Pytania dotyczące łuku.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pytania dotyczące łuku.

Postprzez Patryk » sobota 04 października 2003, 10:39

Właśnie czekam na egzamin i mam małe wątpliwości dotyczące jazdy po łuku na placu manewrowym.
1. Otóż nie wiem jak się zatrzymać podczas jazdy do przodu aby nie przekroczyć linii? (jest jakaś metoda np. zatrzymanie się gdy pachołek pojawi się na wysokości lusterka lub coś w tym stylu?)
2. Po drugie znalazłem w sieci opis placu manewrowego w którym pisze że jazda do tyłu tylko przy pomocy lusterek jest błędem. Czy jest to prawda? A może już to nie obowiązuje (opis jest z 2001 r.) Mój instruktor podczas cofania kazał mi obserwować drogę w prawym lusterku.

I jeszcze takie pytanie: jak się zdaje w Tychach?

Czekam na odpowiedzi za które z góry dziękuję. Trzymajcie za mnie kciuki. Na pewno napiszę jak mi poszło.
Patryk

Postprzez Sławek_18 » sobota 04 października 2003, 11:09

:x zalezy od mordu czy mozesz czy nie mozesz kozystac z lusterek, jeseli instruktor kaze Ci patrzec sie w prawe lusterko to chyba znaczy, ze tak tez jest tak na egzaminie.
Co to zatrrzymywania sie, chyba nie ma takiego czegos, przynajmniej mi instrruktor nic o tym nie mowil :P o ile pamietam.
Popytaj sie instruktara, o te zatrtzymywanie sie jak masz jakies watpliwosci, przeciez tez on od tego jest :P My tu staramy sie pomoc w granicach naszych mozliwosci, a niekiedy nasze mozliwosci sa ograniczone :P
Trzymam kciuki
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez leila » sobota 04 października 2003, 21:29

oki to ja ci powiem ale nie wiem na czym jeździsz i czy ci nie namieszam...no ale ja jak ćwiczyłam na manewrowym to sama zauważyłam że jak zatrzymuję się do przodu to słupek mam mniej więcej w połowie prawej wycieraczki a lewy słupek przy łuku szyby..a co do tyłu to nie miałam problemu bo EGZAMINATOR.ustawił prawidłowo samochód i jak wsiadłam i ustawiłam lusterka to widziałam jak się zatrzymać (parę pkt.odniesienia:) no to tak w skrócie..ja się uczyłam jazdy do tyłu i zatrzymania tylko na lusterkach,wiadomo że w praktyce to inaczej wygląda-no to POWODZENIA!!!!
leila

Postprzez scm » sobota 04 października 2003, 21:40

ja jedzac na punto na rekawie zatrzymywalem sie kiedy przedostatni slupek po prawej stronie dochodzil do srodka tylnej szyby! no troche to dziwne ale taki wlasnie jest placyk
scm

Postprzez Mario » niedziela 05 października 2003, 14:57

Chyba najlepszym sposobem jest wlasnie ten, ktory opisala leila.

Luk przodem: ostatni slupek po prawej stronie powinien znalezc sie mniej wiecej ( gdyz to zalezy od ustawienia fotela, gaparytow kierowcy itd ) na wysokosci polowy dlugosci wycieraczki ( oczywiscie wycieraczki od strony pasazera ).

Luk tylem: osobiscie wole ten manewr niz luk przodem. Tutaj albo zatrzymujesz sie na tzw. wyczucie, ale lepiej jednak obserwowac droge i linie w lewym lusterku.
Mario

Re: Pytania dotyczące łuku.

Postprzez AniaSK » niedziela 05 października 2003, 19:14

[quote="Patryk"]Właśnie czekam na egzamin i mam małe wątpliwości dotyczące jazdy po łuku na placu manewrowym.
I jeszcze takie pytanie: jak się zdaje w Tychach?

To ja odpowiem na to ostatnie pytanie, bom zdawała w Tychach w maju ;-) - hm... średnio polowa oblewa na placyku, a połowa z pozostałych na mieście - w sumie zwykle zdają 2 osoby :-( - to tak baaaaaardzo uśredniając ;-). jeździ sie DOKŁADNIE tymi trasami, na których jeździłeś na nauce, ale egzaminatorzy w większości są.... hm... mało sympatyczni.

