prawko od 16 ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez xxxx » niedziela 26 października 2003, 20:12

w tym kraju wszystko jest nonsensem zapewne szesnasto latki dostana prawko szybciej od 17 latkow choc i tak mi sie zdaje ze jezeli wejdzie od 16 lat to 17 latkowie beda mogli zrobic pelne prawko jak kiedys (w sumie kumpel cos mowil ze ma wejsc od 17 na pojazdu o pojemnosci do 1000 cm)
xxxx

Postprzez Kordula » niedziela 26 października 2003, 23:37

Moim zdaniem prawko od 16 lat nie ma sensu. Prostym dowodem na to jest temat "kara", która napisała Mmeva. Dzieci nigdy nie będą miały zbyt wiele odpowiedzialności, więc po co im prawo jazdy?
Do czego ono jest potrzebne komuś w wieku lat 16??
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez solz » poniedziałek 27 października 2003, 11:58

Jak to po co ?
Sam mam 16 lat i samochod w tym wieku jest dla mnie niezbedny.
Mam prawo jazdy w kategorii B1 i samochod liger nova. Jezdze nim codziennie do szkoly 35 km. Przejechalem juz 5500 km w wiekszosci po miescie. Najwiekszym problemem jest to, ze boje sie o wlasne zycie bo liger nowa jest jak puszka po piwie, wystarczy ze motor we mnie wjedzie i juz bedzie po mnie, nie wspominajac juz o innym samochodzie. Bezsensem jest dla mnie podwyzszenie wieku dla kat. B z 17 do 18 lat.
Jezeli ktos mnie zabije na drodze to na sumieniu beda miec mnie poslowie....
solz

Postprzez Kordula » poniedziałek 27 października 2003, 15:57

Może ja jestem nie z tego świata, ale dziwi mnie to co napisałeś. Dla mnie to nie jest normalne, żeby dzieci jeździły samochodem do szkoły.
Kordula

Postprzez Łakom » poniedziałek 27 października 2003, 17:35

solz mozesz cos więcej powiedziec na temat tego samochodu :?: dane tech. itd. ale najbardziej mnie ciekawi skad Ty go wytrzasłeś :?: jeżli z za granicy to według jakiej stawki było opłacane cło. Bo z tego co sie orjentuje to nie ma u nas w kraju sprzedaży ani dystrybucji takich samochodzików, Kordula czemu sie dziwisz ze chłopaszek do szkoły dojeżdza samochodzikiem, jak byłem mały zawsze tak chicałem :D ale nie wszyscy miejszkają w mieście i musza dojeżdzać, znam kolege który w podstawówce jeździł po polach do szkoły WSK-ą i zostawiał ją u znajomego na podwórku.... i potem szedł 2 km na piechote do szkoły.
czasmi chciało by sie modlić o istnienie boga
Łakom

Postprzez Kordula » poniedziałek 27 października 2003, 20:27

Dziwię się, ponieważ wydaje mi się, że 16 lat to za mało, żeby posiadać prawo jazdy i w pełni odpowiadać za to, co sie dzieje na drodze. A do szkoły można dojechać autobusem, tramwajem, pociągem czy PKSem i nie jest wcale do tego potrzebny samochód. Znam wielu ludzi, ktorzy tak dojeżdżają.
Kordula

Postprzez solz » poniedziałek 27 października 2003, 22:18

Liger Nova sprowadzony byl przez subaru, koszt ubozszej wersji to 9400 euro (clo wliczone), a drozszej 10400 euro.

Pojemnosc - 505 cm3
Waga - 400 kg
Max predkosc jaka uzyskalem to 105 km/h .

Dojezdzam do szkoly zeby zaoszczedzic sporo czasu, PKS-em jade kolo 2 h wraz z oczekiwaniem na niego i przesiadka w miescie. Samochodem dojezdzam w 30-40 minut. Zaoszczedzony czas moge przeznaczyc np. na nauke...
Czasy sie zmieniaja...
Jedni mlodzi ludzie sa bardziej odpowiedzialni drudzy mniej... zalezy od czlowieka. Przed wydaniem prawka przeszedlem badania psychologiczne (robione we wlasnym zakresie).
solz

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 27 października 2003, 22:39

kurde 9400 Euro :shock: :shock: Ja bym nie dal, no ale jak musiales i stac Cię na ten mały wydatek.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez X » poniedziałek 27 października 2003, 23:47

Kordula, ciagle sobie zaprzeczasz. Tutaj nazywasz 16-latka dzieciakiem, w nastepnym temacie 16-latke chcesz poslac do wiezienia :). Nazywasz go dzieckiem, a o ile lat jestes od niego starsza :P?? Dwa, trzy lata :P???

Solz, masz gdzies moze fotke tego auta? Pierwszy raz o czyms takim slysze. Czy ten samochod ma elektroniczne ograniczenie max. predkosci?

A jesli o mnie chodzi to sobie jezdzij czym chcesz. To nie wiek decyduje o umiejetnosciach kierowcy :).
X

Postprzez solz » wtorek 28 października 2003, 00:07

Nie ma elektronicznego ograniczenia max. predkosci...
Oficjalna strona:
http://www.ligier-automobiles.com

Pozdr...
solz

Postprzez Kordula » wtorek 28 października 2003, 13:59

X napisał(a):Kordula, ciagle sobie zaprzeczasz. Tutaj nazywasz 16-latka dzieciakiem, w nastepnym temacie 16-latke chcesz poslac do wiezienia :). Nazywasz go dzieckiem, a o ile lat jestes od niego starsza :P?? Dwa, trzy lata :P???

Ja z kolei mogę powiedzieć, że to ty sobie zaprzeczasz, bo jak widzisz, 16-latek nie jest w stanie odpowiadać za to co robi na drodze.
Owszem, jestem niewiele starsza, nie będe narzekać, dlatego korzystam zx czegoś takiego jak autobus, moim zdfaniem jeżdżenie dso szkoły w tym wieku to jakaś bzdura i szpanerstwo.
Kordula

Postprzez xxxx » wtorek 28 października 2003, 16:01

nie masz pojecia co mowisz 16 latek moze miec znacznie wieksze pojecie o jezdzie niz 18 latel! a napewno jak bedzie jezdiszl duzo to w wieku 18 lta bedzie mial znaczie lepsze pojecie o jezdzie !
btw. Zatrzymala cie kiedys policja ??:>
btw2. Prawko od 17 wraca czy nie ??:P
xxxx

Postprzez X » wtorek 28 października 2003, 17:24

Kordula napisał(a):Ja z kolei mogę powiedzieć, że to ty sobie zaprzeczasz, bo jak widzisz, 16-latek nie jest w stanie odpowiadać za to co robi na drodze.

Owszem. Nie inaczej. Oczywiscie. Masz racje. W pelni zgadzam sie z ta opinia =)

Kordula napisał(a):Niewiele starsza, nie będe narzekać, dlatego korzystam zx czegoś takiego jak autobus, moim zdfaniem jeżdżenie dso szkoły w tym wieku to jakaś bzdura i szpanerstwo.

E tam, przesadzasz :). Jakie szpanerstwo ? Ma okazje jezdzic, to jezdzi :). Nie jego wina, ze ma bardzo bogatych rodzicow ;).
X

Postprzez Sławek_18 » wtorek 28 października 2003, 23:13

xxxx napisał(a):btw2. Prawko od 17 wraca czy nie ??:P
Nie wraca
xxxx napisał(a):16 latek moze miec znacznie wieksze pojecie o jezdzie niz 18 latel!
Wyjatki napewno sie znajda.
xxxx napisał(a): napewno jak bedzie jezdiszl duzo to w wieku 18 lta bedzie mial znaczie lepsze pojecie o jezdzie !
zgadza sie.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Hunterus » środa 29 października 2003, 12:28

Yo all. Troche sie widziałem motaliście co do tego prawka ;] a ja znam szczegóły ;] bo to ma być i będzie ale: od lat 16 to kierowca będzie musiała jeździć z osobą dorosłą mająca prawko i nieco przerobić samochud czyli wyposażyć go w DODATKOWE pedały gazu i chamulca a jeszcze taki samochud musi być oznakowany w postaci naklejki na tylnej szybie czy na klapie (dziecko na drodze :D). A od 17 nie trzeba przerabiać samochodu tylko tym sie róznią ale cwaniaczki sie wymigają oni nie mogą nawet odpalić silnika bez osoby dorosłej więc przy kontroli drogowej nie powie że właśnie jedzie po opiekuna odrazu traci kurs egzamin itp i moze nawet mieć sprawe sądową bo prawka jeszcze niema ale kurs i egzamin ma normalnie śmiga sobie z instruktorem jeśli zda to może jeździć własnym samochodem z osobą dorosłą(...) i po ukonczeniu 18 lat jeśli nie będzie kolizji czy tym podobnych albo mandatów czy wogóle wypadków to dostaje prawkoi moze dać kopa opiekunowi :twisted:
ja niestety terz sie nie załapałem na prawko od 17 lat brakło mi 2 miechów ale mam za 2 tygodnie egzamin z miasta jestem dobrze przygotowany boje sie placu :shock: a co do placu to ma go nie być tylko ze egzamin zdajesz z placu jusz w szkole nauki jazdy jeśli taka posiada takie uprawnienia i tak to pisze testy wsiada w auto i jedzie na miasto

jak wejdą takie małolaty na droge te 16 latki które znam to ja sie będe bał z chaty wyjść :? ale jak wsiąde w trucka to będe na nich zlewał najwyżej lakierek zadrapie w moim :D :twisted:
Pifko Furka i Ładna Kobitka
To zupełnie do szczęścia wystarczy :D
Hunterus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy