Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Tomek_ » wtorek 03 października 2006, 18:04

W srodowisku kierowcow zawodowych wszyscy uzywaja okreslenia "zestaw" i dla kazdego jest to oczywiscte o co biega. Wystarczy spojrzec na dowolne forum o transporcie czy o ciezarowkach. Kazdy zawodowy kierowca wie, ze zestaw to to czym jezdzisz majac C+E, natomiast solowka to to czym jezdzisz majac C.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Ad_aM » wtorek 03 października 2006, 18:23

No okej, ale tutaj za wiele osób z kat. C nie ma i dla nich zestaw to 100 innych rzeczy :wink: Jak jeszcze zestaw wiedziałem, to solówka to dla mnie a) część utworu w muzyce b) pojedyńczy tramwaj :lol:
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 października 2006, 18:38

Ad_aM napisał(a):solówka to dla mnie a) część utworu w muzyce b) pojedyńczy tramwaj :lol:

Ja nawet w odniesieniu do tramwaju takiego określenia nie znam, w ogóle w jakimkolwiek odniesieniu do jakichkolwiek pojazdów. Solówka to dla mnie z kolei przede wszystkim bójka między dwiema osobami. ;) :D A żartobliwie mówię tak na solniczkę.
scorpio44

Postprzez scorpio44 » środa 04 października 2006, 23:18

wiesniak napisał(a):A tak poza tym to myślę, że silnik jest po prostu przerobiony z 50 na 80, bo nikt normalny nie produkuje motocykli z takim silnikiem. Także radziłbym uważać.

Cronos napisał(a):Szczerze to dała i się boi bardzo bliska mi osoba. Także faktycznie można powiedzieć, że się i ja boję:(

Ad_aM napisał(a):W ten sposób został zablokowany przez pozostałe pojazdy stojące za mną :wink: Także taki apel - nie wciskajcie się na siłe -ani na kolizyjne, ani na bez kolizyjnie -

(Cytaty są długie, bo istotny jest kontekst).

Kolejny błąd - tym razem z pisownią łączną i rozdzielną - który bez wątpienia można zaliczyć do jednego z najczęstszych na forum (dałem 3 przykłady z brzegu, a znalazłoby się tego pełno). Ba, do jednego z powszechniejszych błędów w ogóle. Popełnia go nawet, o zgrozo, moja mama - polonistka (co prawda od lat niepraktykująca, ale zawsze). ;)
We wszystkich podanych wyżej przykładach pogrubione słówko "także" powinno być zapisane oddzielnie! To nie jest także w sensie 'również', tylko tak że w sensie 'a więc'. Porównajcie dwa zdania poniżej (sorry za banalną ich treść, wymyśliłem na poczekaniu z głowy, czyli z niczego :D):
A) Było ciemno tak, że nic nie było widać.
B) Było ciemno, tak że nic nie było widać.
Dwa zdania, których sens jest mniej więcej ten sam, różnią się tylko miejscem postawienia przecinka, a więc w praktyce tym, że w zdaniu A) (z powodu przecinka postawionego dopiero przed "że") zaakcentowane jest słowo "tak". W każdym razie w zdaniu A) trudno o błąd ortograficzny. ;) Natomiast w zdaniu B) zwrot "tak że" występuje nierozdzielony (w znaczeniu 'a więc') i odruchowo piszecie go razem. A to nic innego jak błąd ortograficzny. A w 3 przywołanych przeze mnie cytatach powinno wystąpić właśnie takie "tak że", jak w zdaniu B).

Rano na wszelki wypadek przeczytam swojego posta i zobaczę, czy czegoś nie naknociłem. Bo to za późna pora na takie wykłady. ;) :D
scorpio44

Postprzez ella » środa 11 października 2006, 19:44

Agawa napisał(a):Musisz na to uważać bo przybieranie na wadze często sie zdarza osobą rzucajacym palenie.

chyba "osobom"

Połączenia literowe om, on, em i en piszemy:

zasadniczo w wyrazach zapożyczonych, ale jeszcze niecałkowicie przyswojonych:
- zgodnie z wymową przed p, b piszemy om, em, np.
kompas, kompres, komplikacja, kompozycja, kompetencja, kombinacja, kombajn, kombinat, temperatura, stempel, embargo, emblemat,
- zgodnie z wymową przed t, d, c oraz przed tylnojęzykowymi k, g piszemy on, en, np.
kontrola, kondygnacja, koncert, remanent, kalendarz, reminiscencja, konkret, konkurencja, kongres, Kongo,
- niezależnie od wymowy przed f, w, s, z, sz, ch piszemy on, en, np.
konfiskata, konwenans, konstrukcja, konszachty, pensja, sensacja, kondensować, benzyna, enzymy, cenzura, cenzus;

zawsze piszemy:
- -em w formie 1. osoby l. poj. czasowników, np.
jem, rozumiem, śmiem, umiem, wiem,
- -om w końcówce celownika l. mn. rzeczowników wszystkich rodzajów, np.
literatom, podręcznikom, uczennicom, polom, krzesłom.
ella
Moderator

Postprzez Agawa » czwartek 12 października 2006, 08:17

Dzięki ellu za istotne wytkniecie błędu :lol:
Wczoraj własnie z kolega dyskutowalismy na ten temat jak sie pisze wyraz "osobom" w liczbie mnogiej. Kolega miał rację :lol:
Agawa

Postprzez scorpio44 » czwartek 12 października 2006, 16:46

Nasz kochany Romcio nie miałby z wyrazem "osobom" w tym zdaniu problemu :D Jeszcze nigdy nie słyszałem, żeby powiedział gdzieś "ą" zawsze słychać dobitne "om" :D :D :D :D

Właśnie - a skąd się biorą błędy typu "osobą" zamiast "osobom"? Z hiperpoprawności wynikającej z pamięci, że błędem jest wymawianie na końcu wyrazu [om] zamiast [ą] (czyli: robiom, słyszom, widzom itd.). I ludzie starający się unikać tego typu błędów zaczynają mówić [ą] również tam, gdzie powinno być [om]. ;)
scorpio44

Postprzez Tomek_ » czwartek 19 października 2006, 11:59

Vonstock napisał(a):dziś placyk poszedl mi bezbłędnie chodź nie mogłem wogóle sprzęgła w aucie wyczuć.

gdzie w ogóle mamy iść? :D
Tomek_

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 października 2006, 13:58

Tomek_ napisał(a):Sąd orzeka zakaz określając również okres czasu przez jaki zakaz ten będzie stosowany (nie może być dłuższy niż 10 lat)

Pora otworzyć kolejny worek z błędami językowymi, czyli pleonazmami - jeżeli ktoś woli bardziej przystępnie: masłami maślanymi. ;) :D
O "cofnąć się do tyłu", "faktach autentycznych", "kontynuowaniu dalej" i podobnymi raczej powszechnie wiadomo, że są błędami, ale ludzkość często nie zdaje sobie sprawy, że takimi samymi byczkami są "miesiąc czerwiec", "godzina czasu", "tydzień czasu", "miesiąc czasu" itd., i wreszcie również "okres czasu". ;) Z tym okresem to i tak już teraz pół biedy - kiedyś w obiegu był jeszcze kuriozalny twór "czasokres" lub wręcz "czasookres".

Tomek, mój post nie jest broń Boże ripostą na Twoje wytknięcie błędów. ;) Zbieg okoliczności, że cytuję akurat Ciebie.
scorpio44

Postprzez Adam-nd » czwartek 19 października 2006, 14:17

Panie Miodek daj Pan spokój. 8)
Starajmy się mówić zrozumiale to będzie dobrze. Nie widzę nic złego w określeniu "miesiąc czasu" na polonistyke nie idę więc mnie to nie interesuje. Chciałem dodać, że nie ma osoby która by mówiła 100% poprawną polszczyzną, warto dodać, że nasz język jest na tyle popieprzony że samym Polakom przysparza on wiele problemów. Ważne żeby nikt nie pisał mój przez "u" otwarte itp to będzie dobrze.
Rozpoczęcie kursu na prawko "B" - 13.05.2006
Zdane prawko B - 14.10.2006
Odbiór prawka B - 20.10.2006
Zdane prawko C - 20.05.2015
Zdane prawko CE - 07.07.2015
Adam-nd

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 października 2006, 15:00

Oczywiście, że wszyscy popełniamy błędy, również ja i również przywołany profesor Miodek (o Bralczyku nie wspomnę, bo dla mnie on jako autorytet w dziedzinie poprawności językowej jest co najmniej nieporozumieniem ;)). ;) Ale muszę stwierdzić, że nigdy nie rozumiałem (i językoznawcy raczej chyba w większości potwierdziliby moją opinię) rozdzielania błędów na ważne i mniej ważne. Choćby dlatego, że takie rozgraniczenie jest bardzo subiektywne i w ten sposób to każdy mógłby sobie ustalić, że przykładowo będzie mówił "przyszedłem" (bo "przyszłem" to "duży" błąd), ale jednocześnie będzie mówił "wziąść" zamiast "wziąć" (bo "wziąść" mu się bardziej podoba i nie uważa tego za znaczący błąd). Błąd jest zawsze błędem. "Muj" to błąd ortograficzny, a "okres czasu" to błąd gramatyczny (nie wiem w tym momencie, jak go głębiej zaklasyfikować). I po prostu uważam, że każdemu szanującemu się Polakowi powinno zależeć na jakiej takiej poprawności językowej - a powstanie tego wątku świadczy o tym, że nie tylko ja tak uważam, jak również o tym (chwała za to), że niepoprawność razi również w internecie. Warto mieć również świadomość, że wielu z tych ludzi "miesiąc czasu" będzie raził tak samo jak "muj" - i ja się do nich zaliczam. ;) Pleonazmy to coś, czego szczególnie nie cierpię.
scorpio44

Postprzez Tomek_ » czwartek 19 października 2006, 15:43

W sumie nigdy się nie zastanawiałem nad "okresem czasu". Jakby co to w przyszłości pomuszcie i poprafcie :mrgreen:
Tomek_

Postprzez kamiles » czwartek 19 października 2006, 20:28

scorpio44 napisał(a):(...) a powstanie tego wątku świadczy o tym, że nie tylko ja tak uważam, jak również o tym (chwała za to), że niepoprawność razi również w internecie. Warto mieć również świadomość, że wielu z tych ludzi "miesiąc czasu" będzie raził tak samo jak "muj" - i ja się do nich zaliczam. (...)

...a mnie drażnią powtórzenia;)
kamiles

Postprzez scorpio44 » czwartek 19 października 2006, 21:40

kamiles napisał(a):...a mnie drażnią powtórzenia;)

O widzisz, dobrze że zwróciłeś na to uwagę, bo gdybym przeczytał swojego posta, to też by mnie to drażniło. ;) :D A podczas pisania często powtórzeń się nie czuje.
Ale jesteś przynajmniej kolejnym dowodem na to, że są ludzie nieobojętni na treść wypowiedzi pod względem językowym. I tak 3maj! :D
scorpio44

Postprzez kamiles » czwartek 19 października 2006, 22:38

scorpio44 napisał(a):(...) dobrze że zwróciłeś na to uwagę (...)

OK, tylko taki drobiażdżek :wink: - zwróciłaś :)
kamiles

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka