Oblany egzamin - czy warto pisać odwołanie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin - czy warto pisać odwołanie?

Postprzez Zakochany » niedziela 04 marca 2007, 21:15

Witam wszystkich.

W ubiegły czwartek po raz pierwszy zdawałem egzamin praktyczny (Warszawa, Bemowo). Nie będę się rozpisywał nad przebiegiem całego, napiszę tylko za co zostałem oblany. Otóż, przejechałem całą trasę popełniając dwa błędy (jak się później okazało tylko o tylu zostałem poinformowany) - przekroczenie prędkości (o 10kmh) i nieprawidłowy tor jazdy (na samym końcu przy skręcaniu do ośrodka wjechałem na przystanek). Kiedy uradowany dojechałem do ośrodka (wcześniej słyszałem od znajomych, że jak sam dojeżdżasz to na pewno zdasz) egzaminator zaczął 'podliczać' egzamin. Powiedział że generalnie było dobrze ale nie może mi zaliczyć egzaminu ponieważ za późno włączałem kierunkowskazy. Wstawił mi dwie n-ki przy 'sygnalizowaniu zamierzonych manewrów'. Ani razu nie zapomniałem włączyć kierunkowskazu, ponadto przy skręcaniu zachowywałem się poprawnie, tylko przy zmianie ruchu za szybko zmieniałem pas. Żeby nie było, nie wyglądało to tak że najpierw czekałem aż będzie miejsce, a dopiero potem włączałem kierunkowskaz i zmieniałem pas (niektórzy ponoć tak robią). Ja po prostu za szybko zjeżdżałem po włączeniu kierunkowskazu - wg egzaminatora.
Chcę się Was zapytać czy jest sens pisać odwołanie w takiej sytuacji. W moim przekonaniu nie włączałem za późno kierunkowskazów, a nawet jeśli to czy jest to podstawą do niezaliczenia egzaminu? Wydaje mi się że 'sygnalizowanie zamierzonych manewrów' powinno się oblewać przy całkowitym zapomnieniu zasygnalizowania tego manewru.
Drugie pytanie - jeśli jest sens się odwoływać to czy ktoś może mi rozpisać krok po kroku procedurę odwoławczą? Jestem kompletnie zielony w pisaniu takich rzeczy, nie wiem nawet do kogo je wysłać (ba, nawet nie wiem czy gdzieś wysłać czy przynieść osobiście).

Z góry dzięki za pomoc ;)
Zakochany

Postprzez cman » niedziela 04 marca 2007, 21:26

Nie jest łatwo ocenić wyniku egzaminu jedynie na podstawie relacji jednej ze stron. Niekiedy zbyt późne sygnalizowanie powoduje to, że sam fakt sygnalizowania i tak już nic nie wnosi, więc trudno takie sygnalizowanie uznać za prawidłowe.
cman

Postprzez Iskierka » niedziela 04 marca 2007, 23:04

nie słyszałam jeszcze o odwoływaniu sie od egzaminu, ale jesli masz watpliwosci co do przebiegu egzaminu to zawsze mozesz to zgłosic do wladz w osrodku w ktorym miałes egzamin. poza tym po to sa kamerki w samochodach zeby wyłapywac nieprawidłowosci, tylko nie wiem czy Ci sie opłaca :wink: jesli chodzi o wzór odwołania i informacje o nim to powinny takie rzeczy byc na stronie internetowej kazdego osrodka. .

tu masz kryteria oceny na egzaminie [część] :wink:

Przy ocenie kwalifikacji egzaminator zwraca szczególną uwagę na:

* sposób wykonywania manewrów na drodze
* zachowanie wobec innych uczestników ruchu drogowego
* umiejętność oceny potencjalnych lub rzeczywistych zagrożeń na drodze
* skuteczność reagowania w przypadku powstania zagrożenia
* dynamikę i kulturę jazdy
* sposób używania mechanizmów sterowania pojazdem.
"Jeśli chcesz zeby cie podrapac, to powiedz gdzie cie swedzi " :wink:
Iskierka

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 05 marca 2007, 00:56

cman napisał(a):Niekiedy zbyt późne sygnalizowanie powoduje to, że sam fakt sygnalizowania i tak już nic nie wnosi, więc trudno takie sygnalizowanie uznać za prawidłowe.

Ja bym powiedział, że nie niekiedy, tylko właściwie prawie zawsze. ;) O czym zapomina większość polskich kierowców.

Przepis mówi, że sygnalizować należy zawczasu i wyraźnie, a więc czy brak sygnalizacji, czy sygnalizacja zbyt późna - jest to błąd. Jeżeli były dwa takie błędy - no to niestety, ale egzaminator ma prawo oblać.
scorpio44

Postprzez Gozdek » wtorek 06 marca 2007, 16:16

bo sygnalzuje sie zamiar skretu/zmiany pasa, a nie skret czy zmiane pasa wiec wydaje mi sie ze trzeba troche wczesniej ten kierunek wrzucac
Gozdek

Postprzez scorpio44 » środa 07 marca 2007, 12:49

No jeżeli idzie o ścisłość, to sygnalizujemy i zamiar manewru, i sam manewr (bo kierunek wyłączamy dopiero po jego wykonaniu). Ale podstawowym sensem i celem sygnalizowania jest zamiar wykonania manewru.
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy