jak to jest z nowym kursem-powtórny egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

jak to jest z nowym kursem-powtórny egzamin

Postprzez lumpy » wtorek 06 lutego 2007, 23:33

witam jestem nowy na forum mam pytanie jak pewnie dobrze wiecie zmieniaja sie zasady odbywana kursu itp itd i w zwiazku z tym moje pytanie czy jezeli prawojazdy jest zatrzymane ( jak to jest w moim przypadku , bede musial zdawac od nowa egzamin a prawko mialem rok ) to czy jak zdam bede musial jezdzic z tym zielonym listkiem z tylu ? no i czy wogole beda mnie obowiazywaly nowe zasady po tym egzaminie powtornym ? w koncu ja bede odzyskiwal prawojazdy a nie robil od nowa kurs dzieki zza info pozdrawiam
lumpy

Postprzez wiesniak » środa 07 lutego 2007, 00:24

Projekt zdaje się mówi o osobach, które po raz pierwszy uzyskują prawo jazdy na daną kategorię, więc raczej nie masz się co martwić.
wiesniak

Re: jak to jest z nowym kursem

Postprzez ella » środa 07 lutego 2007, 00:41

lumpy napisał(a):jak pewnie dobrze wiecie zmieniaja sie zasady odbywana kursu itp itd i

Zasady odbywania kursu pozostają takie same (poza 16-latkami). 30 godzin teorii + 30 godzin praktyki :) . Zmienia się ustawa o osobach kierujących pojazdami.
a prawko mialem rok

Mam rozumieć, że rok z kawałkiem czy prawie rok?
Jeżeli rok z kawałkiem to tak jak napisał Wiesniak.
ella
Moderator

Postprzez lumpy » środa 07 lutego 2007, 10:53

no nawet i nie rok tylko 10 miesiecy
lumpy

Postprzez happygirl » środa 07 lutego 2007, 10:55

No właśnie ja też nie do końca rozumiem tę ustawę: czy np. posiadając prawo jazdy od lutego tego roku będę podlegała nowym przepisom (listek, itp.) w przyszłym roku? Czyli teraz nie potrzebuję listka, ale po wyjeżdżonych 11 miesiącach będę musiała przykleić? :D Trochę to dziwne by było...
happygirl

Postprzez wiesniak » środa 07 lutego 2007, 11:55

Nie, nie musiałabyś jeździć z listkiem, bo prawo (zwykle) nie działa wstecz :). Nowe przepisy obowiązywałyby tych, którzy uzyskają prawo jazdy dopiero bo ich wprowadzeniu.
wiesniak

Postprzez ella » środa 07 lutego 2007, 12:19

lumpy napisał(a):no nawet i nie rok tylko 10 miesiecy

Jeżeli miałes prawko tylko10 miesięcy i zabrali ci za przekroczenie punktow karnych to obowiązuje cię nowy kurs i egzamin. Jak się nie wyrobisz przed zmianami to bedziesz jeździł z listkiem. Bo u ciebie będzie robienie na nowo prawka a nie odzyskiwanie starego.
Ostatnio zmieniony środa 07 lutego 2007, 14:05 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez lumpy » środa 07 lutego 2007, 12:39

ale ja nie mam za punkty tylko za alkochol
lumpy

Postprzez scorpio44 » środa 07 lutego 2007, 18:10

Warto sprecyzować, że te wszystkie nowe zasady jeszcze nie obowiązują (będą obowiązywały prawdopodobnie od 2008 r.). Bo z wypowiedzi Lumpiego można wywnioskować, że myśli on, iż te nowe zasady już obowiązują. ;) A więc jeżeli będziesz zdawał w najbliższym czasie (przed wprowadzeniem zmian), to wszystko jest jeszcze po staremu. ;)
scorpio44

Postprzez ella » środa 07 lutego 2007, 18:22

Lumpy będzie zdawał za 4 lata. (pisał tylko edytował posta)
Tylko w przepisach jest, że jak w pierwszym roku posiadania prawka przekroczy 20 punktów to robi od nowa kurs i zdaje egzamin. Czyli wszysto od nowa. I wtedy gdyby weszły juz te przepisy w czasie jak on zdawałby ten egzamin to jeździłby z liściem jako świezy kierowca po kursie.
Ale .....koledze zabrali prawko za alkohol w pierwszym roku posiadania prawka. I tu juz nie wiem....jak to jest traktowane w pierwszym roku bo powyżej to wiadomo. Tylko egzamin.
Czy jest jakaś różnica w tym przewinieniu (alkohol) do jednego roku i po wyżej roku?
ella
Moderator

Postprzez lumpy » środa 07 lutego 2007, 20:06

jeszcze nie wiadomo czy na 4 lata w kazdym razie bede zdawal od nowa , acha jeszcze jedno pytanko czy egzaminatorzy maja w papierach ze prawko jest zabrane za alkochol bo podobno maja i staraja sie zeby te osoby predko nie zdaly , prawda to jest ?? pozdrawiam
lumpy

Postprzez marcij » środa 07 lutego 2007, 20:12

Wykladowca opowiadal, ze jest raz na jakis czas specjalny termin dla tych , ktorym zabrali za alkohol i faktycznie bardzo malo ktory go zdaje. Nie wiem czy tak jest tylko u nas , czy wogole tak jest czy tylko chcial nas postraszyc , ale pisze co slyszalem od niego.
Obrazek
marcij

Powrót do Egzamin na prawo jazdy