kilka pytań...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

kilka pytań...

Postprzez fiesta 2000 » wtorek 12 grudnia 2006, 00:40

witam, mam kilka pytan do Was , ktorych nie jeste w 100% pewny:

1. Czy wszystkie znaki (nawet zakazu) sa odwołane do skrzyzowania( nie dotyczy osiedli...) czy moze byc taka sytuacja np. ze jedziemy jakas główną i mamy ograniczenie z 50 do 40 km/h, przejezdzamy przez skrzyzowanie to juz za skrzyzowaniem mozna jechac znów 50km/h??

2. w jakiej temp wymienia sie płyn do spryskiwaczy z letniego na zimowy??

3. wie ktos gdzie jest klakson w aveo??

4. te swiatła z przodu co są przewaznie na zdrzezaku to są zawsze swiatła przeciwmgłowe przednie??

5. jak wygladaja swiatła do jazdy dziennej i gdzie one sa??

6. czy moge gdzies zobaczyc w necie zarowki do swiateł w aveo??

z gory wielkie dzieki za odp.
PS: prosze nie dawac kłotki za ten temat, poniewaz jak cos nie bede jeszcze wiedział, to tu napisze... POZDR. DANIEL :D
fiesta 2000

Postprzez wiesniak » wtorek 12 grudnia 2006, 00:57

1. Znaki są z tego powodu odwoływane skrzyżowaniem, bo ci, co dopiero skręcii na daną drogę na owym skrzyżowaniu nie mają skąd się dowiedzieć, że wcześniej było jakieś ograniczenie. Odpowiedź nasuwa się sama.

2. Płyn do spryskiwaczy wymienia się w tym celu, żeby nie zamarzał, więc zgaduję, że 0 stopni :). Ale tylko zgaduję, niech mnie ktoś zweryfikuje.

3. Pewnie gdzieś z przodu, koło chłodnicy, po co Ci to?

4. Te na dole to zawsze.

5. W normalnym wyposażeniu samochodu nie ma świateł do jazdy dziennej, można je zamontować dodatkowo gdzie Ci się podoba, byle były 2, były z przodu i na wysokości normalnych świateł :).

6. W forumowym FAQ możesz zobaczyć gdzie jaka jest,jeśli o to Ci chodzi.
wiesniak

Re: kilka pytań...

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 grudnia 2006, 01:01

fiesta 2000 napisał(a):1. Czy wszystkie znaki (nawet zakazu) sa odwołane do skrzyzowania( nie dotyczy osiedli...) czy moze byc taka sytuacja np. ze jedziemy jakas główną i mamy ograniczenie z 50 do 40 km/h, przejezdzamy przez skrzyzowanie to juz za skrzyzowaniem mozna jechac znów 50km/h??

Nie "nawet zakazu", ale w zasadzie TYLKO znaki zakazu. ;) W wypadku innych znaków po prostu raczej trudno mówić o czymś takim, jak ich odwołanie. Znaki zakazu, owszem, odwołuje skrzyżowanie (kilka z zakazów może również obowiązywać krócej niż do skrzyżowania i są wtedy odwołane znakiem odwoławczym). A zatem w sytuacji z Twojego przykładu po minięciu skrzyżowania znów obowiązuje 50. ;)
scorpio44

Postprzez fiesta 2000 » wtorek 12 grudnia 2006, 01:04

wiesniak napisał(a):1. Znaki są z tego powodu odwoływane skrzyżowaniem, bo ci, co dopiero skręcii na daną drogę na owym skrzyżowaniu nie mają skąd się dowiedzieć, że wcześniej było jakieś ograniczenie. Odpowiedź nasuwa się sama.

2. Płyn do spryskiwaczy wymienia się w tym celu, żeby nie zamarzał, więc zgaduję, że 0 stopni :). Ale tylko zgaduję, niech mnie ktoś zweryfikuje.

3. Pewnie gdzieś z przodu, koło chłodnicy, po co Ci to?

4. Te na dole to zawsze.

5. W normalnym wyposażeniu samochodu nie ma świateł do jazdy dziennej, można je zamontować dodatkowo gdzie Ci się podoba, byle były 2, były z przodu i na wysokości normalnych świateł :).

6. W forumowym FAQ możesz zobaczyć gdzie jaka jest,jeśli o to Ci chodzi.

dziekuje:)

2. Tez mysle, ze 0 stopni

3. Gdzies czytałem na tym forum, ze ktos musiał pokazac...

6. chodzi mi o sam wyglad zarówki- jaka jest duza itd, jak odroznic zarowke od swiateł pozycyjneych od zarówek od swiateł mijania lub drogowch- tez gdzies czytałem na tym forum, ze ktos cos takiego miał na egazminie
fiesta 2000

Postprzez scorpio44 » wtorek 12 grudnia 2006, 01:07

fiesta 2000 napisał(a):3. Gdzies czytałem na tym forum, ze ktos musiał pokazac...

Chyba raczej chodziło o sprawdzenie działania (co jest wymagane na egzaminie). ;) :D Ale do tego wystarczy go uruchomić. Nie trzeba wiedzieć, gdzie on się znajduje. ;)
scorpio44

Postprzez wiesniak » wtorek 12 grudnia 2006, 01:16

fiesta 2000 napisał(a):6. chodzi mi o sam wyglad zarówki- jaka jest duza itd, jak odroznic zarowke od swiateł pozycyjneych od zarówek od swiateł mijania lub drogowch- tez gdzies czytałem na tym forum, ze ktos cos takiego miał na egazminie

W FAQ masz dokładnie gdzie jaka się znajduje, to powinno wystarczyć. Nie chce mi się linak wklejać :wink:
wiesniak

Postprzez ella » wtorek 12 grudnia 2006, 01:29

prosze nie dawac kłotki za ten temat, poniewaz jak cos nie bede jeszcze wiedział, to tu napisze...

następne umieść w odpowiednich osobnych zaczętych już wątkach :D
ella
Moderator

Postprzez disco » wtorek 12 grudnia 2006, 15:57

wiesniak napisał(a):5. W normalnym wyposażeniu samochodu nie ma świateł do jazdy dziennej, można je zamontować dodatkowo gdzie Ci się podoba, byle były 2, były z przodu i na wysokości normalnych świateł :).

nie zebym sie czepiał ;), ale niestety nie gdzie Ci sie podoba ;), jakby kogos interesowało to:
-nie niżej niż 25 cm od jezdni
-nie bliżej niz 40 cm od boków auta
-minimalna odległość pomiędzy nimi - 60 cm
-podłączyć należy tak, abu mogły świecić razem z pozycyjnymi, ale gasły po włączeniu św. mijania
disco

Powrót do Egzamin na prawo jazdy