Nawigacja GPS

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nawigacja GPS

Postprzez Tomek_ » czwartek 02 listopada 2006, 15:52

Nie znalazlem takiego tematu na forum, wiec zapytam. Czy uzywacie w swoich samochodach nawigatorow GPS, np. sprzetowych jak np. TomTom itp. czy tez Pocket PC z odpowiednim oprogramowaniem do GPS (AutoMapa, MapaMap, MioMap, Destinator itd.) lub tez na telefonach komorkowych? Jesli tak to jakich, jak je oceniacie i co o nich myslicie.

Ponizej przedstawiam zdjecie (z netu) mojego modelu Pocketa PC z oprogramowaniem do nawigacji GPS.

Obrazek
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez fafal » czwartek 02 listopada 2006, 22:43

Osobiscie nie uzywam gdyz nie mam. W pracy natomiast jesli chce to moge brac GPS-a ale dla mnie przynjamniej jeszcze narazie wystarcza w zupelnosci CB Radio.
Interesujesz sie motoryzacja? a moze ciezarowkami?
Sprawdz http://www.fan4truck.yoyo.pl/forum
Prawo jazdy:
kat. B
kat. C
kat. C+E
fafal

Postprzez miros » piątek 03 listopada 2006, 12:40

ja GPS nie potrzebuje. Poza miasto wyjezdzam dosc rzadko, a do jazdy po miescie, wystarczy mi mapa.

napewno jest fajnym gadzetem, jesli jestesmy w nowym miescie i musimy znalezc jakas konkretna ulice, ale tak do jazdy na codzien po miescie, ktore znamy? dla mnie zbedny.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Matylda » piątek 03 listopada 2006, 15:45

Ja używam nawigacji GPS, ale tylko jak wybieram w jakieś nieznane tereny. Fajna sprawa, potrafi poprowadzić tak że zazwyczaj wybiera najkrótszą trasę. W razie pobłądzenia, gdy źle gdzieś skręcę to mi o tym "mówi" i szuka nowej drogi. Nie polecam jej używania w dużych miastach np. Warszawa, Wrocław, bo owszem znajduje punkt docelowy, ale kieruje ulicami gdzie są największe korki :lol: Do tego informuje o miejscach fotoradarów i miejscach, gdzie często stoi policja.
Wadą jest chyba tylko cena tej zabawki i to, że Automapę Polski trzeba aktualizować i to też kosztuje.
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

Postprzez invx » piątek 03 listopada 2006, 21:50

nieoplaca sie kupowac "zintegrowanej" nawigacji.

lepiej kupic pocketPC + soft - nie jest to w tedy tylko nawigacja - a mobilne urzadzenie mogace sluzyc od bazy adresowej przez konsole do gier, po "kino" - np. jak sie w korku stoi :P

automapa jest zdecydowanie najlepsza.

polecam dell axim x51 + GPS na bluetooth + automapa (mozna miec pirata :P )
invx

Postprzez Tomek_ » sobota 04 listopada 2006, 01:55

invx napisał(a):nieoplaca sie kupowac "zintegrowanej" nawigacji.

lepiej kupic pocketPC + soft - nie jest to w tedy tylko nawigacja - a mobilne urzadzenie mogace sluzyc od bazy adresowej przez konsole do gier, po "kino" - np. jak sie w korku stoi :P

Tez mysle, ze zintegrowana skrzynka niewiele jest warta, lepiej Pocket i na nim co sie chce. Ja mam zainstalowane na nim MioMap, TomTom5 i Automape. W Pocket'cie nawigacja to tylko jedno z wielu zastosowan, w zintegrowanym sprzecie nic wiecej nie da sie juz zrobic. Jest wiele Pocketow ze zintegorwanym modulem GPS, np. wszystkie modele Mio.
Tomek_

Postprzez invx » sobota 04 listopada 2006, 10:19

zintegrowany modul GPS to tez nie zaleta lepiej kupic sobie na bluetooth czy na kabelku.

bo czasem sie zdarza ze miejsce w ktorym trzymamy pocketa nie zapewnia dobrej komunikacji z satelitami. GPS powinien "widziec" niebo. Albo np w gorach. modul przypinamy sobie gdizies na gore do plecaka, a pocketa chowamy do kieszeni i wyciagamy kiedy chcemy - i zawsze mamy pozycje. "Logowanie" GPS'u czasem trwa i kilka minut.
invx

Postprzez Adam-nd » sobota 04 listopada 2006, 11:09

Bardzo fajna sprawa. Chcę sobie coś takiego kupić, ale jest to dość drogie sam plantop kosztuje ok 2 tyś + oprogramowanie ok 500zł :/ Jest to genialna sprawa nawet do jazdy po mieście. Nie wiesz gdzie jest jakaś ulica w mieście a GPS prowadzi nie dość że na tą ulicę to jeszcze pod wskazany numer ;)
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez Tomek_ » sobota 04 listopada 2006, 11:27

Adam-nd napisał(a):Chcę sobie coś takiego kupić, ale jest to dość drogie sam plantop kosztuje ok 2 tyś + oprogramowanie ok 500zł :/ Jest to genialna sprawa nawet do jazdy po mieście.

Mio sa juz z wbudowanym GPS i nie kosztuja 2tys, ale ok 900 zl. Polecam sklep na agito.pl. Stosunek mozliwosci/cena sa bardzo wysokie dla Mio i wiele osob w internecie je chwali. Polecam. Za 1100 mozesz juz kupic dobrego pocketa + karte 2 GB. Zostaje tylko oprogramowanie.
Tomek_

Postprzez invx » sobota 04 listopada 2006, 13:08

ja polecam techmarket.pl :)

soft jak mowilem, mozna sobie pirata sprawic (ale sie narazilem)
invx

Postprzez Tomek_ » sobota 04 listopada 2006, 14:02

invx napisał(a):ja polecam techmarket.pl :)

soft jak mowilem, mozna sobie pirata sprawic (ale sie narazilem)

Off-topic:Na agito jest taniej niz na techmarket, Mio na agito kosztuje 939, a na techmarket 999 zl (za roznice mozna sobie karte 1 GB dokupic). Sa strony porownujace automatycznie ceny tych samych produktow w sklepach internetowych i agito wypadl na nich najkorzystniej, przynajmniej w czasie kiedy ja kupowalem. Obsluga rowniez niezawodna i szybka.
Tomek_

Postprzez Silent » niedziela 12 listopada 2006, 00:35

Na dalsze wyprawy, w nieznane mi rejony, korzystam z GPS. Ale korzystam z starego laptopa + odbiornik GPS na USB. Koszt wychodzi jakieś 750 zł (laptop 600 zł, ale można i taniej, odbiornik gps 150 zł). Sprzęcik spisuje się nieźle, i ma dużo większe możliwości od pocket-pc, ja np. laptopa używam także do podłączania pod komputer silnika, można sobie przechowywać duże pliki itd. itd. ;)
Obrazek
Silent

Powrót do Luźna gadka