizje itp. W Link 4 musi poinformować ich o tym że będziesz korzystał z tego pojazdu i będzie płacił nieco więcej, ale nie aż tak gigantyczne kwoty jakbyś zarejestrował samochód na siebie (24>).
Obrazek
Silent

Postprzez kooba$ » piątek 09 marca 2007, 10:17

ubezpieczenie zostało wczoraj zapłacane i dopiero dzisiaj raczył mi powiedzieć, że coś takiego istniej (to było chyba specjalnie 8) ) miałem nadzieję, że to AC, bo jak samemu się samochód połamie to pół biedy, gorzej jak komuś i potem płać... :(
kooba$

Postprzez Silent » piątek 09 marca 2007, 10:24

AC to ubezpieczenie od kradzieży, włamań itp. zdarzeń i nie jest ono obowiązkowe. Natomiast OC jest ubezpieczeniem od kolizji drogowych itp. i jest ono obowiązkowe, przecież na kursie na prawo jazdy to było: obowiązkowe dokumenty: prawo jazdy, dowód rejestracyjny, ubezpieczenie OC. Przy kontroli drogowej nie będziesz miał problemów okazując ubezpieczenie OC ojca, bo w Polsce ubezpiecza się samochód, nie osobę. Gorzej może być z opłatą szkód przez ubezpieczalnie - jeśli nie zostaną poinformowani o tym że z auta korzysta osoba poniżej 24 roku życia i posiadająca prawko krócej niż 5 lat to mogą robić problemy.
Obrazek
Silent

Postprzez kooba$ » piątek 09 marca 2007, 10:34

dzięki bardzo, wiem co to jest AC, OC :wink: . Niestety będe musiał swoim gratem jezdzic.
PS. Na kurs idę w czerwcu dopiero :wink: jeszcze raz dzięki
kooba$

Postprzez Silent » piątek 09 marca 2007, 12:35

W Link4 jak Twój ojciec byłby głównym właścicielem auta to ta kwota dopłaty byłaby naprawdę niewielka.
kooba$ napisał(a):Na kurs idę w czerwcu dopiero
W takim razie szerokiej drogi na kursie i zdania egzaminu za pierwszym razem :)
kooba$ napisał(a):jeszcze raz dzięki
Nie ma za co :D
Obrazek
Silent

Postprzez jimorrison » niedziela 11 marca 2007, 18:58

z oc to najlepiej jest w samopomocy:)
jak jest wspolwnasnosc (np. na osobe kta ma ful znizek i na osobe ktora nie ma prawka dluzej niz rok i nie ma ukonczonych 24lat) to biora pod uwage tylko jednego wlasciciela - w tym wypadku np. osobe ze znizkami i licza oc :)
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez wiesniak » niedziela 11 marca 2007, 19:42

Co do samopomocy to mój tata miał kiedyś takie małe nieprzyjemne zdarzenie, policja stwierdziła winę drugiego kierowcy, który był właśnie tam ubezpieczony, ale ci z samopomocy przyjęli jego wyjaśnienia i za Chiny nie chcieli wypłacić pieniędzy. A w warsztacie za wymianę paru głupot (walnięcie w płot to było) zażyczyli sobie chyba 25 tys... W końcu zapłacili, ale zachodu było trochę więcej niż być powinno.
Tak więc cena składki to jedna strona medalu, a druga to co będzie jak już coś się stanie. Bo nie zawsze tam gdzie najtaniej najlepiej się na tym wychodzi.
wiesniak

Postprzez disco » niedziela 11 marca 2007, 23:41

Silent napisał(a):...Gorzej może być z opłatą szkód przez ubezpieczalnie - jeśli nie zostaną poinformowani o tym że z auta korzysta osoba poniżej 24 roku życia i posiadająca prawko krócej niż 5 lat to mogą robić problemy.

nie powinno byc problemów, wiecej tutaj
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8395
disco

Postprzez marcij » poniedziałek 12 marca 2007, 18:04

oczywiscie ze jest druga strona , la emowimy tutaj o ubezpieczeniu OC , czyli wlasnie dla kogos komu wyrzadzimy "krzywde" i jest to w zasadzie nie nasz problem. A i na to gdzie jest ubezpieczony ktos kto w nas wjedzie tez nie mamy wplywu.
Obrazek
marcij

Postprzez jimorrison » wtorek 13 marca 2007, 08:30

wiesniak napisał(a):Co do samopomocy to mój tata miał kiedyś takie małe nieprzyjemne zdarzenie, policja stwierdziła winę drugiego kierowcy, który był właśnie tam ubezpieczony, ale ci z samopomocy przyjęli jego wyjaśnienia i za Chiny nie chcieli wypłacić pieniędzy. A w warsztacie za wymianę paru głupot (walnięcie w płot to było) zażyczyli sobie chyba 25 tys... W końcu zapłacili, ale zachodu było trochę więcej niż być powinno.
Tak więc cena składki to jedna strona medalu, a druga to co będzie jak już coś się stanie. Bo nie zawsze tam gdzie najtaniej najlepiej się na tym wychodzi.

hmm.. ja wychodze z innego zalozenia, ma byc najtaniej bo nie przewiduje ze bede walil w drzewa czy mial stluczki w czasie waznosci ubezpieczenia. jak juz bedzie jakas szkoda to sie bede martwil ale i na to sa sposoby. mowie oczywiscie o samym OC, z ac to juz inna bajka
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Powrót do Luźna gadka