komputerowa sprawa

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

komputerowa sprawa

Postprzez Nazgulek » piątek 29 grudnia 2006, 12:46

Dobrzy ludzie, pomóżcie.
Otóż, porwałam się chyba z motyką na słońce, bo wymyśliłam sobie, że uatrakcyjnie swoją prezentację maturalną i przygotuję jakieś krótkie fragmenty filmów. I tu pojawił się niespodziewany problem. Wiadomo, różniastych Movie Makerów usianych jest po necie od groma. Zaczęłam od zwykłego Windows Movie Makera. Odkąd mamy komputer w domu (czyli 8 lat) nigdy ani ja, ani starszy brat nie bawiliśmy się w takie rzeczy, więc musiałam sama wszystko rozgryźć. Włączam to cudeńko i importuje plik. I tu zgrzyt. Otóż wyskakuje mi żądanie o jakiegoś kodera - dekodera. Zgłupiałam. Ale wsadziłam płytkę z tym samym filmem do czytnika i bez problemu załadował plik. Kochany Windows :? Zabieram się do krojenia filmu na fragmeny. Kiedy chciałam połączyć je razem i pobawić się efektami, program zaczął się zacinać, zawieszać i ogólnie krew mnie zalewała. Zdenerwowałam się, powywalałam wszystko i wziełam jakiś mały filmik i zrobiłam z nim to samo. Pociachałam na byle jakie fragmenty, złożyłam w całość i puszczam "play". Za pierwszym razem poszło. Za drugim też. Ale za trzecim już nie. Mocno obraziłam się na WMM i zaczęłam kolejno z neta ściagąć przeróżniaste programy. Kilka nie chciało się wogóle uruchomić, a reszta, mimo próśb i gróźb, podobnie jak WMM nie chciała mi załadować filmu. Cały czas wyskakiwało, że nie czyta takiego typu pliku. A toć to zwykłe .mov! Odinstalowałam te programy i dzisiaj wróciłam do WMM, który chyba się na mnie obraził i teraz już nawet z płyty nie zaimportuje mi filmu :?
Poradźcie coś. Jeżeli nie rozgryze tego w przeciągu miesiąca, to chyba dam sobie spokój i zrezygnuje z tego na prezentacji :(

PS. Pisałam najprościej jak tylko mogłam :wink:
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez Salansky » piątek 29 grudnia 2006, 13:11

Jeżeli oprerujesz na plikach *.mov, zainstaluj kodeki QuickTime
http://www.apple.com/quicktime/download/win.html

Powinno zaskoczyc, ale to przecież Windows...
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez Silent » piątek 29 grudnia 2006, 13:14

Piszesz że macie komputer w domu od 8 lat, więc wnioskuję z tego że jest to bardzo stara maszyna, a do obróbki filmów potrzebny jest naprawdę mocny sprzęt. W szczególności enkodowanie (kompresja do określonego formatu) pochłania duże zasoby mocy procesora (chyba że masz hardware'owy enkoder).
Format mov jest typowym formatem Macintoshowym, by móc go swobodnie obrabiać, czy mieszać z innymi typami plików w prezentacji z wykorzystaniem Windows Movie Maker'a, musisz go najpierw przekonwertować na inny format np. mpg czy wmv za pomocą oddzielnej aplikacji np. TMPGEnc.

P.S. Psioczycie na tego Windowsa a ja myślę że wszelkie związane z nim niedogodności wynikają z nieprawidłowej konfiguracji podczas instalacji oraz nieprawidłowego użytkowania ;)
Obrazek
Silent

Postprzez Nazgulek » piątek 29 grudnia 2006, 14:23

Żle to ujęłam. Pierwszy komputer kupiliśmy 8 lat temu. Od tego czasu przeszedł wiele przeróbek i unowocześnień.
Z tym .mov to strzelałam. Nie pamiętałam jakie jest rozszerzenie. Ale właśnie sprawdziłam i jest .avi. Ciekawi mnie tylko dlaczego z twardziela mi nie załaduje pliku, a z płytki jak najbardziej. Znaczy się, teraz już nawet z napędu nie ładuje :?
A ponieważ jakieś dwa tygodnie temu musieliśmy formatować cały system, więc ostatnio ściągaliśmy wszystkie dostępne kodeki. Chyba :wink:

Nazgulek

Postprzez cman » piątek 29 grudnia 2006, 14:42

Tak dla pewności to tutaj są wszystkie dostępne kodeki.

A taki najlepszy darmowy program do prostej obróbki, konwersji itp. to VirtualDub.
cman

Postprzez Tomek_ » piątek 29 grudnia 2006, 14:44

Najpierw zainstaluj dobre kodeki, np. stad.
Nastepnie polecam program VirtualDub
http://www.google.com/search?hl=pl&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&q=virtualdub+download&spell=1

Edit:
cman wyprzedzil mnie o 2 minuty ;) wiec moja odpowiedz jest taka sama ;)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Nazgulek » piątek 29 grudnia 2006, 15:21

Zaraz.... ściągałam już ten program, ale nic nie mogłam na nim robić.
Dobra, spróbuję ściągnąć te kodeki i zobaczymy co dalej.

Nazgulek

Postprzez marcij » piątek 29 grudnia 2006, 18:05

Co do komputera to nieprawda ze potrzeba bardzo mocnej maszyny. Pojdzie na kazdym , kwestia tylko ile czasu to zajmie , czasami przetwarzanie moze trwac np caly dzien , jesli jednak jest wystarczajaca ilosc miejsca na dysku to zostanie zakonczone powodzeniem. To tak troche OT
Obrazek
marcij

Postprzez Nazgulek » piątek 29 grudnia 2006, 22:27

DZIAŁA!!!!!!!! :D :D :D :D
Naprawdę DZIĘKI :*
Teraz muszę jeszcze nauczyć się obsługiwać to diabelstwo, ale jest szansa :D :D :D

Nazgulek

Powrót do Luźna gadka