Żeby w mieszkaniu było czysto, każdy z domowników musi po sobie sprzątać. W innym przypadku nawet jeżeli jest sprzątaczka nie zawsze będzie czysto. Korupcja jest tylko wypadkową kilku elementów.
Stworzono system egzaminowania i szkolenia, który odbiega od reali życia codziennego. Kilka przykładów:
1. szerokość pasa ruchu do jazdy po łuku do przodu i tyłu na kategorię C wynosi 3m, wiecie jaką szerokość ma skrzynia ładunkowa euro Stara 2,55 m czyli 22,5 cm z każdej strony. Niech tylko egzaminator powie ,że obrys/lusterka nie mogą wyjść poza linię i co ?/ zostaje wam 12,5 cm z każdej strony.
2. 40 cm na łuku przodem i tyłem przy zatrzymaniu,chętnie powiem temu co wymyślił te odległości coś na ucho.Wszystkie kategorie 40 cm i to bez zatrzymania Takie same kryteria na B<C<CE>D>DE. tak samo jak pojazd ma lekko ponad 3,5 m i 18 metrów.
3.Pierwszy raz zdałem plac,oblałem miasto. Drugi raz zdałem plac oblałem miasto. Trzeci raz zdałem plac, oblałem miasto. Dokupiłem godzin i czwarty raz oblałem [/b]PLAC.
4.Wjazd przodem w zatoki jedna korekta ,dlaczego nie dwie od czego to zależy.
5.Inne bzdury dopiszcie sobie sami z jednoosobową komisją włącznie.
Po co mam się stresować jeżdzić kilka razy, przecież wynik egzaminu nie jest sprawdzianem moich umiejętności, to tylko łut szczęścia. Egzaminator powinien egzamionować nie do pierwszego błędu,ale do końca i dopiero po analizie całej jazdy wydać wyrok.Jeżeli stwierdzi ,ze umiem teorię to jej nie powtarzam, stwierdza ,że umiem plac nie powtarzam.
A tak jak przeczytałem w pewnej ulotce Bezstresowo prawo jazdy i numer telefonu.