Troszke go zarysowałem.

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Troszke go zarysowałem.

Postprzez aju » poniedziałek 08 stycznia 2007, 23:05

Mam malutki problem gdyż zatarłem troszkę bo mojego autka no i nie wygląda to zbyt estetycznie.
Na szczęście jest to tylko powierzchowne zarysowanie ale na powierzchni ok. 20x25cm (takie starcie o futryne ;] )
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić? Lakiernik wyjdzie cholernie drogo a nie dysponuję zbyt dużymi funduszami. Są jakieś specjalne farby czy lakiery które to elegancko pokryją i wytrzymają śnieg, mróz, wilgoć itp?
aju

Postprzez kwito » wtorek 09 stycznia 2007, 01:03

a może porządne polerowanie wystarczy jeśli jest to np tylko delikatne starcie (zmatowienie) ;)
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez marcij » wtorek 09 stycznia 2007, 16:22

Jesli warstwa lakieru nie jest naruszona to pasta polerska (polecam np TEMPO) szmatka i polerowac. Jesli lakier jest zdarty to zabezpiecz to koniecznie w miare szybko , bo po zimie bedzie tam juz rdza. Jesli nie jest to metalik i w miare stare auto to mozesz kupic lakier w sprayu , prysnac i bedzie git. U mnie po malowaniu motipem w sprayu nie bylo widac roznicy w kolorze w stosunku do reszty.
Obrazek
marcij

Postprzez aju » wtorek 09 stycznia 2007, 22:25

Lakier metallic.
A czy zdarty to trudno mi tak ocenić.
Niby kolor jest złoty, ale w tym miejscu wyraźnie jest białe czyli lakier chyba zdarty?
Polerowanie coś da?
aju

Postprzez Matylda » środa 10 stycznia 2007, 13:34

Witaj :)
Miałam podobny problem, jeśli nie jest to zbyt duża i głęboka rysa to w sklepie z lakierami do samochodów można kupić tzw. Akryl. Dobierasz kolor i sam zamalowywujesz tę ryskę. To specyfik w takiej plastikowej buteleczce pojemności 12 ml, z pędzelkiem (zupełnie jak jakiś lakier do paznokci :) )
Dobrze zabezpiecza i maskuje rysę, ale pod warunkiem ,ze nie jest zdarte do gołej blachy, a tylko do podkładu. Acha, koszt niewielki bo ok. 15 zł i wybór kolorów jest spory również metaliki, a produkuje to firma: MOTIP DUPLI Polska.
Pzdr :wink:
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Powrót do Luźna gadka