Nowy łuk -dobre rady

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Gizmin » niedziela 10 grudnia 2006, 17:11

Maciej, małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi:

Działa, nie warto się uczyć pół obrotu w prawo, w lewo itd,
na łuku jeździłem Panda oraz Corsa, na egzaminie może mi się
trafić Corsa lub Micra, grunt to wyczucie i w miare niska prędkość

Nie ma ze sie moze trafić, sam wybierasz auto na którym chcesz zdawać.
Gizmin

Postprzez Włodek » niedziela 10 grudnia 2006, 17:47

Gizmin napisał(a):Maciej, małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi:

Nie w każdym WORDzie można wybierać samochody...
W profilach nie podajecie nazw miejscowości i stąd całe nieporozumienia :roll:
A swoją drogą : fajnie mają Ci, którzy mają możliwość wyboru autka. :wink:
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez Maciej. » niedziela 10 grudnia 2006, 18:56

Włodek napisał(a):
Gizmin napisał(a):Maciej, małe sprostowanie do Twojej wypowiedzi:

Nie w każdym WORDzie można wybierać samochody...
W profilach nie podajecie nazw miejscowości i stąd całe nieporozumienia :roll:
A swoją drogą : fajnie mają Ci, którzy mają możliwość wyboru autka. :wink:

Tak, mają się bardzo fajnie, w Częstochowie Micra lub Corsa losowo
Maciej.

Postprzez mała 13 » niedziela 10 grudnia 2006, 23:15

WORD Zamość - do wyboru Punto lub Corsa. ja to robię tak: bardzo powoli na wstecznym i obseruję prawą szybę obok kierowcy, jak pojawia się pierwszy pachołek - stan gotowości jak jest już drugi wtedy ekspresowo pełny obrót w prawo i cały czas kontrola w prawym lusterku placu, w lewym można sobie zerknąc czy na pewno jest ok. A potem czekam aż pojawi się linia w prawym lusterku jak samochodzik stoi równolegle wtedy pełny obrót kierownicą w lewo do wyprostowania kół. i kontrola w lusterkach głównie prawe ale i lewe też. jak troszkę się zbliżam do lini wtedy leciutko powtarzam bardzo leciutko ruch kierownicą żeby wyprostować autko i wychodzi. W tył szyby zerkanie, żeby nie wjechać w pachołek tylni i jak juz jest w polu zatrzymania wtedy stop i wychodzi. Wychodzi zawsze i 100 %. Raz nie wyszło mi na egzaminie bo...... zapomniałam po wszystkim odbić kierownića nie wyprostowałam kół, ale to już inna sprawa. :D
Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej ...
mała 13

Postprzez piotrek power » poniedziałek 11 grudnia 2006, 00:17

Mam pytanie odnośnie łuku.
Mianowicie:
Można powiedzieć że po normalnym łuku jeszcze nie jechałem, szkolenie już zakończyłem. Jeździłem potakim skróconym łuku, takim co się kończył z 2 m po zakręcie.

Ale konkretnie.
Instruktor uczył mnie abym cały czas patrzył w lusterka i aby były ustawione maxymalnie w dół, - na linie.

Czy na egzaminie też mogę ustwić sobie w ten sposób lusterka ??

Aha, i po łuku zawsze się jeździ w prawo ??

Jeździłem tak po tym łuku z 5 godz. A jeśli chodzi o pole w którym się trzeba zatrzymać to również patrzymałem w lusterko (lewe) które miałem ustawione tak że widziałem koło, i mogłem się zatrzymać niemal że z dokłądnością do 5 cm, podobnie przy zatrzymaniu się przodem, tylko pytanie czy w Corsie da się obniżyć tak nisko lusterka i czy tak można ??
piotrek power

Postprzez ella » poniedziałek 11 grudnia 2006, 00:27

Instruktor uczył mnie abym cały czas patrzył w lusterka i aby były ustawione maxymalnie w dół, - na linie.

źle cię uczył.
Czy na egzaminie też mogę ustwić sobie w ten sposób lusterka ??

lusterka ustawnine tak jak do jazdy po mieście. Obserwacja toru jazdy przez tylną szybę i lusterka.
100 razy pisane to na forum :lol: Rzuć okiem do FAQ do poradnika kursanta bo chyba Twój instruktor wiele ci nie powiedział

Aha, i po łuku zawsze się jeździ w prawo ??

To zalezy od Wordu.
ella
Moderator

Postprzez maciass » poniedziałek 11 grudnia 2006, 00:32

czytam i oczom nie wierze - jak instruktor może być aż takim debilem? z ciekawości - ile zapłaciłeś za kurs ? :?
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez piotrek power » poniedziałek 11 grudnia 2006, 07:34

Dowiem się dzisiaj jak uczył inny instruktor, i jak później ustawiali lusterka na egzaminie.

Kolega jak zdawał to ustawił sobie lusterka na linie i później wyjechał na miasto i zapomniał przestawić lusterek do jazdy po mieście :lol:

Ale nie zdał za wymuszenie pierwszeństwa.
Ja się zapisze na egzamin w przyszłym tygodniu bo nie mam jeszcze dowodu, teraz się ponoć bardzo długo czeka.
piotrek power

Postprzez piotrek power » środa 13 grudnia 2006, 14:22

Obserwowałem dzisiaj coś z 5 osób zdających, którzy wykonywali właśnie łuk i wszystcy patrzyli się do tyłu.

Jedna osoba zdawała i miała problemy na łuku przy jeździe do tyłu, mianowicie najechała na pachołek ale lusterkiem nie zawadziła, egzaminator był jakiś chyba wyjątkowo dobry i dał jej 2 szanse.

A jeśli chodzi ogólnie to na 6 osób zdało coś z 4.

Może teraz już tak nie oblewają, bo wcześniej to 4 osby zdawały ale na 20.

Jutro się zapiszę na egzamin, tzn. będę próbował znaleźć jakiś wolny termin bo tak to przez te 3 miesiące to zapomne wszystko. Tylko muszę sobie wykupić gdzieś z 2 godz. aby wypróbować jak się jeździ Corsą i szczególnie to po tym łuku właśnie.
Szkolenie: od 09.11.2006 do 01.12.2006

22.12.2006 - egzamin teoretyczny zaliczony
22.12.2006 - egzamin praktyczny zaliczony
10.01.2007 - prawo jazdy odebrane :)

Word Krosno, woj. podkarpackie
piotrek power

Postprzez Gregory » niedziela 17 grudnia 2006, 18:59

WORD Opole.

Hehhh, na stare lata przyszło mi zdawać ten dziwny egzamin.
Dobrych rad to nie mam bo własnie oblałem za łuk, moge tylko opwiedziec jak było. W przeddzien i w dzien egzaminu cwiczylem luk i zdarzylo sie raz ze cofajac dotknalem slupka juz na kopercie tego na srodku, zwyczajnie za mocno dojechalem i mowie do instr. ze kurcze lepiej niedojechac niz dojechac za bardzo i jakos tak mi tak mi to mocno utkwilo w glowie. Poznie jedna z uwag inst. co do pokonywania przez mnie łuku było "za szybko, za szybko, przeciez czas jest nieograniczony" i z takimi uwagami w pamieci podszedlem do egz.

I co? ruszylem bardzo bardzo powoli do przodu cool i tyl....i tutaj tez bardzo bardzo powoli i na luku lekkie zatrzymanie no ja wiem na 1s, myslalem ze egz. tego nie zauwazyl. Dojechalem do koperty a on podhcodzi i mowi "no w zasadzie dobrze ale widzialem ze sie Pan lekko zatrzymal a jazda powinna byc plynna wiec prosze powtorzyc manewr." OK, jade powoli powoli do przodu, dojechalem a egz. "niech Pan wysiadzie i zobaczy" kur....patrze i nie moge uwierzyc auto nie schowalo sie cale w kopercie kola OK ale jak sie nagielo slupek to zachaczal o zderzak.
Widac tak mi gleboko zostalo w pamieci to jedno trzepniecia slupka ze...niedojechalem.

pretensje mam tylko do siebie..ale jakos dalej nie moge w to uwierzyc ze tak kretynski sposob obalem łuk, nie mialem wiekszych problemow z lukiem na jezdzie, zeby linia czy wlaniety slupek....nawet nie wiem czy to nerwy...to tyle dobrych rad:)
Gregory
Gregory

Postprzez MrRysio » wtorek 19 grudnia 2006, 21:17

mała 13 napisał(a):WORD Zamość - do wyboru Punto lub Corsa. ja to robię tak: bardzo powoli na wstecznym i obseruję prawą szybę obok kierowcy, jak pojawia się pierwszy pachołek - stan gotowości jak jest już drugi wtedy ekspresowo pełny obrót w prawo i cały czas kontrola w prawym lusterku placu, w lewym można sobie zerknąc czy na pewno jest ok. A potem czekam aż pojawi się linia w prawym lusterku jak samochodzik stoi równolegle wtedy pełny obrót kierownicą w lewo do wyprostowania kół.

A wiesz, że w WORDzie w Zamościu, oblewają za to że kontrolujesz pojazd przy pomocy lusterek, a powinno sie kontrolować przez tylną szybę. Kolega niedawno zdawał w Zamościu i tylko dlatego że na łuku spojrzał w lewe lusterko nie zdał
Kat. B i T za pierwszym razem
MrRysio

Postprzez voltman31 » wtorek 19 grudnia 2006, 22:11

Gregory napisał(a):WORD Opole.

Hehhh, na stare lata przyszło mi zdawać ten dziwny egzamin.
Dobrych rad to nie mam bo własnie oblałem za łuk, moge tylko opwiedziec jak było. W przeddzien i w dzien egzaminu cwiczylem luk i zdarzylo sie raz ze cofajac dotknalem slupka juz na kopercie tego na srodku, zwyczajnie za mocno dojechalem i mowie do instr. ze kurcze lepiej niedojechac niz dojechac za bardzo i jakos tak mi tak mi to mocno utkwilo w glowie. Poznie jedna z uwag inst. co do pokonywania przez mnie łuku było "za szybko, za szybko, przeciez czas jest nieograniczony" i z takimi uwagami w pamieci podszedlem do egz.

I co? ruszylem bardzo bardzo powoli do przodu cool i tyl....i tutaj tez bardzo bardzo powoli i na luku lekkie zatrzymanie no ja wiem na 1s, myslalem ze egz. tego nie zauwazyl. Dojechalem do koperty a on podhcodzi i mowi "no w zasadzie dobrze ale widzialem ze sie Pan lekko zatrzymal a jazda powinna byc plynna wiec prosze powtorzyc manewr." OK, jade powoli powoli do przodu, dojechalem a egz. "niech Pan wysiadzie i zobaczy" kur....patrze i nie moge uwierzyc auto nie schowalo sie cale w kopercie kola OK ale jak sie nagielo slupek to zachaczal o zderzak.
Widac tak mi gleboko zostalo w pamieci to jedno trzepniecia slupka ze...niedojechalem.

pretensje mam tylko do siebie..ale jakos dalej nie moge w to uwierzyc ze tak kretynski sposob obalem łuk, nie mialem wiekszych problemow z lukiem na jezdzie, zeby linia czy wlaniety slupek....nawet nie wiem czy to nerwy...to tyle dobrych rad:)

Nie wiem jak ciebie ale mie uczono ze jak końcówka pachołków a poczatek kijków sie pokryje ze maską samochodu wtedy trzeba sie zatrzymać i tak mi wychodiło! zdawałem na Panda
voltman31

Postprzez piotrek power » środa 20 grudnia 2006, 19:29

I przyszła pora egzaminu.
W piątek mam egzamin, a po łuku jeszcze nie jeździłem.

Instruktor proponuje mi żeby patrzył w lusterka przy cofaniu na łuku, oczywiście przy ustwieniu "normalnym". Że mnie nie nauczy za pół godziny jeździć po łuku patrząc do tyłu, i co teraz robić.

Prawdopodobnie przy cofaniu nie mogę zgubić lini w prawym lusterku ?

Może ma ktoś jakąś dobrą radę?

piotrek power

Postprzez disco » środa 20 grudnia 2006, 19:54

jak bedziesz jechał "na lusterkach" to raczej nie spodziewaj sie pozytywnej oceny.

wymogiem jest patrzenie przez tylną szybe i ew. zerkanie w lusterka
disco

Postprzez piotrek power » środa 20 grudnia 2006, 19:58

disco napisał(a):jak bedziesz jechał "na lusterkach" to raczej nie spodziewaj sie pozytywnej oceny.

wymogiem jest patrzenie przez tylną szybe i ew. zerkanie w lusterka

Na samym skręcie w lusterka a później już do tyłu i czasami na lusterka. Tylko za bardzo nie wiem jeszcze na co patrzeć podczas ustwiania się w kopercie, instruktor mówi że do przodu na maske :?:

piotrek power

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy