łuk kategoria c

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

łuk kategoria c

Postprzez psx.net.pl » czwartek 09 listopada 2006, 20:29

mam pytanie odnośnie łuku na kategorie c dzisiaj oblałem na nim egzamin moje pytanie dotycze czy taki sam jest łuk na kategorie c oraz c+e jeżeli ma ktoś jakieś odnośniki do wymiarów i budowy łuku na te kategorie to prosze o ich podanie a moja sytłacja wyglądała nastepująco jeden łuk na przyczepy namalowany linią ciągłą oraz wkoponowany w nię mniejszy łuk na kategorie "c" lini przerywaną oczewiście niezdałem najeżdzając na linie a uczyłem sie na łuku naleącym do kategori c+e i miałem to opanowane w 100% i czy mogę się teraz domagać od ośrodka zwrotów kosztów egzam
inu
psx.net.pl

Postprzez cman » czwartek 09 listopada 2006, 20:42

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6539 - wymiary łuków. A wiedziałeś wcześniej, że uczysz się na większym łuku? Nie mieli łuku dla kategorii C?
cman

Postprzez Tomek_ » czwartek 09 listopada 2006, 21:13

Niby na jakiej podstawie chcesz sie domagac zwrotu kosztow egzaminu? Przeciez do egzaminu podchodziles. Z pretensjami udaj sie do instruktora, bo trafiles chyba na jakiegos partacza.

cman napisał(a): A wiedziałeś wcześniej, że uczysz się na większym łuku? Nie mieli łuku dla kategorii C?

Luk dla kategorii C jest z reguly namalowany wewnatrz luku dla kategorii C+E. Zwyczajnie albo mu o tym instruktor nie powiedzial, ktory go obowiazuje (ten wewnetrzny), albo myslal ze ten szerszy jest dla obu kategorii ;) Tak wiec pojechal i na egzaminie :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez psx.net.pl » czwartek 09 listopada 2006, 21:29

własnie panie tomku chce zwrotu od lok-u ponieważ u nich brałem kurs niby instytucja panstwowa a tu zonk i mam pytanie czy moge wystopic przeciwko lok u zwrot kosztów egzaminu praktycznego

dodam że namalowany jest jeden łuk i żadnych wewnętrznych pasów nie ma
psx.net.pl

Postprzez scorpio44 » czwartek 09 listopada 2006, 22:51

psx.net.pl napisał(a):dodam że namalowany jest jeden łuk i żadnych wewnętrznych pasów nie ma

Ale gdzie? Na tym placu LOK-owskim?
scorpio44

Postprzez Tomek_ » czwartek 09 listopada 2006, 23:08

psx.net.pl napisał(a):własnie panie tomku chce zwrotu od lok-u ponieważ u nich brałem kurs niby instytucja panstwowa a tu zonk i mam pytanie czy moge wystopic przeciwko lok u zwrot kosztów egzaminu praktycznego

Jezeli rzeczywiscie byles uczony na luku do innej kategorii to oczywiscie masz prawo do odszkodowania (nie tylko za koszt egzaminu, ale i czesci za kurs). Udaj sie do LOKu i zazadaj odszkodowania. Dobrze jesli masz swiadka ze byles szkolony na luku do kategorii C+E. Skargi na osrodki sklada sie do starosty, wiec tym mozesz postraszyc jesli nie beda chcieli uznac twojej skargi.
Oczywiscie zakladam, ze nie powiedziano ci ktory luk cie obowiazuje. Napisz jednak wiecej szczegolow bo twoj opis jest troche niespojny.
Tomek_

Postprzez jjaacc » czwartek 09 listopada 2006, 23:31

Coś mi się tu nie zgadza, po pierwsze najeżdżanie na linię dla kat C jest dopuszczalne, manewr jest wykonany nieprawidłowo, jeżeli cały obwód koła wyjdzie poza linie.
Druga sprawa jest taka, że LOK wcale nie musiał mieć łuku wkomponowanego w łuk do kat. C+E mógł mieć osobny łuk lub też nie prowadzi szkolenia na kat C+E i takiego łuku może nie posiadać.
Wreszcie trzecia sprawa, jak rozumiem pomyliłeś linie, przed egzaminem Egzaminator upewnia się czy wszystko jest jasne i w tym miejscu trzeba pytać, jeżeli czegoś się nie wie, lub egzaminator tłumaczy, co i jak i która linia, do czego służy, a skoro potwierdzasz, że zasady są znane i nie pytasz to twoja strata.
Natomiast, jeżeli jest faktycznie, tak jak mówisz, że ćwiczyłeś na łuku dla kat. C+E to OSK będzie miał poważny problem, jeżeli sprawa wyjdzie na jaw.
jjaacc

Postprzez psx.net.pl » piątek 10 listopada 2006, 10:12

nic nie powiedziano mi że łuk jest mniejszy a miałem kilka razy sytłacje że przychodziłem na kurs to akurat ktoścwiczył łuk na przyczepie więc byłem przekonany że jest taki sam na c oraz c+e łuk znajduje sie przed budynkiem lok-u
egzamin nie zdałem ponieważ raz najechałem na pachołek a raz na linie i nie napisze złego słowa na egzaminatora był bardzo miły i uprzejmy i wiem że ja zawaliłem a co do lok-u to chyba zrobie tak jak pan Tomek poradził nastepny egzamin mam 24.11.2006 może w ten dzien mi sie uda
psx.net.pl

Postprzez Tomek_ » piątek 10 listopada 2006, 11:29

psx.net.pl napisał(a): pan Tomek

W sieci nie ma panow ;) jestem Tomek_

psx.net.pl napisał(a): sytłacja

sytuacja ;)

Jezeli jest tak jak mowisz i osrodek dopuscil sie takiego partactwa jak piszesz i byles szkolony na luku dla C+E to osrodek bedzie musial zwrocic Ci nawet caly koszt szkolenia. Informuj nas o rozwoju sytuacji :)
Tomek_

Postprzez psx.net.pl » piątek 10 listopada 2006, 12:10

czy bede mógł skorzystać z tej ustawy na podparcie mojej reklamacji
Art. 103. 1. Starosta wydaje zezwolenie na prowadzenie szkolenia przedsiębiorcy, który złożył wniosek o jego wydanie i który spełnia następujące wymagania:
1) ma siedzibę lub miejsce zamieszkania na terenie Rzeczypospolitej Polskiej;
2) posiada warunki lokalowe, wyposażenie dydaktyczne, [color=orange]plac do wykonywania manewrów, gwarantujące przeprowadzenie szkolenia zgodnie z jego szczegółowymi warunkami, oraz co najmniej jeden pojazd przystosowany do nauki jazdy;[/color]
psx.net.pl

Postprzez Tomek_ » piątek 10 listopada 2006, 13:03

Jak najbardziej. Najpierw jednak zwroc sie do osrodka zanim zaczniesz skladac skarge, jesli to ich wina to prawdopodobne jest, ze pojda ci na reke i zwroca kase. Byc moze wyjasnia sie jeszcze jakies niescislosci. Nie warto zaraz latac na skarge bez proby wyjasnienia sprawy i kompromisu.
Tomek_

Postprzez psx.net.pl » piątek 24 listopada 2006, 22:10

victoria victoria victoria w dniu dzisiejszym wygrałem jutro opisze konkrety zwycięstwo dotyczy oczywiście egzaminu napisze jutro kilka słów dla zdających na kategorie b oraz c może moje doświadczenie pomoże
oraz walkę z ośrodkiem szkolenia co i jak
psx.net.pl

Postprzez don » środa 29 listopada 2006, 01:17

jjaacc napisał(a):Coś mi się tu nie zgadza, po pierwsze najeżdżanie na linię dla kat C jest dopuszczalne, manewr jest wykonany nieprawidłowo, jeżeli cały obwód koła wyjdzie poza linie.

mozna najechac linie przy luku tylko? czy przy innych manewrach tez?
don

Postprzez Tomek_ » środa 29 listopada 2006, 14:57

Przy innych manewrach nie.

Inne manewry:
3) w czasie wykonania zadania pojazd nie może:
- wyjechać poza określony obszar wjazdu,
- naruszyć (najechać kołem lub wyjechać obrysem
pojazdu nad linię) linii ograniczających
stanowisko,
- potrącić pachołków lub tyczek,

Łuk:
4) nieprzejeżdżanie przez linie, i nienajeżdżanie na
krawężniki, pachołki i tyczki ograniczające pas (nie
dotyczy linii wewnętrznych ograniczających
Tomek_

Postprzez don » czwartek 30 listopada 2006, 01:58

inne pytanko:)
instruktor mowil, ze mimo porazki na placu (czy tam nawet przy urzadzeniach; siwtlach...) mam prawo wyjechac na miasto (oczywiscie egzamin niezaliczony, ale zawsze to jakies cwiczenie).
z drugiej strony znajomy opowiadal, ze nie zrobil luku i mowi egzaminatorowi, ze chcialby zrobic reszte placu (nawet nie wspomnial o miescie), a ten odpowiedzial mu, ze przy C nie ma czegos takiego.
jak to jest?
don

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy