Z czego zdajecie mature?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Z jakiego dodatkowego przedmiotu zdajecie mature?

matematyka
21
29%
biologia
11
15%
fizyka
6
8%
chemia
4
5%
wos
8
11%
historia
7
10%
geografia
13
18%
informatyka
3
4%

Liczba głosów : 73

Postprzez She18 » środa 15 listopada 2006, 14:34

No i jak tam maturzysci co sądzicie o jezyku polskim :?: Moim zdaniem byl prosty, chociaz była Lalka ktorej nienawidzę.Ale jakoś poszło :D
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez Ad_aM » środa 15 listopada 2006, 15:32

Boże, poziom podstawowy dla mnie był trudniejszy niż rozszerzony :lol:
Ja pisałem tą analize porównawczą "obrazu wojny". Choć wierszyk Szymborskiej też był lajtowy :)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez Nazgulek » środa 15 listopada 2006, 15:59

Ad_aM napisał(a):Boże, poziom podstawowy dla mnie był trudniejszy niż rozszerzony :lol:

Dokładnie to samo powiedziałam jak powiedzieli mi jakie były tematy na podstawowym. Jak zobaczyłam temat ze zwykłym porównaniem dwóch sposobów przedstawienia wojny, aż oczy mi wyszły na wierzch i trzy razy czytałam temat żeby sprawdzić, czy nie ma na pewno żadnego haczyka.
Chociaż, jak znając życie, klucz do tego będzie taki, że...wole nawet nie myśleć :roll:
26.06. - 25.08.2006 - Kurs
26.09.2006 - Pierwsze i jedyne podejście :D
6.10.06 - prawko odebrane

>>Nikt prawie nie wie, dokąd go zaprowadzi droga, póki nie stanie u celu <<
Nazgulek

Postprzez ania18 » środa 15 listopada 2006, 16:50

Czytanie ze zrozumieniem-lajcik. Tematy wypracowań mnie troszke zagieły. 2gi temat daremny. Dlatego pisałam o Werterze, chociaz... nie mam zielonego pojęcia o czym to bylo :] Nawet strzeszczenia nie przeczytałam hihi.
ania18

Postprzez marcij » środa 15 listopada 2006, 18:45

nie bylo tak zle, chociaz nie wszystkie moje opinie zgadzaja sie z kluczem :P Pisalem oczywiscie o werterze , jak wszyscy z mojej klasy. Tekst moze nie byl latwy , ale byl w miare NORMALNY, bo te co miewalem wczesniej na sprawdzainach byly duzo gorsze
Obrazek
marcij

Postprzez Nazgulek » środa 15 listopada 2006, 20:29

Właśnie przeglądnęłam klucz do wypracowania i...nie jest tak źle. Oczywiście standardowo nie napisałam najbanalniejszych rzeczy, które wydawały mi się zbędne, a oczywiście były punktowane, ale ogólnie to co najważniejsze to napisałam.
Ale nie będę nawet próbować ocenić na ile procent mogłam napisać :roll:

Nazgulek

Postprzez She18 » środa 15 listopada 2006, 20:38

Co do wypracowanka nie jest zle to co jest w kluczu mam tylko swoimi słowami :D Czytanie ze zrozumieniem mogło byc lepiej ale jest dobrze.
Egzamin zdany:12.05.2006r.
Prawko odebrane:24.05.2006

Obrazek
She18

Postprzez Nazgulek » czwartek 16 listopada 2006, 13:33

I po językach obcych. Jak Wam poszło??
Ja pisałam angielski poszerzony. Gramatyka nawet dobrze mi poszła, a z tematów wybrałam recenzję filmu. Za to w drugiej części cały listening mamy chyba w porządku (mimo, że ten o genetycznie modyfikowane żywności był dość trudny) i po drugim przesłuchaniu potwierdzały mi się moje wcześniejsze zaznaczenia. Ale reading.... kompletna porażka. Ogólnie strasznie ...głupie były te teksty (w moim odczuciu), strasznie męczyłam się nad odpowiedziami do pierwszego tekstu, drugi był nawet znośny, do trzeciego strzelałam na oślep.
Jutro historia sztuki...to będzie komedia :lol:

Nazgulek

Postprzez marcij » piątek 17 listopada 2006, 23:58

I jak tam po trzech przedmiotach ?? Ja powiem ze nie najgorzej , z polskiego mysle ze zdam , oceniam sie na jakies ok 50% , angielski dobrze , po sprawdzeniu z kluczem ok.80% no i matematyka mam wszystko dobrze , nie wiem ile mi tam moga obciac za nieprecyzyjne opisy , ale napewno ponad 90% bedzie. Pochwalcie sie jak tam u Was ??
Obrazek
marcij

Postprzez ania18 » sobota 18 listopada 2006, 00:22

Polski ok napewno zdam tylko pytanie na ile?Niemiecki raczej niezbyt :eek2: bo nie mam w ogole wypracowania. Niby zaczelam pisac ale brakowalo mi pelno slowek(nic nie powtorzylam) i po prostu dalam sobie spokoj bo chyba bym nie ukulala 120 slowek :x
To prawda ze od 60 zaczynaja sprawdzac?niechce mi sie w to wierzyc.
Matematyka no katastrofa, nie umialam sie pozbierac. Pół h sie przymierzalam rzeczy zaczac, potem zawiasy, na koniec mnie olsnilo i juz widzialam oczami jak zaczac ale braklo mi czasu he. W sumie to mam to gdzies i tak prawdopodobnie zmieniam przedmiot :]

marcij napisał(a):no i matematyka mam wszystko dobrze

skąd wiesz? jeszcze nie ma oficialnych odp
ania18

Postprzez Nazgulek » sobota 18 listopada 2006, 12:17

To ja tak: Polski będzie chyba coś koło 50%, angielski może koło 70-80%, a historia sztuki...tak jak pisałam - komedia :lol: Razem z kumpelą tylko dwie pisałyśmy WOK i w dodatku posadzili nas koło siebie (nie w tej samej ławce, ale na tej samej wysokości) i zanim ogarnęli się z tym wszystkim miałyśmy niezły ubaw. Rano specjalnie powtarzałam wszystkich najważniejszych malarzy i na arkuszu patrzę - a tam dokładnie te dzieła. Zadowolona zacieram ręce, biorę długopis i.... kompletna pustka w głowie. Byłam taka wściekła. Przez pół godziny myślałam nad dwoma banalnymi nazwiskami, a i tak nie przypomniałam ich sobie. Ale jak policzyłam te zadania, które byłam pewna, że na 100% mam dobrze, wyliczyłam te 30%. Tyle mi wystarczy, bo historię sztuki piszę tylko po to żeby zdać ten trzeci przedmiot.
Ale się rozpisałam :D

Nazgulek

Postprzez marcij » sobota 18 listopada 2006, 13:00

sa juz oficjalne klucze , zaraz poszukam linka i podam

EDIT: ze strony cke zdjeli juz te klucze, maja one byc opoblikowane w poniedzialek zdaje sie. Znalazlem jednak to http://www.cka.pl/download/nowamatura/probnamatura2006/math/probna_2006_mat_a2_cka_full.pdf tutaj sa poprawne rozwiazania , ale bez punktacji niestety
Obrazek
marcij

Postprzez as » sobota 18 listopada 2006, 22:52

u mnie tak polski w miarę dobrze, chociaż w czytaniu ze zrozumieniem robiłam głupie błędy, bo pytania wydały mi się za łatwe i szukałam jakichś pułapek, nie potrzebnie.... angielski całkiem nieźle... a wcale nie powtarzałam...a historia tak szczerze banalna... aż za banalna i tak jak z polskim za daleko szukałam odp, a one były takie oczywiste, że aż teraz mi głupio... bo chyba najlepiej to nie wypadnie...a takie było łatwe :wink: ale to w końcu tylko próbna matura...poszłam praktycznie nie powtarzając nic z niczego... więc jak się nieco poucze to w maju powinno być OK :lol:
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez invx » niedziela 19 listopada 2006, 21:58

to i ja sie dopisze 8)

1. Matematyka R
2. Chemia R
3. Niestety polski P
4. Niestety angielski P

P.S.
a co do moich propozycji zmian: matematyka obowiazkowa - albo polski i angielski nie obowiazkowy - bo dlaczego ja sie mam meczyc z jezykami a ktos sie nie ma meczyc z matma ? jednemu idzie lepiej to drugiemu tamto. Wprowadzic ze sie ma zdac 3 przedmioty - i do wyboru (ew. jakas pula ze jeden to musi byc matematyka czy polski czy angielski), zeby ktos sobie nie wybral wosu, woku, i histori tanca
wywalic przedmioty typu wos, historia tanca, sztuki i takie inne <&%#$@> (zreszta to chyba maja zrobic :P)
invx

Postprzez wiesniak » niedziela 19 listopada 2006, 23:04

Angielski nie jest obowiązkowy, możesz sobie wybrać inny język :). Wybacz, ale przynajmniej na tym podstawowym poziomie każdy maturzysta powinien jakiś język obcy znać. Szczególnie, że poziom podstawowy zdałaby moja siostra w podstawówce :).
wiesniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka