Hamowanie w wyznaczonym miejscu?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Hamowanie w wyznaczonym miejscu?

Postprzez albin » sobota 23 grudnia 2006, 16:40

Na czym polega to zadanie, kiedy uważa się że jest wykonane nieprawidłowo, czyli ogólnie mówiąc za co można oblać na tym zadaniu?
albin

Postprzez disco » sobota 23 grudnia 2006, 17:50

z tego co wiem to zadanie te zastąpiło "hamowanie awaryjne" uznane jako niebezpieczne. Jest to hamowanie z predkości co najmniej 50 km/h. Miejsce wyznacza egzaminator, sprzęgło należy wcisnąć dopiero w końcowej fazie tak aby silnik nie zgasł.
Przypuszczam, ze można nie zaliczyć tego zadania jeśli zacznie sie hamować z wciśnietym sprzęgłem (tylko po co ?) no i pewnie jak zdławisz silnik.

Mój instruktor uczył mnie nastepujaco:
-hamujemy
-wrzucamy prawy kier.
-sprzegło+hamulec do końca

Naprawde cieżko coś spartaczyć przy tym zadaniu ;)
disco

Postprzez Kubz » sobota 23 grudnia 2006, 18:09

samochod moze zgasnac i nie spowoduje to oblania zadania
Kubz

Postprzez cman » sobota 23 grudnia 2006, 18:21

cman

Postprzez disco » niedziela 24 grudnia 2006, 00:35

to o czym piszecie to hamowanie awaryjne, a nie hamowanie w wyznaczonym miejscu, tego pierwszego na 99,9% na egzaminie juz sie nie przeprowadza.

dodano: a jednak chyba jest możliwe ;)

Kod: Zaznacz cały
9.  Hamowanie od prędkości co najmniej 50 km/h do zatrzymania w wyznaczonym   miejscu (manewr może być wykonany na placu manewrowym ośrodka egzaminowania) - manewr nie dotyczy kategorii T prawa jazdy

10.  Hamowanie wykonywane w sytuacjach awaryjnych - obowiązkowo w zakresie  kategorii A1 i A prawa jazdy, w przypadku pozostałych kategorii  nieobowiązkowe:

*      w przypadku kategorii A i A1 prawa jazdy hamowanie awaryjne musi być wykonane przy prędkości minimum 50 km/h przy użyciu przedniego i tylnego hamulca motocykla,

*      manewr może być wykonany na placu manewrowym ośrodka egzaminowania

disco

Powrót do Egzamin na prawo jazdy