Egzamin kontrolny / skierowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin kontrolny / skierowanie

Postprzez EgoisicBoY » niedziela 04 marca 2007, 02:59

Witam na forum .

Niestety tak się stało że straciłem kiedyś prawo jazdy na okres 3 lat .

czas ten dobiega końca i muszę odbyć egzamin kontrolny ale ..

1) Kto ma mi to skierowanie wydać ? szukałem troche w sieci i nic konkretnego nie znalazłem ( wyczytałem że : Komendant policji , WORD , Sąd ..) A niestety nikt nic nie wie :?

2) Z tego co wiem to bede zdawał tylko teorie lub praktyke ? a wybór egzaminu zależy od tej instytucji która wydaje skierowanie na egzamin kontrolny ?

3)Czy egzaminator podczas takiego egzaminu wie za co delikwent stracił prawo jazdy ? czy też może wie tylko że przeprowadza egzamin kontrolny ? , a może nic niewie i przeprowadza ten egzamin tak jak każdy inny ?

4)Słyszałem że takie osoby które straciły prawo jazdy za jazdę na "Podwójnym gazie" mają duże kłopoty by zaliczyć egzamin ? (Może jest na forum jakiś egzaminator i sie wypowie ? :wink: )

5) Udając się po skierowanie na egzamin kontrolny potrzeba jakieś zaświadczenie z sądu o tym że zakaz prowadzenia pojazdów dobiegł końca ?
czy też może wystarczy wyrok jaki dostałem z sądu po sprawie ?

Dodam że szukałem na forum ale nieznalazłem satysfakcjonujących odpowiedzi :wink:
EgoisicBoY

Postprzez Włodek » niedziela 04 marca 2007, 12:43

Musisz się udać do Wydziału Komunikacji Twojego UM lub Starostwa i tam uzyskasz skierowanie na egzamin do WORDu, który wskażesz. Na podstawie odpisu wyroku, urzędnik ocenia czy kara już dobiegła końca.
Jeżeli okres zatrzymania prawa jazdy jest większy niż 1 rok, to zdajesz cały egzamin.
W dokumentach jest napisane za co zatrzymano Ci prawo jazdy.
W praktyce egzaminator nie wgłębia się w istotę sprawy, tylko ocenia Twoje umiejętności.
Oczywiście dla poznania wymagań egzaminacyjnych zalecam wykupienie kilku godzin w dowolnym OSK celem przystosowania się do nowych warunków.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez EgoisicBoY » wtorek 06 marca 2007, 20:44

Dzięki za wyczerpującą odpowiedz :)

ale mam jeszcze pytanie czy zanim przystąpie do egzaminu to będe musiał odbyć jakieś badanie psychologiczne ?

bo słuszałem już różne opinie na ten temat .
EgoisicBoY

Postprzez Włodek » wtorek 06 marca 2007, 21:54

EgoisicBoY napisał(a):... czy zanim przystąpię do egzaminu to będę musiał odbyć jakieś badanie psychologiczne ?
bo słyszałem już różne opinie na ten temat .

Jeżeli prawo jazdy nie jest podstawą wykonywania zawodu kierowcy, to takie badania nie są konieczne. (na chwilą obecną).
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » wtorek 06 marca 2007, 22:27

To zależy też od tego za co Tobie zabrali to prawko ( ale widzę, że za podwójny gaz).

Badaniu lekarskiemu przeprowadzanemu w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem podlega:

3. kierujący pojazdem skierowany przez organ kontroli ruchu drogowego, jeżeli:
a. uczestniczy w wypadku drogowym, w następstwie którego jest śmierć innej osoby lub ciężki uszczerbek na jej zdrowiu,
b. kierował pojazdem w stanie nietrzeźwości lub po użyciu środka działającego podobnie do alkoholu;
ella
Moderator

Postprzez EgoisicBoY » wtorek 06 marca 2007, 22:33

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi .
EgoisicBoY

Postprzez EgoisicBoY » czwartek 08 marca 2007, 15:21

Eh .. sory że dalej marudze ale nie daje mi spokoju to badanie lekarskie :P

czy może ktoś z was wie coś więcej na ten temat ?
EgoisicBoY

Postprzez Włodek » czwartek 08 marca 2007, 19:41

EgoisicBoY napisał(a):czy może ktoś z was wie coś więcej na ten temat ?

Badanie lekarskie nie jest badaniem psychologicznym.
Ale nawet badania psychologicznego nie trzeba się bać, chyba, że jest się uzależnionym od alkoholu :roll:
Spokojny instruktor,
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez marcij » czwartek 08 marca 2007, 22:57

Nie wiem dokladnie jakie sa przepisy , ale moge napisac to co nam mowil wykladowca na kursie. Otoz ja mieszkam w tarnowie i wykladowca mowil ze po czyms takim trzeba robic badania ktorych nie mozna przeprowadzic w tarnowie (krakow lub rzeszow), za ktore sie placi i nie sa wcale takie szybkie , oraz to ze na takie egzaminy sa wyznaczane specjalne terminy , wtedy egzaminuja tylko ludzi ktorym zabrali za alkohol i wiele z nich oblewa , bo mysla ze wsiadaja po trzech latach do samochodu i zdadza egzamin wg nowych przepisow bez zadnych jazd w osk. Wynikaloby z tego ze taki egzaminator by o tym wiedzial. Ale tak jak pisze , jest to tylko to co nam mowil wykladowca , moze chcial nas tylko postraszyc , tzrebaby sie zaglebic w kodes i inne przepisy prawne.
Obrazek
marcij

Postprzez EgoisicBoY » sobota 10 marca 2007, 12:47

Badanie lekarskie nie jest badaniem psychologicznym.

no ale to nie jest chyba takie badanie jakie sie przechodzi przed przystąpieniem do kursu ?

czy lekarz posłucha jak oddychasz sprawdzi wzrok i się spyta czy jesteś zdrywy (też mi badanie :lol: )

Ale nawet badania psychologicznego nie trzeba się bać, chyba, że jest się uzależnionym od alkoholu

wiesz ja się nieboje tego tylko czuje niepokój jak przed każdymi badaniami :P

co do uzależnienia to zdecydowanie nie jestem ( a może tak się tylko mi wydaje :P ) kiedyś kurator powiedział że nawet jak się nie pije cały rok ale raz w roku się człowiek upije to jest alkocholikiem :lol: więc 3/4 polski jest alkocholikami według tego :wink:

no w każdym bądz razie spożywam zdecydowanie mniej alkocholu niż moi rówieśnicy :P głównie jak ide do knajpy coś zjeść :P i to też max dwa piwa wtedy wypije :P

a to że wsiadłem za kółko po pijaku .. cóż presja głupich kolegów zresztą ja też do najmądrzejszych nienależałem skoro dałem się nakręcić no ale też co się dziwić miałem ledwo 19 lat od (dwóch tygodni )
EgoisicBoY

Postprzez EgoisicBoY » piątek 23 marca 2007, 00:11

Witam

odświerze temat gdyż już jestem po formalnościach i to co napisze może się komuś przydać :wink:

Więc ...

dziś tzn 22 marca minoł mi zakaz prowadzenia pojazdów

i o dziwo całą sprawę dało się załatwić "od ręki"

czyli udałem się do wydziału komunikacji po przedstawieniu sprawy wypełniłem tylko wniosek i od razu dostałem skierowanie na egzamin kontrolny i tego samego dnia udałem się do word-u na ustalenie terminu egzaminu.

W wydziale komunikacji nie trzeba było przedstawiać odpisu z wyroku nie zostałem z kierowany na badania psychologiczne

więc podejżewam że to co napisali koledzy wyżej obowiązuje w innych miastach (?)

w każdym bądz razie w Wałbrzychu niewymagali odpisu ani nieskierowali mnie na badania .

No nic mam nadzieje że komuś się to przyda co napisałem jeśli znajdzie się lub już znalazł się w takiej sytuacji (oby jak najmniej takich przypadków!)

p.s. trzymać kciuki 31 marca teoria :P
EgoisicBoY

Powrót do Egzamin na prawo jazdy