foraq napisał(a):1. Czy jeżeli egzaminator każe mi np. zawrócić na skrzyżowaniu a tam będzie zakaz zawracania to mamy zawracać czy powiedzieć mu że jest zakaz?? Czy jeśli zawrócimy to jest to podstawa do oblania??
2. Jeżeli egzaminator karze nam się zatrzymać a będzie zakaz zatrzymywania to co??
3. Jeśli egzaminator karze nam skręcić np. w lewo a tam będzie zakaz skrętu w lewo to mamy skręcić czy odmówić??
Egzaminator nie może wydać polecenia niezgodnego z przepisami :-) Najczęściej robi tak, że mówi: "Niech Pan zawróci w najbliższym możliwym do tego miejscu", albo coś w tym stylu. Sam musisz ocenić, kiedy i gdzie możesz to zrobić, a kiedy nie.
foraq napisał(a):4. W jaki sposób NAJLEPIEJ zawracać na skrzyżowaniach??
Poprawnie ;P Zależy od zbyt wielu czynników, żeby mieć jedną, dobrą receptę.
5. Czy jeżeli samochód będzie gasł z przyczyn niezależnych od nas (np. słabej jakości LPG...) to czy może nas oblać??
Heh, a skąd on może wiedzieć jakiej jakości jest LPG ;-) To zależy od egzaminatora, mnie z nerwów zgasł na egzaminie kilka razy i zdałem, ale czytałem tutaj posty ludzi, których oblano za to, że zgasł im dwa razy. Niestety nie da się jednoznacznie odpowiedzieć, najlepiej żeby w ogóle nie gasł.
foraq napisał(a):6. Jeśli będzie błoto pośniegowe i nie będzie widać znaków poziomych np. ciągłych to czy możemy niezdać np. za najechanie na ciągłą??
Jeżeli będzie np. przełączka jednokierunkowa i będą znaki poziome (linia ciągła) których nie widać z powodu błota, ale również znak pionowy (zakaz wjazdu) no to oczywiście obleje Cię, gdy tam wjedziesz. W innych sytuacjach - nie wiem, myślę że egzaminatora to nie obchodzi, po prostu uzna, że nie potrafisz się odpowiednio zachować w danej sytuacji. Z drugiej strony jeżeli przez to błoto nie będziesz widział linii, to egzaminator pewnie też, nie? ;D
(18-10-2006) Egzamin, 1. podejście kat. B - zdane! :-)
(23-10-2006) Przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne
(27-10-2006) Odbiór prawka :-)