Zima, narty, Słowacja ... - NOWE PRZEPISY!

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Zima, narty, Słowacja ... - NOWE PRZEPISY!

Postprzez jimorrison » wtorek 14 listopada 2006, 13:40

z uwagi na rozpoczynajacy sie sezon "wycieczkowy" do na szego sąsiada na południu pragne przypomniec, ze zmienily sie przepisy dot. stanu technicznego i wyposazenia auta poruszajacego sie po Słowacji. Z dniem 1 XI 2006 "POLICIA" ma prawo kontrolować:
- hamulce;
- rura wydechowa;
- wydzielanie spalin;
- ważność badań technicznych;
- układ kierowniczy;
- ustawienie świateł i kierunkowskazów;
- koła samochodowe;
- stan opon;
- amortyzacja;
- podwozie.

Natomiast do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
podnośnik samochodowy;
klucz do demontażu kół samochodowych;
koło zapasowe;
linka holownicza;
trójkąt ostrzegawczy;
kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
apteczka samochodowa.

Wyposażenie apteczki samochodowej:

Gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm 10 sztuk
Roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml 1 szt.
Ustnik do sztucznego oddychania 1 szt.
Folia izotermiczna 1 szt.
Chusta trójkątna 2 szt.
Rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe 1 para
Chusta foliowa 20 x 20 cm 1 szt.
Plaster, szeroki 1,25 cm 1 szt.
Bandaż sterylny 4 szt.
Kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm 1 szt.
Kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm 1 szt.
Opaska gumowa 70 cm 1 szt.
Opaska elastyczna 6 x 4 cm 1 szt.
Plaster opatrunkowy 8 x 4 cm 10 szt.
Agrafki 4 szt.
Nożyce 1 szt.
Plastikowy pojemnik apteczki do transportu 1 szt.

źródło: patrz
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez wiesniak » wtorek 14 listopada 2006, 16:32

Myślą, że zarobią na mandatach wystawianych obokrajowcom, a tylko stracą turystów :).
wiesniak

Postprzez jimorrison » wtorek 14 listopada 2006, 16:39

No ciekawy jestem jaka bedzie statystyka...
Ja raczej juz nie pojade z Zakopanego (do ktorego sie wybieram na sylwka) na Słowacje moim poldkiem... w obawie przed mandatem. Zalezy jeszcze jak to w praniu bedzie funkcjonowalo.. czy za co 2gim drzewem bedzie stal policiant i łypał przez lornetke co jedzie i na jakich tab. rej. (zagraniczni czy swój)... czy bedzie to tez przepis martwy ktory beda wszyscy olewali...
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez wiesniak » wtorek 14 listopada 2006, 16:44

Znając słowackich policjantów to przy obcokrajowcach na pewno nie będą olewali :).
wiesniak

Postprzez marcij » wtorek 14 listopada 2006, 19:32

jasne , znajac slowakow to beda sprawdzac dokladnie zawartosc apteczki , czy nie brakuje jakiegos bezpiecznika , czy nie brakuje zarowki , naprzyklad do podswietlenia deski rozdzielczej itd. Oni sie normalnie zachowuja jak policja w rumunii i innych tego typu krajach , a przeciez sa blizej europy nie mowiac juz o tym ze w Unii. Mojemu znajomemu jeden slowacki policjant na uwage jego zony ze jest odrobine niekulturalny w stosunku do turystow odpowiedzial "Ja was tu nie prosil"
Obrazek
marcij

Postprzez Cubaza » czwartek 28 grudnia 2006, 22:37

A ja mam inne pytanie. Otóż podobno, powtarzam podobno od dnia 1 . I . 2007 jako obowiązkowe wyposażenie samochodu w Polsce mają się znaleźć także apteczka i odblaskowa kamizelka. Kolega się ze mną kłócił, że trzeba i, że podobno o tym mówili. Ja się wole zapytać choć te rzeczy i tak zawsze ze sobą woziłem na wszelki wypadek :P
Cubaza

Postprzez cman » czwartek 28 grudnia 2006, 22:51

Nie znalazłem nic takiego, chyba fałszywy alarm.
cman

Postprzez maciass » piątek 29 grudnia 2006, 00:12

hmm, ja coś o tym słyszałem też ale to było dłuższy czas temu, a rodzice ostatnio kupili odblaskowe kamizelki do swoich samochodów, więc może coś jest na rzeczy :?
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

:)

Postprzez Polonez » piątek 29 grudnia 2006, 00:36

Byłem na Słowacji w sierpniu i nie narzekam. Zauważyłem że tamtejsi kierowcy również ostrzegają się światłami o stojącym patrolu. Słowacy - Polaków i nawzajem :) Osobiście nie miałem przyjemnośći być kontrolowanym przez tamtejszą policje ale widziałem kilku "naszych:" stojących przy skodzie policyjnej :)
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Salansky » piątek 29 grudnia 2006, 01:36

A jak jest z paleniem świateł w dzień, tam jest przez cały rok, czy tak jak u Nas, czy jeszcze inaczej?
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez scorpio44 » piątek 29 grudnia 2006, 01:50

Z tymi kamizelkami odblaskowymi to w ogóle ciekawa sprawa. Spotkałem już kilka osób, które próbowały mi wmówić, że już od dawna obowiązkowe jest ich posiadanie w samochodzie. Ja natomiast słyszałem jedynie jakieś przebąkiwania, że prawdopodobnie w przyszłości będą obowiązkowe. I nic więcej. Ale ogólnie to zauważyłem, że bardzo wielu ludzi je wozi.
scorpio44

Postprzez maciass » piątek 29 grudnia 2006, 02:41

Kamizelki odblaskowe nie są w Polsce obowiązkowe!

W związku z licznymi zapytaniami w zakresie obowiązku wyposażenia pojazdów w odblaskowe kamizelki ostrzegawcze jaworska Policja informuje, że

- na terenie Polski nie są wymagane kamizelki odblaskowe dla kierowców samochodów. Aktualnie kamizelkę muszą posiadać jedynie pewne grupy transportowe jak np. kierowcy przewożący materiały niebezpieczne.
Obowiązek posiadania kamizelki w samochodzie istnieje i dotyczy niektórych państw Unii Europejskiej tj. kierowcy poruszajcy się po Austrii od 01.05.2005 r. mają taki obowiązek. Jedna kamizelka powinna być w samochodzie i należy ją ubierać w przypadku wysiadania z samochodu na autostradach i drogach szybkiego ruchu ( z wyjątkiem parkingów). Kamizelki powinny posiadać oznaczenie EN 471 oraz być w kolorze czerwonym, pomarańczowym lub żółtym. Brak kamizelki w Austrii może wiązać się z mandatem w kwocie do 36 euro.

Ponadto obowiązek posiadania takiego ubioru wprowadziły również Włochy, Hiszpania i Portugalia. W dwóch pierwszych krajach przepisy są nieco łagodniejsze niż w Austrii. Policja nie może sprawdzać, czy kierowca ma kamizelkę w aucie, lecz tylko czy założył ją w określonych sytuacjach. We Włoszech kamizelkę musi nosić osoba ustawiająca na drodze po wypadku lub awarii trójkąt ostrzegawczy. Natomiast grzywny w tych krajach są dotkliwsze. Włosi za brak kamizelki mogą ukarać mandatem w kwocie co najmniej 35 euro, w Hiszpanii płaci się do 91 euro, w Portugalii od 60 do 600 euro.

ze strony Komendy Powiatowej Policji w Jaworze ( http://www.jawor.policja.gov.pl/www/ind ... er=15&menu )

a co do zmian od przyszłego roku, to znalazłem dość świeży artykuł na temat obowiązkowego wyposażenia samochodu ( http://motoryzacja.wm.pl/Obowiazkowe-wy ... hodu,13585 ) i nie ma w nim mowy o rzekomym wprowadzeniu obowiązku wożenia kamizelki, tak więc to chyba jednak fałszywy alarm a ludzie kupują to głównie pod kątem wyjadów zagranicznych ;)
prawo jazdy kat. B od grudnia 2006 ;)
maciass

Postprzez Cubaza » piątek 29 grudnia 2006, 15:24

okej kamizelki się wyjaśniły:P A apteczka?:> Bo ona też nie była na razie na wyposażeniu obowiązkowym samochodu :P
Cubaza

Postprzez Chrzaszcz » czwartek 07 sierpnia 2008, 16:04

Wybieram sie niedlugo na Słowacje. W TV jakis czas temu byla afera, ze Niemieccy policjanci karali polskich kierowców za brak właściwego wyposażenia. Potem zdaje sie zostalo to wyjasnione i nawet za granica obowiazuje wyposazenie z kraju, w ktorym samochod zostal zarejestrowany. Czy to prawda, czy tylko sie przeslyszalem?
Chrzaszcz

Postprzez smerfu » czwartek 07 sierpnia 2008, 16:42

Chrzaszcz napisał(a):Potem zdaje sie zostalo to wyjasnione i nawet za granica obowiazuje wyposazenie z kraju, w ktorym samochod zostal zarejestrowany. Czy to prawda, czy tylko sie przeslyszalem?

Prawda, wczoraj podawałem nawet link z informacją w temacie "DO CZECH NIESWOIM AUTKIEM"

Tutaj masz adres strony gdzie jest informacja:
http://www.pressmedia.com.pl:8080/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=565&Itemid=40
smerfu

Powrót do Luźna gadka