To oczywiście tylko moje wrażenie i kilku znajomych (też zdawali).
AniaSK

Postprzez izaz » poniedziałek 06 października 2003, 12:41

Patryk napisał(a):Po drugie znalazłem w sieci opis placu manewrowego w którym pisze że jazda do tyłu tylko przy pomocy lusterek jest błędem.

W końcowej fazie cofania i tak musisz się obejrzeć i obserwować tylną szybę, więc same lusterka chyba nie wystarczą.
izaz

Postprzez leila » poniedziałek 06 października 2003, 14:20

izaz napisał(a):
W końcowej fazie cofania i tak musisz się obejrzeć i obserwować tylną szybę, więc same lusterka chyba nie wystarczą.

a dlaczego "muszę"??? ja tak nie zrobiłam i zatrzymałam się idealnie... :D
leila

Postprzez izaz » poniedziałek 06 października 2003, 14:32

Na same lusterka?! , w których można kontrolować tylko linie toru jazdy?
trudno uwierzyć ..., ale jeśli tak, to gratuluję.
izaz

Postprzez Slawek » poniedziałek 06 października 2003, 15:16

Cofać i patrzeć tylko w lusterka? Trzeba mieć nierówno pod sufitem.
Slawek

Postprzez miros » poniedziałek 06 października 2003, 17:01

no tylko ze niestety na kursach w wiekszosci przypadkow ucza wlasnie cofania na lusterka, czasami tylko cos wspominaja ze trzeba sie patrzec do tylu przez szybe.
miros

Postprzez leila » poniedziałek 06 października 2003, 17:28

proszę państwa proszę się tak nie emocjonować :lol: :lol: :lol: mój instr na 1 lekcji na placyku nauczył mnie niezawodnej metody przy której tylko LEWE lusterko się przydaje i na 100% zatrzymuje się we właściwym miejscu!!! no od biedy dla picu patrzyłam się też w górne i TYLE !!!wiadomo że to jest metoda tycząca się placu bo w normalnym ruchu to na upartego można nawet drzwi otworzyć i wychylać się :wink: co mi da że się odwrócę jak mi sprzątną słupek z tyłu i kilo będę widzieć??a chodzi o to magiczne 40 cm.. :lol: :wink:
leila

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 06 października 2003, 22:05

izaz napisał(a):Na same lusterka?! , w których można kontrolować tylko linie toru jazdy?
trudno uwierzyć ..., ale jeśli tak, to gratuluję.

przynajmniej w Krakowie, w rekawie jest specjalnie namalowana linia zatrzymania na poczatku manewru, czyli patrrzac w lewe lusterko (TYLKO)
mozna idealnie stanąc
Ja tak mialem na placu manewrowym i egzaminie (chodzi o te linie na ktore mam sie zatrzymac)
Nie wiem jak w innych wordach, ale u mnie tak wlasnie jest i patrzenie w srodkowe lub tez spogladanie przez ramie na egzaminie bylo nie potrzebne
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Slawek » wtorek 07 października 2003, 16:57

Sławek_18 napisał(a):Nie wiem jak w innych wordach, ale u mnie tak wlasnie jest i patrzenie w srodkowe lub tez spogladanie przez ramie na egzaminie bylo nie potrzebne

Szkoda, że egzaminatorzy nie stają czasem na torze jazdy po łuku. Może to niektórych nauczyłoby rozumu (zazwyczaj oblany egzamin wiele uczy).
Slawek

Postprzez leila » wtorek 07 października 2003, 20:05

:?: :?: no cóż róznie to bywa ja miałam ten odruch z górnym bo czasem mój instr stawał sobie z tyłu i na początku o mało go nie rozjechałam a zrobił to celowo w razie gdyby tak samo postąpił egzaminator...ale w Krakowie na egz.wystarczy się dobrze na lusterka orientować i nie potrzeba się nigdzie oglądać!!
leila

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy