Światła przeciwmgielne..pilne!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez wiesniak » czwartek 26 października 2006, 23:44

Ad_aM napisał(a):A kolor czerwony przyciąga najbardziej wzrok człowieka :)

I nie tylko człowieka podobno... :D
wiesniak

Postprzez njoy » piątek 27 października 2006, 09:38

Sprawdzałem działanie światła przeciwmgłowego tylnego w paru samochodach i ze zdumieniem stwierdziłem, że jest możliwe świecenie się tego światła przy włączonych wyłącznie światłach pozycyjnych. Nissan Micra rocznik 2005 i Renault Megane z 2002r. mają taką możliwość - włącza się światła mijania, później tylne przeciwmgłowe. Po przełączeniu na światła pozycyjne, światło przeciwmgielne nadal pozostawało włączone. Jest to niezgodne z warunkami technicznymi dopuszczenia pojazdów do ruchu, a auta te dostały homologację.
W Oplu Corsie, Fiacie Panda, nawet w maluchu wszystko działa dobrze, czyli przeciwmgłowe wyłącza się przy przełączeniu na światła pozycyjne.
Ciekawy jestem, jakie jeszcze auta mają takie udziwnienie w instalacji.
njoy

Postprzez dark_delfin » poniedziałek 01 stycznia 2007, 13:59

Mam ptanie odnośnie świateł przeciwmgielnych przednich. Skoro nie są w podstawowym wyposażeniu to czy egzaminator może o nie pytać i jak ktoś o nich nie wie to traktować to jako błąd??
dark_delfin

Postprzez cman » poniedziałek 01 stycznia 2007, 16:09

W eLkach egzaminacyjnych raczej nie ma przednich przeciwmgłowych, ale gdyby były to myślę, że trzeba je sprawdzić (bo występują) i egzaminator mógłby potraktować niesprawdzenie jako błąd.
cman

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 01 stycznia 2007, 21:53

Największym paradoksem to jest dla mnie co innego - że jeżeli światła, które nie są na obowiązkowym wyposażeniu (np. przednie przeciwmgłowe) są niesprawne, to policjant ma prawo zabrać dowód rejestracyjny.

W świetle powyższego odpowiedź na pytanie, czy egzaminator ma prawo o nie pytać, wydaje się jasna. Ogólnie rzecz biorąc w każdym wypadku wszystko się sprowadza do tego, że jeżeli dane światła są, to nie ma znaczenia fakt, że mogłoby ich nie być. ;)
scorpio44

Postprzez dark_delfin » czwartek 04 stycznia 2007, 16:49

Dzięki za odpowiedź :). W Tychach elki egzaminacyjne wszystkie mają przednie przeciwmgielne. Rano jeździłem punto i bawiłem się w sprawdzanie wszystkich świateł, potem dostałem punciaka tego samego dnia na egzaminie.
Egzaminator: prosze włączyć przednie przeciwmgielne
ja: (trybi trybi trybi, ten rano nie miał przeciwmgielnych przednich, a skoro mam zdawać na tym samym modelu to ten też nie ma) Odp, ale on ich przecież nie ma
Egzaminator: prosze włączyć przednie przeciwmgielne
ja: przecież mówie że nie ma, rano jeździłem punciakiem i ich nie miał a przecież nie ma tak że na czym innym nas uczycie a na czym innym egzaminujecie (tak pisao w mojej mądrej książeczce gdzieśtam)
Egzaminator: a to prosze zjechać w prawo, wypełnia papierki i się żegna bo popełniłem 2 błędy hehehehe.
Ogólnie nie mam do niego żalu ale jak ktoś mi mówi zdajesz na punto co nie ma przednich a ja ide na egzamin i się mnie o nie pytają to mówie że nie ma :D. :lol:
dark_delfin

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy