ŁUK NA EGZAMINIE-lusterka, szyba-jak patrzyliście?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ucybucy » poniedziałek 29 stycznia 2007, 21:52

w wordzie na powstańców w warszawie z opowieści słyszałem że trzeba patrzeć się tylko przez tylną szybę, tak też nauczył mnie mój instruktor. moim zdaniem to trochę głupie, przykładowo kiedyś będę chciał zdawać kategorię c to nie będę mógł się obrócić do tyłu i będę musiał radzić sobie przy pomocy lusterek zewnętrznych.
pozdrawiam
Teoria: 29-01-2007 godz. 10.00 wynik: pozytywny
Praktyka: 15-02-2007 godz. 19.00 wynik: pozytywny
VW Golf mk3 GTI
ucybucy

Postprzez zancia:) » piątek 09 lutego 2007, 03:14

Ja po swoich dosiadczeniach wiem ze przez tylnia szybe latwiej....
Aczkolwiek egzaminator powiedzial ze wyjazd tylem patrzac w tylnia szybe...

Z wjazdem przodem chyba nie ma problemu...
Wyjazd... Wsteczny jedziesz do tylu... patrzysz na boczna prawa szybe 1-den, 2-gi pacholek i okolo pol skretu kierownica i zawijasz... patrzysz czy tylem nie zachaczysz pacholka jesli tak to naprowadzasz autko.... gdy juz widzisz ostatni pacholek na samym koncu gdy jest na srodku szyby tylniej to prostujesz... jedziesz prosto do koperty.....

Zerknac na chwilke do lusterek mozna.....
JA np wogule lusterek nie uzywam poniewaz wole kontrolowac gdzie sa pacholki i czy na nie, nie jade....
Pozdrowionka
:) :)
zancia:)

Postprzez ella » piątek 09 lutego 2007, 10:02

zancia:) napisał(a):Z wjazdem przodem chyba nie ma problemu...
Wyjazd... Wsteczny jedziesz do tylu... patrzysz na boczna prawa szybe 1-den, 2-gi pacholek i okolo pol skretu kierownica i zawijasz... patrzysz czy tylem nie zachaczysz pacholka jesli tak to naprowadzasz autko.... gdy juz widzisz ostatni pacholek na samym koncu gdy jest na srodku szyby tylniej to prostujesz... jedziesz prosto do koperty.....

Przypominam temat bo zaraz posypią się tutaj dobre rady w pokonywaniu łuku (liczenie pachołków i skrętów kierownicą) :)

"Mam pytanie- jak to u Was wygląda- czy w Waszych WORDach można oblać egzamin za patrzenie w lusterko przy robieniu łuku?"
ella
Moderator

Postprzez lesiu1111 » piątek 09 lutego 2007, 15:49

WORD Toruń:

Odprawa egzaminacyjna: "Patrzycie Państwo przy cofaniu tylko i wyłącznie w tylną szybę. Lusterka są ustawione do jazdy miejskiej, więc i tak nic wam te lusterka nie dadzą.".

Egzamin: W sumie to bardziej 'udawałem', że patrzę w tylną szybę, aniżeli to robilłem, patrzyłem prawie cały czas w prawe lusterko, a egzaminator idący za mną w chwili cofajnia nie miał żadnych przeciwwskazań. Miałem pewność, że nikt z tyłu nagle mi nie wyskoczy, a też i obserwacja przez tylną szybę w Aveo wydaje mi się nie być wcale pomocną akurat na łuku.
Mess with the best, die like the rest!
lesiu1111

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 01:39

a czy spotkaliście się z czmś takim, że egzaminator zabroni patrzec w tylną szybe a nakarze przez lusterka? pytam bo dzisiaj coś takigo usłyszałam od znajomych!!! ja mówię, że zawsze patrze przez tylną szybę (tak mnie uczono, przyzwyczaiłam się i jest ni łatwiej, w ogóle nie korzystam przy łuku z lusterek, jestem wysoka więc bez problemu w tylniej szybie widze zarówno pachołki jak i linie), a one na to że słszały, że teraz przez kusterka niektórzy każą!! ja im, że chyba zabraniaą przez lusterka, a one swoje więc nie wiem czy to ja już całkiem zgłupiałam i jestem do tyłu czy też im się coś pomyliło?!? jest to możliwe żebym nie mogła patrzec przez szybę??
madzior_ka

Postprzez Ad_aM » niedziela 11 lutego 2007, 01:51

Tego jeszcze nie było - pierwszy raz słyszę o nakazie patrzenia przez lusterka :lol:
Na 99,999% musiało im się coś pokiełbasić :wink:

P.S.
Czytając inny twój post wpadłem na to, że może chodzi o właściwe ustawienie lusterek na łuku (czyli w wersji na miasto bez możliwości korekty ich ustawienia?)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Wersik » niedziela 11 lutego 2007, 02:10

Z opowieści mojego instruktora, w PORDzie w Gdyni przyczepiają się o nie patrzenie przez tylną szybę. Uczyłem się aby przez pierwsze 2 metry patrzeć tylko przez szybę tylną, a potem już na samym łuku lusterkami. Po końcu łuku tylko przez tylną szybę i aż do miejsca zatrzymania. Chyba poskutkowało, bo egzaminator nic się nie przyczepił, plac zaliczony :)
Wydaje mi się to słuszne, aby patrzeć przez szybę, w mieście na parkingu gdyby stanął za tobą motor to raczej trudno byłoby go dostrzec bocznymi lusterkami.
Początek kursu : 09.09.2006
Koniec kursu : 17.12.2006
Egzamin 06.02.2007
teoria 100%
plac 100%
miasto +
Za pierwszym razem :->
Obrazek

http://www.doradca-zawodowy.pl/
Wersik

Postprzez madzior_ka » niedziela 11 lutego 2007, 02:12

Tzn powiem tak: ja w sumie wszystko wiem - tak mi sie przynajmniej wydaje jeśli chodzi o łuk, jeżdżę sobie patrząc w tylną szybę, lusterka ustawiam od razu do jazdy miejskiej (bo przeciez nie mozna poprawiac bo by swiadczylo o zle wykonanym pirwszym zadaniu) tak ze widze w nich bok mojego pojazdu i to co jest za nim, a w wewnetrznym tylna szybe itd..

a dzisiaj mielismy gosci i zeszlo na egzaminy, ze ogolnie to ciezko zdac ze zalezy od egzaminatora itd i padlo pytanie gdzi sie patrzyc na luku, ja od razu mowie ze w tylna szybe a w lusterka mzna zerkac ale nie non stop w nie patrzec, a znajoma mamy mowi ze jej corke uczyli ze tylko w lusterka i ze ona (ta znajoma) tez sie dzieki temu oduczyla w szybe patrzec i etarz tylko przez lusterka,a ja ze chyba jej sie cos pomylilo bo przeciez to przez szybe sie powinno i przez lusterka to jest ulatwienie itd itp, a ona ze nie i zaczelo sie o tym jacy to egzaminatorzy sa rozni... ekhm... mam nadzieje ze jednak to byla pomylka bo pierwsze sie z czyms takim spotkalam, a patrzac przez tyln szybe zerkajac w lusterka sobie juz w ogole nie wyobrazam bo iles tam sekund zajmuje to odwrocenie glowy a auto caly czas jedzie i wtedy czulabym sie pewnie dosc niekomfortowo majac ta sekune, czy dwie bez patrzenia gdzie jade, wiec moze nie bede sie tym przejmowac a na egaminie pojade sobie tak jak mnie uczono - patrzac przez tylna szybe Patrze najpierw przez boczna, jak mijam drugi pcholek to zaczyna krecic ierownica, a potem to na wyczucie tak zeby byc blisko tych wewnetrzbych pacholków)
madzior_ka

Postprzez taxi_driver » poniedziałek 12 lutego 2007, 23:43

w tylną szybe trzeba się patrzeć, jak zabardzo lukałem na lusterka to gościu mi powiedział 'w tylną patrzymy'
1 podejście:
teoria - 0 błędów
praktyka : plac + , miasto + :)
taxi_driver

Postprzez okon » poniedziałek 19 lutego 2007, 23:07

We WORD Gorzow chcesz to rob na lusterka (nie zbyt latwe) (ja patrze tylko w 1 miejscu na luku na lusterko) a jak chcesz to na tylnia szyby twoj wybor twoj egzamin twoje pieniądze :D
okon

Postprzez Mariolka1111115 » środa 04 listopada 2009, 10:35

Witam.Ja miałam do wyboru dwa wordy,Rzeszów i Krosno,więc wybrałam Krosno bo tam łuk można robić do lusterek i tak zdawałam 3 razy i żaden egzaminator się do tego nie przyczepił,a Rzeszów tylko i wyłacznie przez ramię,bo przy patrzeniu a nawet zerkaniu do lusterek oblewają.Więc morał z tego taki że co kraj to inny obyczaj i w wordach jest tak samo.Niby jeden przepis powinien obowiązywać , a każdy word robi po swojemu.
Mariolka1111115

Postprzez CycloOxy » czwartek 05 listopada 2009, 12:54

Witam

Jestem tu nowy.

Dziś miałem egzamin praktyczny, oczywiście oblałem bo wymusiłem pierwszeństwo.

Co do łuku zaś to podchodziłem dwa razy, za pierwszym razem tylny zderzak auta wystawał z za koperty. Potem już ok no i jadąc na wstecznym na końcu jak byłem już prawie na kopercie patrzyłem przez prawe ramię w tylną szybę, egzaminator nic nie mówił.

WORD Poznań
CycloOxy

Postprzez Hanka_18 » poniedziałek 28 grudnia 2009, 20:55

Hej... W Pile nie zwraca się uwagi na lusterka przy robieniu łuku, ale dla własnego spokoju można używać i lusterek i tylnej szyby. Wtedy możemy być pewni, że egzaminator nie ma do czego się przyczepić :)
Hanka_18

Postprzez Mati87 » poniedziałek 28 grudnia 2009, 21:28

Bo to jest tak, że jak patrzysz przez tylną szybę to nikogo nie rozjedziesz. Z patrzeniem tylko w lusterka może być różnie. Ale pomagać sobie nimi trzeba więc nie rozumiem jak można oblewać za używanie lusterek :shock:
Mati87

Postprzez Iwoncia » poniedziałek 28 grudnia 2009, 22:24

Ja po obrocie kierownicą patrzyłam tylko w tylną szybę i było ok. Ale widzialam na placu w dzien egzaminu dziewczynę, która oblała, ponieważ patrzyła tylko w lusterka... nawet do połowy łuku nie dał jej egzaminator dojechać.
"Wszystko co wartościowe, zasługuje na oczekiwanie."

28.09.2009-teoria(-)
23.11.2009-teoria(+)plac(+)praktyczny(+) :)
Iwoncia

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy