Propozycja

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jesteś za zmianami?

TAK
19
63%
NIE
11
37%

Liczba głosów : 30

Propozycja

Postprzez ella » poniedziałek 12 lutego 2007, 17:40

Podrzucono pomysł (nie mój :wink: ) utworzenia czegoś w rodzaju przewodnika po poszczególnych WORD-ach. Dział, w którym każdy wpisywałby swoją relację w odpowiednie miejsce, wymieniał się doświadczeniami i w ten sposób szybko można byłoby dotrzeć do potrzebnych informacji.

Jak rozwiązalibyście ten pomysł?
Czy to ma być odrębny nowy dział z podziałem na WORDY?
Czy tylko przyklejony topic "RELACJE" z odnośnikami (linkami) do poszczególnych odrębnych wątków z WORD-ami? Żeby nie przyklejać kilkudziesięciu wątków z relacjami.
A może jeszcze coś innego.

Oczywiście chodzi też o to, żeby nie zrobić przy tym ogólnego bałaganu.
Do tej pory takie informacje zbierane były w formie relacji zdanych i oblanych we wszystkich WORD razem.

Admini czekają na propozycje.
Ostatnio zmieniony piątek 16 lutego 2007, 21:38 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 12 lutego 2007, 18:09

To ja na początek powiem tak - moim zdaniem na naszym forum działów już jest za dużo, więc tworzenie jakiegokolwiek nowego zawsze będę uważał za najgorszy z możliwych wariantów. ;)
scorpio44

Postprzez Wersik » poniedziałek 12 lutego 2007, 18:51

Myślę, że mógłby być podział na województwa a nie na WORD'y. W Samym trójmieście są 2 ośrodki egzaminowania i chyba podział "administracyjny" (województwa) był by bardziej przystępny.
Początek kursu : 09.09.2006
Koniec kursu : 17.12.2006
Egzamin 06.02.2007
teoria 100%
plac 100%
miasto +
Za pierwszym razem :->
Obrazek

http://www.doradca-zawodowy.pl/
Wersik

Postprzez cman » poniedziałek 12 lutego 2007, 18:59

Ja jestem zdecydowanie za. A jak konkretnie to zrobić? Przyklejony topic z odnośnikami jest moim zdaniem do kitu. Chodzi o to, że będzie sporo wątków z relacjami zaplątanych pomiędzy pozostałe wątki. Ja bym był już prędzej za utworzeniem nowego działu, a tak przy okazji tego to myślę, że cały dział 'Przeciw korupcji' można by wywalić, zwłaszcza, że w obecnym czasie jest on trochę mało potrzebny. Natomiast podział moim zdaniem powinien być na WORD'y, a nie województwa. Ludzie pytający o to jak się zdaje tam czy tam, pytają zawsze o konkretny WORD.
cman

Postprzez Włodek » poniedziałek 12 lutego 2007, 20:54

cman napisał(a):Ja jestem zdecydowanie za. ... Ludzie pytający o to jak się zdaje tam czy tam, pytają zawsze o konkretny WORD.

Ja też jestem za. I to koncepcją cmana.
Każde miasto w którym jest WORD ma odrębną specyfikę. Egzaminatorzy przyzwyczajają się do pewnych zachowań charakterystycznych dla danego miasta
i tak interpretują przepisy.
Słusznym też wydaje się propozycja usunięcia działu 'Przeciw korupcji' i zastąpieniem go proponowanym działem o WORDach.
Tylko jak zdyscyplinować forumowiczów? :lol:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez ella » poniedziałek 12 lutego 2007, 21:26

cman napisał(a):Ja bym był już prędzej za utworzeniem nowego działu

Włodek napisał(a):Słusznym też wydaje się propozycja usunięcia działu 'Przeciw korupcji' i zastąpieniem go proponowanym działem o WORDach.

Ok panowie, to nie zaden problem utworzyć nowy dział z WORD-ami.
Ale....no i właśnie to ale.
Po co w takim razie dział "Egzamin na prawo jazdy" jak znając zycie cała dyskusja o egzaminach przeniesie się do tamtego działu tylko z podziałem na wordy. I tak na przykład w wątku "Word Szczecin" znajdzie się kilka relacji, trochę instrukcji o lusterkach, łuku, porady na temat stresu.....gratulacji zdania egzaminu i jeszcze wiele innych rzeczy. I po miesiącu ktoś znowu będzie narzekał, że wątki mają po kilkanaście zakładek i trudno w nich znaleźć coś konkretnego. Wątków na przykład o łuku będzie tyle ile wordów no i jeszcze jeden ogólny. :roll:
Czy wątki o WORDACH mają wyglądać tak jak ten?
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
Trochę konkretnych wskazówek, porad no i reszta luźnej gadki nie na temat.

Rozmawiałam ze Smoke na temat tej propozycji, która wyszła od osoby korzystającej z forum. Szczerze mówiąc ja nie wiem jak to rozwiązać, żeby było dobrze i kazdy był zadowolony.
Tak jak już pisałam samo zrobienie nowego działu to najmniejszy problem.
Tylko co w tym dziale. Same dokładne relacje z poszczególnych WORDÓW a reszta w ogólnych dziale "Egzaminy ....."? Jak to widzicie?

Tylko jak zdyscyplinować forumowiczów?

Niech się sami pilnują, albo nic nie znajdą :wink:
ella
Moderator

Postprzez cman » poniedziałek 12 lutego 2007, 22:28

Hmm... No myślę, że powinny być tam przede wszystkim relacje, ale również powinny być dopuszczone wszelkie rady, porady, doświadczenia, ale tylko osób, które zdawały lub będą zdawać w konkretnym WORD'zie i tylko związane z danym WORD'em, a nie ogólne o stresie itp. Trzeba by na wstępie wyraźnie napisać o czym można w tym dziale pisać, a posty nie związane z poradami dotyczącymi konkretnych WORD'ów wywalać. No nie wiem, tak ja to na razie mniej więcej widzę.
cman

Postprzez Gozdek » wtorek 13 lutego 2007, 00:46

cman napisał(a):Hmm... No myślę, że powinny być tam przede wszystkim relacje, ale również powinny być dopuszczone wszelkie rady, porady, doświadczenia, ale tylko osób, które zdawały lub będą zdawać w konkretnym WORD'zie i tylko związane z danym WORD'em, a nie ogólne o stresie itp. Trzeba by na wstępie wyraźnie napisać o czym można w tym dziale pisać, a posty nie związane z poradami dotyczącymi konkretnych WORD'ów wywalać. No nie wiem, tak ja to na razie mniej więcej widzę.

takze jestem za taka propozycja jak cman napisal... niech ludzie pisza jakie "pulapki" egzaminatorzy maja dla zdajacych z danego WORDu itd itp

P.S. Bardzo dobry pomysl z takim dzialem:)

Pozdrawiam
Gozdek

Postprzez She18 » wtorek 13 lutego 2007, 13:11

Jestem ZA :) To jest bardzo dobry pomysł, macie mój głos na Tak :wink:
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Re: Propozycja

Postprzez ania18 » środa 14 lutego 2007, 15:20

Jestem zdecydowanie za. Najlepiej stworzyć osobny dział. Kto nie będzie chciał go czytać(np scorpio :lol: ) to nie będzie do niego wchodził -proste :P Pomysł z linkami jest daremny :?
Proponuje takie coś: stworzyć osobny dział. W tym dziale poddziały na województwa, a potem jeszcze na poszczególne WORDy. Wtedy wszystko będzie bardzo przejrzyste i będzie można bardzo łatwo coś znaleźć . W każdym WORDzie (który będzie jednocześnie malutkim działem) powstanie seria tematów np: oszustwa egzaminatorów, ulubione miejsca gdzie łatwo o glebe itp). Tylko że to nie mogą być relacje z egzaminów bo powstanie jeden wielki syf. Najlepiej jakby tylko administratorzy mogli zakładać nowe tematy, bo gdy damy wolną rękę forowiczom wątki będą się powielać. Jedynie byśmy mogli podrzucać pomysły, jaki jeszcze temat chcemy. Oczywiście posty mógłby już tam każdy pisać. No i oczywiście posty nie związane z tematem od razu przenosić do kosza, żeby nie było tam pełno "trzymam kciuki" itp.
P.s. dział "przeciw korupcji" jest faktycznie denny. Ja osobiście nigdy na niego nie wchodze. Proponuje zrobić ankiete ile osób jest za wyrzuceniem tego tematu :wink:
Mam już dość myślenia o prawku
ania18

Postprzez scorpio44 » środa 14 lutego 2007, 17:04

Ania18, problem polega na tym, że (z tego, co mi przynajmniej wiadomo) na takim forum nie ma możliwości tworzenia poddziałów. A mówiąc inaczej - te nasze działy są już poddziałami działu "Forum", i istniałaby jedynie możliwość utworzenia drugiego takiego dużego działu, który znajdowałby się na stronie głównej forum pod obecnym dużym działem. Ewentualnie niech mnie ktoś kompetentniejszy (kto bawił się w tworzenie tego typu forów) wyprowadzi z błędu. ;) A zresztą przypuszczam, że gdyby była możliwość tworzenia takich poddziałów, o które Ci chodzi, to już wcześniej zostałoby to zastosowane, żeby strona główna nie odstraszała leniwych ilością, tak jak to robi teraz. ;) Wiem, że obecna zbyt duża liczba działów to nie tylko moja opinia.
A już na pewno nie ma takiej możliwości, żeby można było pisać posty, ale nie można było tworzyć nowych topiców.

Co do działu "przeciw korupcji", to proponowałbym wszystkie wątki z niego poprzenosić odpowiednio do "szkolenia" i do "egzaminowania", ewentualnie do "luźnej gadki" (tam, gdzie dany będzie pasował).
scorpio44

Postprzez ania18 » środa 14 lutego 2007, 17:30

U to glupio. Wlasciwie to nie pomyślałam nad tym czy jest taka mozliwosc :roll: ale fajnie by to bylo zorganizowane. No ale i tak chcialabym zeby taki dzial powstal. Choc pewnie bedzie tam duzo "sprzatania". No to najlepiej zalozyc tam osobny temat dla kazdego miasta. Ustawic to jakos alfabetycznie wg miast i tam juz by byla gadka o konkretnym wordzie. Tylko pilnowac zeby relacje byly jednak w odpowiednim dziale itp
Mam już dość myślenia o prawku
ania18

Postprzez ella » środa 14 lutego 2007, 21:05

Tylko że to nie mogą być relacje z egzaminów bo powstanie jeden wielki syf.
Tylko pilnowac zeby relacje byly jednak w odpowiednim dziale itp

Aniu, dlaczego uważasz, że relacje nie powinny być w tamtym dziale? Przecież to jest właśnie największe źródło informacji o egzaminie ( pod warunkem, że ktoś w relacjach pisze "Zdałem, miasto OK, plac OK") Przecież to z dokładnej relacji mozna wyczytac gdzie sie jeździ i gdzie sa jakies pułapki.
To co ma być w tamtym dziale? Stwierdzenia, że ten to <&%#$@> bo oblewa, a ten chce łapówkę a tamten cacy bo u niego zdałam?
A może jednak wszystko razem.

Czekamy na dalsze propozycje zwłaszcza od osób które bedę z tego korzystały. Bo chyba Ania jest jedyną tu taką osobą która się wypowiedziała.
A może kandydaci na kierowców, nie są jednak zainteresowani takim działem bo milczą ? 12 osób na TAK a większość z tego to pewnie osoby które mają już egzamin za sobą. Osoba, która była najbardziej zainteresowana też milczy. Jak nie to nie będziemy sobie zawracać głowy.
Nie bójcie się tu nie gryzą :lol: Może wspólnie więcej wymyślimy.

No ale i tak chcialabym zeby taki dzial powstal. Choc pewnie bedzie tam duzo "sprzatania".

Najwyżej zatrudni się dodatkową chętną sprzątaczkę :D

Co do ilości działów to jakiś czas temu jeden nam ubył. Co do działu"Przeciw korupcji" to zrobiłabym tak jak radzi Scorpio. Ale nie wiem jeszcze co góra na to :silent:
ella
Moderator

Postprzez Gozdek » środa 14 lutego 2007, 22:57

ten dzial by sie przydal w ankiecie niechcacy zaznaczylem na nie ale jestem na tak:) poniewaz mam zamiar zdawac egzamin w lozmy (jestem podczas kursu) a mieszkam kolo warszawy wiec nie zabardzo mam od kogo sie dowiedziec czegos o tym miescie jak wyglada tam egzamin....czego sie bac itd itp wiec dla mnie to jest BARDZO BARDZO DOBRY POMYSL :)

Pozdrawiam
Gozdek

Postprzez karolina1 » czwartek 15 lutego 2007, 01:22

Mnie zdziwiło na samym początku trochę co innego (piszę o tym, bo może da się to rozwiązać razem z omawianym problemem). Otóż jest dział "Oceń OSK". Po czym wchodzę tam i jest, załóżmy, 7 wątków dotyczących lubelskich ośrodków. W każdym z tych tematów robi się po jakimś czasie dyskusja także o innych ośrodkach, które mają już pozakładane osobne wątki. Czy nie lepiej w ramach działu "Oceń OSK" zrobić subfora dotyczące każdego województwa i dopiero w ramach tyc subforów dawać tematy dotyczące poszczególnych szkół? Z WORDami możnaby było zrobić podobnie, tzn. dać dział "WORD-y w kraju" i podzielić to na województwa. I relacji z egzaminów w to nie mieszać - w tym dziale można będzie zamieszczać tylko informacje lub opinie o danym WORD, ogólnie. Natomiast szczegółowe relacje z egzaminów pozostaną tam gdzie były.
Obrazek
karolina1

Następna strona

Powrót do Luźna gadka