Zielone liście i głąby.

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Postprzez wiesniak » piątek 09 lutego 2007, 22:54

Mi się najbardziej podoba to dzielenie społeczeństwa na "nas" - prawych (i sprawiedliwych) obywateli i tych "kasiastych" czyli złodziei i wyzyskiwaczy mających w poważaniu jakiekolwiek prawo i uosobienie całego zła na tym świecie, których trzeba tępić :D. Sorry Kopan, ale tylko niezbyt inteligentni ludzie o wyjątkowo prostym myśleniu jeżdżą przepisowo tylko po to, żeby nie zapłacić mandatu. I jeszcze im się wydaje, że inni (ci "kasiaści") myślą tak samo. Bo do tego właśnie się sprowadza mówienie, że jak ktoś ma kasę, to może mieć jakiekolwiek przepisy w poważaniu. Życie każdy ma tylko jedno i zaręczam Ci, że ci "kasiaści" doskonale sobie z tego zdają sprawę :wink: .
wiesniak

Postprzez kopan » sobota 10 lutego 2007, 00:03

Wieśniak bo jest tak:
Kasiastemu z kieszeni wystaje i jak go złapią to byle szybciej go obsłużyli a ile to kosztuje to mu wsio rybka 1000 2000 wsio rybka byle szybciej i z głowy.
Ale jak by było 10 000, 20 000 to już nie taka rybka chyba że kasiasty wielorybek.
Ale i na wielorybka jest haczyk.

A z tym dzieleniem to Ty wyskakujesz - mówią - uderz w stół a nożyce się odezwą.
Jest jeszcze jedna rzecz ja staram się równać by za to samo wykroczenie efekt odstraszający był taki sam a ty uważasz że tak jak jest, jest najlepiej bo są uprzywilejowani i powinni być im tym zaradnym się to należy w ramach wspierania zaradności.

A masz rację że prawidłowe rozsądne jeżdżenie wcale od kasy nie zależy.

Ale czemu akurat tylko za kasiastych i to wszystkich zaręczasz że zdają sobie sprawę że życie jest jedno.
Co światła siła i ciemny motłoch.
kopan

Postprzez wiesniak » sobota 10 lutego 2007, 00:19

Cały czas rozchodzi się o to, że wydaje Ci się, że np. 2000zł, a co dopiero 500 nie jest dla kogoś bogatszego żadnym wydatkiem i że to jest mu "wsio rybka". Większości społeczeństwa tak się wydaje niestety. Prawda jest taka, że ci "kasiaści" dlatego właśnie mają więcej pieniędzy, bo takiego podejścia nie mają.
A poza tym, jeszcze raz mówię, to nie mandat ma być głównym czynnikiem odstraszającym.
wiesniak

Postprzez Ad_aM » sobota 10 lutego 2007, 01:16

wiesniak napisał(a):Cały czas rozchodzi się o to, że wydaje Ci się, że np. 2000zł, a co dopiero 500 nie jest dla kogoś bogatszego żadnym wydatkiem i że to jest mu "wsio rybka". Większości społeczeństwa tak się wydaje niestety. Prawda jest taka, że ci "kasiaści" dlatego właśnie mają więcej pieniędzy, bo takiego podejścia nie mają.
A poza tym, jeszcze raz mówię, to nie mandat ma być głównym czynnikiem odstraszającym.

Wieśniak... szczerze mówiąc dla mnie 20-30 zł nie jest straszną sumą pieniędzy. Ale dla moich niektórych znajomych dużą kwotą jest 5zł. I jeśli ja zapłacę mandat w wysokości 200zł będę sumę pamiętał może z dwa miesiące... a jeśli mój znajomy będzie miał taki mandat zapłacić będzie go pamiętał grubo ponad rok, bo tej sumy nie uzbiera przez taki okres czasu. A np. dla Pana posła Misztala ta suma mandatu nie będzie raczej wysoko w stosunku do dochodu :wink: . Niesprawiedliwość pojawiłby się gdyby biednym dawać 10% dochodu, a bogatym 40% dochodu za to samo wykroczenie
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez wiesniak » sobota 10 lutego 2007, 02:01

Owszem w stosunku do dochodu to ta kwota nie jest może duża, ale bogaty tak samo czuje, że wyrzucił pieniądze w błoto. A tego nikt nie lubi w mniej więcej tym samym stopniu. Choćby przez sam szacunek dla własnej pracy.
wiesniak

Postprzez mawik » sobota 17 lutego 2007, 00:59

A że tak jeszcze zapytam.. Od kiedy ma w końcu wejść ten listek? W zeszłym roku słyszałem, że może od początku tego roku (co na szczęście nie wyszło, bo bym mnie też objęło ;) ), niedawno w gazecie czytałem, że od lipca 2007 a teraz wy tu piszecie, że od 2008. Więc tak na 100% już wiadomo kiedy? I pytanie nr2(trochę poza tematem) - to prawda, że ma wejść prawko od 17lat? Jeśli tak to kiedy?
8 lutego 2007 egzamin, kat.B (pierwsze podejście) - zdany
kat.C - mam nadzieje że niedługo;)
mawik

Postprzez ella » sobota 17 lutego 2007, 01:04

a teraz wy tu piszecie, że od 2008. Więc tak na 100% już wiadomo kiedy?

My piszemy taką datę jaka jest podana w projekcie ustawy o kierujących.
I pytanie nr2(trochę poza tematem) - to prawda, że ma wejść prawko od 17lat? Jeśli tak to kiedy?

Nie prawda. Egzamin na prawo jazdy będzie się zawsze zdawało po ukończeniu 18 lat.
W tej samej ustawie jest projekt zaczęcia kursu od 16 lat. Czyli dwa lata nauki. O najważniejszych zmianach możesz poczytać w FAQ.
ella
Moderator

Postprzez mawik » sobota 17 lutego 2007, 10:51

ok, wielkie dzięki ;)
mawik

Postprzez Pinger » sobota 17 lutego 2007, 11:57

A moze cos takiego? skoro mamy byc widoczni to zrobmy to tak zeby bylo pewne ze nas zauwaza :D

Obrazek
Obrazek

Prawko od 10.III.07. Koszt nauki włączania światła przecimgłowego - 112zł :) Reszta rzeczy bezcenna ;)
Pinger

Postprzez 4est » niedziela 18 lutego 2007, 13:48

Bardzo dobry pomysł, tylko jeszcze na dzrzwi i z tyłu na klape i można ruszać :D :D
ŚMIERĆ ZAWSZE WSIADA RAZEM Z NAMI DO AUTA I CIERPLIWIE CZEKA
4est

Postprzez larry » poniedziałek 19 lutego 2007, 20:54

Zielone listki to kolejny poroniony pomysł jakich w naszym kraju ostatnio wiele (patrz mundurki w szkołach). Wg mnie mogły by nawet być do przyjęcia ale powiedzmy na okres pierwszego miesiąca. Pierwsze 2 lata po wydaniu prawa jazdy to okres gdzie kierowca powinien doskonalić technikę jazdy i zdecydowanie poprawić dynamikę. I dochodzi tu kwestia wykorzystywania niedoświadczenia młodych kierowców przez innych.

Jeśli chodzi o stawkę mandatów dla biednych i "kasiastych" to uważam że przez niektórych przemawiają tutaj kompleksy. Policja to nie Robin Hood i naszczęście istnieje jeszcze coś takiego jak punkty karne, które równe są dla wszystkich.
larry

Postprzez mawik » poniedziałek 19 lutego 2007, 23:47

Pytanie co do kategorii: listek obejmuje wszystkie czy tylko B ? Jesli wszystkie no to załóżmy że kategorię C zrobię jeszcze przed wejściem liścia w życie ale CE już po. To wtedy jak jadę samą ciężarówką to bez niczego, a jak zapinam przyczepę to mam przywalić liścia?? Jak to jest????
mawik

Postprzez cman » poniedziałek 19 lutego 2007, 23:53

Zielony listek dotyczy tylko kat. A, A1, B i B1.
cman

Postprzez mawik » wtorek 20 lutego 2007, 00:07

to dobrze, dzięki ;)
mawik

Postprzez go$ka » wtorek 20 lutego 2007, 00:12

wszystko fajnie, mogę nawet się zgodzić na ten zielony listek, ale co zrobić gdy ktoś nie ma swojego samochodu tylko pożycza od rodziców. czy przez to, że on musi jeździć z listkiem rodzice mają cierpieć i jeździć jak "nowi", a może nasz listek będziemy odklejać po wyjściu z samochodu??
go$ka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze