Kolejne zmiany na egzaminie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ella » środa 11 października 2006, 13:21

Ukazał się również projekt zmian mających wejść od 2007 r.

Owszem ukazał się ale z datą wejścia 1 stycznia 2008 roku.

Art. 137. Ustawa wchodzi w ycie z dniem 1 stycznia 2008 r. z tym, e przepisy:
1) art. 90 ust. 2 pkt 1 lit. a, art. 93, art. 104 ust. 1 pkt 5, art. 106 i art. 107 ust. 1
pkt 3 stosuje si od dnia 1 stycznia 2009 r.;
2) art. 108 stosuje si od dnia 30 czerwca 2009 r.;
3) art. 40 ust. 4 stosuje si od dnia 1 wrzenia 2009 r..
ella
Moderator

Postprzez cman » wtorek 12 grudnia 2006, 19:45

Tomek_ napisał(a):Inaczej byc nie moze, nie mozna zmienic praw nabytych. Jesli do tego czasu bedziesz mial te uprawnienia nie beda mogli Ci ich ograniczyc.

Chyba jednak kicha z tym będzie. Póki co, przeczytałem w miarę dokładnie cały projekt już dwa razy i wydaje mi się, że jednak ograniczą te uprawnienia :/

Na innym forum Radwan napisał:
Witam. Przepis par. 5, ust. 2 (w zakresie wieku) nie dotyczy tylko policjantów, funkcjonariuszy Straży Granicznej oraz żołnierzy kierujących motocyklami służbowymi.Pozdrawiam

a Dyrektor olsztyńskiego WORD'u:
Witam!
Jeśli w ustawie nie będzie zapisu mówiącego o tym, że §5 ust.2 nie dotyczy osób, które uzyskały kat.A przed jej wejściem w życie, to przepis będzie obowiązywał wszystkich.

Wcześniej jeszcze pisałem do Ministerstwa Transportu, ale oni nawet nie raczyli odpisać, że mają mnie w dupie.

Cały problem polega na tym, że nie pojawia się jakaś nowa kategoria, np. A2, tylko kategorie pozostają bez zmian, natomiast pojawia się paragraf wprowadzający pewne ograniczenia w danej kategorii. W projekcie, w miejscu gdzie są wymieniane kategorie i uprawnienia, dla kategorii B nie jest już określone, że uprawnia ono do kierowania ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym. Wprawdzie pojawia się później paragraf mówiący o tym, że prawo jazdy kat. B uprawnia do prowadzenia tych pojazdów na terenie RP, ale gdyby przykładowo nie było tego paragrafu, to prawo jazdy kat. B po prostu w tej chwili nie uprawniałoby już do prowadzenia tych pojazdów. I nic z tego, że ktoś mógł od kilkudziesięciu lat prowadzić ciągnik rolniczy mając kat. B - teraz by nie mógł.

W każdym razie jeśli się to potwierdzi, to niezła lipa będzie. Do końca 2007 roku będę sobie mógł zupełnie spokojnie jeździć na legalu, a od stycznia 2008, przez 10 miesięcy będę jeździł nielegalnie :x
cman

Postprzez Tomek_ » wtorek 12 grudnia 2006, 21:36

Jakos nie bardzo chce mi sie wierzyc w to odbieranie nabytych juz praw. To bylby nierzad w bialy dzien.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez ella » wtorek 12 grudnia 2006, 23:08

Jakoś nikt nie zabierał prawa jazdy B 17-latkom jak podniesli granicę wieku od 18 lat.
ella
Moderator

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy