Fotel

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Fotel

Postprzez Cristof » wtorek 27 lutego 2007, 20:00

Witam serdecznie wszystkich tych którzy-zdali,zdają lub sobie odpuscili :D

Jestem tu nowym użytkownikem ale forum zacząłem przeglądać dokładnie od września 2006 roku, kiedy to zacząłem kurs w OSK.

Niedługo mam drugie podejście i może to zabrzmi dziwnie ale nie wiem jak reguluje się...fotel kierowcy :D
Co prawda nie raz majsterkowałem przy zagłówkach ale nigdy nie było potrzeby ustawiać fotela bliżej lub dalej kierownicy.

Na egzaminie na pierwszym razem szukałem tego kurka ale niestety nie mogłem znaleźć i czułem niezły dyskomfort podczas jazd. Teraz chcę tego uniknąć.
Dlatego proszę o pomoc. Najlepiej przydatne byłyby zdjęcia oraz instrukcje :P

PS: powtarzam że nie chodzi mi o schylanie fotela w pozycje dla "śpiącego" lub odwrotnie tylko...heh nie wiem jak to wyjaśnic (przesuwanie do przodu lub do tyłu)

pozdrawiam
Cristof

Postprzez lesiu1111 » wtorek 27 lutego 2007, 20:10

Dziwne, że instruktor Ci tego wszystkiego nie pokazał....

Do przybliżania i oddalania służy wajcha znajdująca się pod siedzeniem z prawej strony. Jakoś dokładniej nie umiem tego napisać, musisz wsiąść do takiego samochodu i popróbować... Co z tego, że teoretycznie będziesz umiał, a praktycznie już nie....
Mess with the best, die like the rest!
lesiu1111

Postprzez wiesniak » wtorek 27 lutego 2007, 20:32

Zależy w jakim samochodzie, ale prawie zawsze jest to właśnie jakaś wajcha z przodu pod fotelem, którą podnosisz do góry i możesz wtedy fotel przesunąć. Niekoniecznie z prawej strony, może być z lewej albo w ogóle na całej szerokości fotela.
wiesniak

Postprzez ella » wtorek 27 lutego 2007, 20:37

Oczywiście jak podniesiesz wajhę to musisz się odepchnąć do tyłu (albo pociągnąć fotel do przodu) bo fotel sam się automatycznie nie odsunie :wink:
ella
Moderator

Postprzez karolina1 » środa 28 lutego 2007, 00:26

Haha, jeśli pozwolicie - ja w półgodzinnej przerwie między egzaminem teoretycznym a praktycznym dzwoniłam w panice do mojego instruktora z pytaniem, jak się reguluje zagłówek w Aveo, ale miał polewkę ze mnie :)
Obrazek
karolina1

Postprzez Cristof » środa 28 lutego 2007, 13:09

karolina1 napisał(a):Haha, jeśli pozwolicie - ja w półgodzinnej przerwie między egzaminem teoretycznym a praktycznym dzwoniłam w panice do mojego instruktora z pytaniem, jak się reguluje zagłówek w Aveo, ale miał polewkę ze mnie :)

Hehe
Zagłówek to jeszcze nie tragedia.
Ale wyobraź sobie że wsiadasz do samochodu a tam fotel maksymalnie odchylony do tyłu. Tak że ledwo sięgasz ręcami do kierownicy. 8)

Dzięki za dotychczasowe podpowiedzi.
Ale jest kilka wersji. Przydałoby się jakby była konkretna odpowiedź gdzie ten "regulator" znajde bo szukanie go+wzrok egzaminatora+stres=mogą dać niezbyt fajną mieszankę :wink:

pozdrawiam
Cristof

Postprzez wiesniak » środa 28 lutego 2007, 13:49

To powiedz chociaż jakim samochodem będziesz zdawać, bo konkretnej odpowiedzi pasującej do wszystkich marek nie ma :wink: .
wiesniak

Postprzez Cristof » środa 28 lutego 2007, 14:19

wiesniak napisał(a):To powiedz chociaż jakim samochodem będziesz zdawać, bo konkretnej odpowiedzi pasującej do wszystkich marek nie ma :wink: .

Nie powiedziałem tego? :shock: hehe ale gapa ze mnie. :?
Będę zdawać Nissanem Micrą.

pozdrawiam
Cristof

Postprzez marcij » środa 28 lutego 2007, 19:25

Cristof napisał(a):
Ale wyobraź sobie że wsiadasz do samochodu a tam fotel maksymalnie odchylony do tyłu. Tak że ledwo sięgasz ręcami do kierownicy. 8)

Ja zazwyczaj jak podchodzilem do auta (na kursie i na egzaminie tez) to musialem odsunac fotel do tylu , bo mi sie nogni nie miescily , raz to mialem nawet tak ze nie dalem rady wsiasc, musialem z zewnatrz przesunac fotel do tylu i dopiero wtedy wsiadac.
Obrazek
marcij

Postprzez She18 » środa 28 lutego 2007, 20:12

Hehe :lol: ja odwrotnie...Praktycznie cały fotel muszę dać do przodu bo mam nogi za krótkie :wink:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez ja:) » piątek 02 marca 2007, 11:55

w Micrze wajcha jest z przodu po prawej stronie:) podnosisz ją do góry i przesuwasz się w przód lub w tył:)
Być kobietą to straszne trudne zajęcie,
bo polega ono głównie na zadawaniu się z mężczyzną :P
ja:)

Postprzez Adam-nd » sobota 03 marca 2007, 10:59

No trochę to śmieszne, że instruktor nie pokazał Ci takich rzeczy.
To jest oczywiste jak włączenie świateł czy wycieraczki... Ja zawsze przed wyjazdem na miasto ustawiałem sobie wszystko w L'ce bo poprzednia osoba zawsze miała inaczej.

Swoja drogą przypomina mi się sytuacja w filmie "Job" z tą kobietą skarżącą się na egzaminatora, że ją usadził :D
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez scorpio44 » sobota 03 marca 2007, 18:31

Adam-nd napisał(a):Swoja drogą przypomina mi się sytuacja w filmie "Job" z tą kobietą skarżącą się na egzaminatora, że ją usadził :D

Ta sytuacja to dowcip z dłuuuuuuuuugą brodą, jakich zresztą w tym filmie chyba kilkadziesiąt, co zresztą straszliwie mnie w nim denerwowało.
scorpio44

Powrót do Luźna gadka