Ciekawostki motoryzacyjne

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » poniedziałek 15 stycznia 2007, 20:20

Mandaty za jazdę brudnymi autami?

"Dwie posłanki Halina Murias (LPR, Rzeszów) i Krystyna Łybacka (SLD, Poznań) zażądały wprowadzenia ustawy nakazującej nam jeździć czystymi autami. Za auto brudne - mandacik" - ostrzegł Janusz Korwin Mikke w blogu.
O inicjatywie posłanek pisał także dzisiejszy "Fakt". Według niego kierowcy, którzy wyruszą w drogę brudnym samochodem, muszą się liczyć nie tylko z mandatem, ale i punktami karnymi.

Biorąc po uwagę ostatnio panujące warunki pogodowe, mogłoby to oznaczać konieczność płacenia za usługę mycia pojazdu nawet codziennie.

"Ja dawno ostrzegałem, że do tego dojdzie" - nie ukrywa satysfakcji Korwin-Mikke.

"Jest to logiczna konsekwencja odrzucenia zasady »Volenti non fit iniuria«. Jak nakazuje mi się we własnym aucie zapinać pasy, jak ustawa nakazuje mi się starać o zatwierdzenie w Wydziale Architektury wyglądu mojego własnego płotu - to czemu nie nakazywać mi umycia samochodu? Trzeba dbać o estetykę!" - twierdzi polityk.

Źródło: http://wiadomosci.onet.pl/1465620,11,item.html

:lol:
cman

Postprzez Ad_aM » poniedziałek 15 stycznia 2007, 21:00

Ja w pełni popieram... zapewne nie chodzi tu o trochę kurzu, a o zasyfione wilomiesięcznym brudem pudełka na kółkach. Na zachodzie zupełnie normalna sprawa :wink:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez kamiles » poniedziałek 15 stycznia 2007, 21:44

jasne, przy takiej pogodzie jak teraz jest, to chyba trzeba byłoby jeździć autobusami, żeby nie płacić mandatów! Ja kilka dni temu umyłam samochód (lśnił w garażu), za 2 godziny jechałam do pracy (30 km) i jak dojechałam, zaparkowałam i wyszłam z samochodu, to... byłam wściekła, że zmarnowałam tyle czasu na mycie autka - wyglądał dokładnie tak samo jak przed myciem :(
więc niech oni sobie te durnowate pomysły wsadzą gdzieś
kamiles

Postprzez kwito » poniedziałek 15 stycznia 2007, 22:53

ja mniemam że tu chodzi bardziej o samochody na których nawet przy dobrej pogodzie jest kilkucentymetrowa warstwa zaschniętego syfu, kurzu, które mają wyskrobane palcem "brudas" itp - poprostu zaniedbane :P
ale z drugiej strony można się wszystkiego po naszych politykach spodziewać ;)

edit: ciekawe kiedy mamy się spodziewać projektu ustawy nakazującego codziennie zmieniać skarpetki :D
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez disco » poniedziałek 15 stycznia 2007, 23:59

Jak zawsze nasi kochani politycy nie mają nic lepszego do roboty niż myślenie o pierdołach. Przecież już wszystko co potrzebne zostało zrobione.

Jak myślicie ? siostra Murias czy brat Łybackiej otwierają sieć myjni samochodowych ? ;)

kwito napisał(a):edit: ciekawe kiedy mamy się spodziewać projektu ustawy nakazującego codziennie zmieniać skarpetki :D

no nie żartuj :/ i jeszcze może majtki ? Totalne marnotrawstwo wody i czasu
każdy wie, ze badole można nosić przez 4 dni pod rząd:
1 dzień - standardowo
2 dzień - tyłem na przód
3 dzień - na lewą stronę
4 dzień - tyle na przód i na lewą stronę
disco

Postprzez Ad_aM » wtorek 16 stycznia 2007, 00:12

Dzisiaj widziałem taki fajny busik jechał z wypisanymi życzeniami dla dwóch łódzkich klubów :wink: i chyba pseudonimami kierowcy "frajer" etc. :lol: O rejestracji nie wspomnę bo jej nie widziałem :P A jakoś nie pamiętam kiedy w łódzkim była taka pogoda tragiczna... Co innego Tir w środku zimy z zapaćkanym tyłem a co innego syfiarz
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Matylda » wtorek 16 stycznia 2007, 12:47

Faktem jest, że czasem jedzie ktoś wyjątkowo zasyfionym samochodem, ale po co tworzyć kolejny przepis skoro już taki jest? Przecież cały czas obowiązuje przepis zawarty w ( o ile się nie mylę) kodeksie drogowym, że szyby, światła i tablice rejestracyjne muszą być czytelne i wiem na 100% że policja ładuje za to mandaty. Mój znajomy płaci rocznie przynajmniej ze dwa takowe :lol:
Prawdą jest, ze na zachodzie są za to słone mandaty, ale...tam drogi też są utrz ymane w czystości :!: W przeciwieństwie do syfu na drogach w Polsce: kamienie, błoto, rozlewiska olejow, odchody zwierząt i rozjechane zwierzęta itp. Jakoś dziwnym trafem przejeżdżając wiele kilometrów po niemieckich autostradach nie mieliśmy uświnionego samochodu i roztrzaskanych much na szybie, a po wjechaniu do Polski owszem :? I co na to mądralińskie, pomylone posłanki?
Żeby czegoś wymagać od innych, należy najpierw zająć się uporządkowaniem dróg.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez disco » wtorek 16 stycznia 2007, 14:05

Matylda napisał(a):Jakoś dziwnym trafem przejeżdżając wiele kilometrów po niemieckich autostradach nie mieliśmy uświnionego samochodu i roztrzaskanych much na szybie, a po wjechaniu do Polski owszem :? I co na to mądralińskie, pomylone posłanki?
Żeby czegoś wymagać od innych, należy najpierw zająć się uporządkowaniem dróg.

a więc bedzie nowy zakaz - zakaz latania much nad autostradą ;) a może jeśli w Niemczech ich nie ma to warto by je było eksportować ?

To Ci sie udało Matylda. ;)
disco

Postprzez Matylda » wtorek 16 stycznia 2007, 14:29

:D Śmiech śmiechem, ale muchy się z jakiegoś powodu lęgną >>>z brudu<<<Byłam naprawdę wielce zdziwiona, że nie mamy tylu robaczych "zwłok" na szybie. W naszym cudnym kraju wystarczy szybciej pojechać, zeby potem skrobać szybę z rozgniecionych, przyschniętych robali.
Pzdr :wink:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez miros » wtorek 16 stycznia 2007, 16:01

Jak myślicie ? siostra Murias czy brat Łybackiej otwierają sieć myjni samochodowych ?

wcale bym sie nie zdziwil :?
chwila, a moze mamy 1 kwietnia???
niestety nie :/

pomysl totalnie chory. ktos napisal, ze pewnie chodzi o samochody, ktore jezdza miesiacami z zasyfiona karoseria.
tylko jak stworzyc przepis, ktory bedzie dotyczyl tylko tych najbardziej brudnych? moze policja dostanie jakies urzadzenia do badania grubosci brudu, jego koloru, skladu itd?

poprostu zaniedbane

no dobrze ale gdzie jest granica, pomiedzy samochodem zaniedbanym/zasyfionym, a lekko zabrudzonym? a moze panowie policjanci beda zeskrobywac caly brud, zeby go zwazyc i w zaleznosci od wyniku bedzie mandacik albo nie :lol:

TOTALNA BZDURA
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez cman » wtorek 13 lutego 2007, 19:11

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 869118,415

Hehe :D

Wiecie jaką kasę można by trzepać robiąc za zawodowego kabla 8)
cman

Postprzez konradex » wtorek 13 lutego 2007, 19:47

cman: artykuł swoją drogą, ale zobaczcie jak ktoś ładnie podsumował to, co się dzieje na polskich drogach (no, nie wiem jak inaczej ten tekst nazwać :D)
Rewelacja jednym słowem ;) Aha, znalazłem to w jednym z komentarzy dot. tego artykułu :)

http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia ... 8,,8093974
konradex

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka