Jazda samochodem na zagranicznych numerach - prawo

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda samochodem na zagranicznych numerach - prawo

Postprzez enter85 » niedziela 11 lutego 2007, 00:05

Witam !!!

Za bardzo nie wiem w jakim dziale umieścić moje pytanie, ale zrobię to tutaj.

Mój kolega mieszka w Niemczech. Samochód ma na niemieckich blachach.
Czy w czasie jego pobytu w Polsce ja mogę poruszać się jego autem bez jego obecności w pojeździe ?

Słyszałem różne opinie na ten temat. Że osoba do której należy samochód musi znajdować się w nim. Jak ta sytuacja wygląda z prawnego punktu widzenia. Jeśli ktoś z Was będzie mi w stanie udzielić odpowiedzi będę wdzięczny.

Pozdrawiam
Piotrek
Exam:
23.08 - Teoria 0 błędów, Praktyka oblany łuk
08.09 - Oblany łuk
25.09 - Oblane miasto
05.12 - Zdane !!!
enter85

Postprzez wiesniak » niedziela 11 lutego 2007, 00:19

Nie chce mi się szukać przepisów, ale nie wydaje mi się, żeby takie coś istniało. Bo jak ktoś ma samochód służbowy, albo w leasingu to co, nie może jeździć w Polsce, bo nie jest jego właścicielem? Wygląda mi to na jakiś bezsensowny wymysł.
wiesniak

Postprzez enter85 » niedziela 11 lutego 2007, 00:44

Opisywana przeze mnie sytuacja wygląda troszkę inaczej niż auto w leasingu czy na firmę.
Poczekam na wypowiedź kogoś kto poprze to jakimś argumentem.
Exam:
23.08 - Teoria 0 błędów, Praktyka oblany łuk
08.09 - Oblany łuk
25.09 - Oblane miasto
05.12 - Zdane !!!
enter85

Postprzez wiesniak » niedziela 11 lutego 2007, 00:58

Proszę bardzo:
Art. 71.
5. Pojazd zarejestrowany za granicą dopuszcza się do ruchu, jeżeli odpowiada wymaganym warunkom technicznym i jest zaopatrzony w tablice rejestracyjne z numerem rejestracyjnym składającym się z liter alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich, z zastrzeżeniem art. 59 ust. 2 i 3, a kierujący pojazdem ma przy sobie dokument stwierdzający dokonanie rejestracji.

Poza tym nie wiem, czym ma się różnić opisana przez Ciebie sytuacja od podanych przeze mnie.
wiesniak

Postprzez czemu » niedziela 11 lutego 2007, 15:27

Nie ma przeciwskazań prawnych, o ile ich sobie nie narobił.

Niech przed wyjazdem sprawdzi warunki ubezpieczenia. Niektóre towarzystwa ubezpieczeniowe zastrzegają sobie, że kierującym (aby ubezpieczenie obowiązywało) musi być osoba z niemieckim prawem jazdy. Wiem z doświadczenia.

Podczas ewentualnej kontroli pewnie to nie wyjdzie, ale jakby się coś stało z samochodem w chwili, gdy jest pod Twoją opieką, to mogą być problemy z ubezpieczeniem. Niech sprawdzi przed wyjazdem, czy może pożyczać auto obcokrajowcom i nie będzie problemu :-)
05.09 WORD Katowice o/Tychy - zdane :)
czemu

Postprzez Tomek_ » poniedziałek 12 lutego 2007, 13:03

Przepisy ubezpieczeniowe zabraniaja poruszania sie w PL samochodem na zagranicznych numerach rejestracyjnych osobie, ktora nie jest wlascicielem pojazdu (lub nie ma specjalnego upowaznienia). Wymagane jest wykupienie dodatkowej polisy.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Powrót do Porady techniczne