odbioru prawka w ciągu 6 miesięcy ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

odbioru prawka w ciągu 6 miesięcy ?

Postprzez 6marek9 » czwartek 25 stycznia 2007, 22:34

Witam.
Prosze o pomoc a właściwie o rozwianie wątpliwości bo chyba mam problem... Otóż jakiś czas temu zdałem prawo jazdy kat. C+E. Do dnia dzisiejszego nie opłaciłem i nie odebrałem w/w dokumentu. Początkowo miałem trudną sytuację finansową następnie brak czasu zapomniałem itd samo życie... ale nie o tym dokładnie.
Otóż dziś kolega powiedział że jeśli nie dokonałem opłaty i odbioru prawka w ciągu 6 miesięcy od daty zdania egzaminu to mi to przepadło-będę musiał zdawać jeszcze raz.
Zdać bylo trudno nie pamiętam dokładnie kiedy zdawałem stąd pytanie.
Może ktoś z szanownych forumowiczów wie czy to prawda że ma się 6 m-cy na opłacenie i odbiór takiego dokumentu??
Z góry dziękuję.
6marek9

Postprzez cman » czwartek 25 stycznia 2007, 22:43

Nic nie przepada, nie masz się o co martwić. Możesz opłacić i odebrać po dowolnym czasie.
cman

Postprzez 6marek9 » piątek 26 stycznia 2007, 08:12

mogę prosić paragraf na poparcie wypoiwedzi?
6marek9

Postprzez cman » piątek 26 stycznia 2007, 10:00

Nie ma paragrafu bezpośrednio mówiącego o tym, że uzyskane uprawnienia po jakimś czasie tracą ważność i w świetle tego można stwierdzić, że nie tracą nigdy. Uprawnienia do kierowania pojazdem uzyskuje się na zawsze, a prawo jazdy jest tylko (i aż) dokumentem potwierdzającym posiadanie danych uprawnień. Tutaj: http://www.abc.com.pl/serwis/du/2004/0215.htm jest całe rozporządzenie w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami.
cman

Postprzez ella » piątek 26 stycznia 2007, 21:53

Twoje nie odebrane prawko może tylko trafić do archiwum jak go jeszcze długo nie będziesz odbierał. Ale na pewno nigdy nie przepadnie.

Otóż jakiś czas temu zdałem prawo jazdy kat. C+E. Do dnia dzisiejszego nie opłaciłem i nie odebrałem w/w dokumentu

W niektórych wydziałach komunkacji jak najpierw nie zapłacisz to nie wysyłają prawka do wyrobienia. Sprawdziłeś jak u ciebie jest?
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy