Jeszcze raz B+E

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jeszcze raz B+E

Postprzez domin » sobota 23 września 2006, 22:29

witam!
mam następujące pytania : samochód VW Sharan gdzie DMC to powiedzmy ok.2000kg (nie wiem ale masa własna to gdzieś 1580kg), przy kat. B+E mogę ciągnąć przyczepę dwu osiową z hamulcem o DMC 2000kg ? z tego co zdążyłem się zorientować w/w VW w dowodzie rej. w rubryce O1 taką przyczepę może ciągnąć;
drugie pytnie podobne :samochód o DMC 3400kg jaką można przyczepę ciągnąć przy kat. B+E, czy taką jak w dowodzie rej.?
domin

Re: Jeszcze raz B+E

Postprzez Tomek_ » sobota 23 września 2006, 23:13

domin napisał(a):witam!
mam następujące pytania : samochód VW Sharan gdzie DMC to powiedzmy ok.2000kg (nie wiem ale masa własna to gdzieś 1580kg), przy kat. B+E mogę ciągnąć przyczepę dwu osiową z hamulcem o DMC 2000kg ? z tego co zdążyłem się zorientować w/w VW w dowodzie rej. w rubryce O1 taką przyczepę może ciągnąć;
drugie pytnie podobne :samochód o DMC 3400kg jaką można przyczepę ciągnąć przy kat. B+E, czy taką jak w dowodzie rej.?

Jezeli masz B+E to interesuja Cie tylko dwie rzeczy, mianowicie:

- O.1 (maksymalna masa całkowita przyczepy z hamulcem) z dowodu rejestracyjnego (gdy przyczepa ma hamulec)
oraz
Art. 62. 1. Rzeczywista masa całkowita przyczepy ciągniętej przez:
1) samochód osobowy, samochód ciężarowy o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t lub autobus - nie może przekraczać rzeczywistej masy całkowitej pojazdu ciągnącego;

Jezeli zapis w O.1 pozwala Ci ciagnac dana przyczepe to mozesz ciagnac kazda, dla ktorej rzeczywista masa calkowita jest mniejsza lub rowna od rzeczywistej masy calkowitej pojazdu ciagnacego (oczywiscie o DMC nie wiekszej niz 3.5 tony).
W sumie wiec mozesz prowadzic zespol o maksymalnej masie cakowitej 7 ton.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez domin » niedziela 24 września 2006, 09:44

dziex Tomek , o to mi chodziło , ale jeszcze jedno , poruszając się po naszych drogach zespołem pojazdów o DMC powyżej 3,5t trzeba wnosić dodatkowe opłat , wypisywać listy przewozowe ,wykupywać winiety... lub jakieś inne duperele?
domin

Postprzez Tomek_ » niedziela 24 września 2006, 10:07

Zgadza sie.
Liste dokumentow jakie musisz miec dla pojzadow powyzej 3.5 tony w zaleznosci czy wykonujesz transport czy jezdzisz na potrzeby wlasne znajdziesz tu http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=6539
Tomek_

Postprzez Tomek_ » środa 04 października 2006, 14:00

domin napisał(a): poruszając się po naszych drogach zespołem pojazdów o DMC powyżej 3,5t trzeba wnosić dodatkowe opłat , wypisywać listy przewozowe ,wykupywać winiety... lub jakieś inne duperele?

Wszystko zalezy czy wykonujesz transport na potrzeby wlasne czy nie.
Jesli przewoz bedzie tzw przewozem na potrzeby wlasne czyli przewozem wykonywanym pomocniczo w stosunku do głównej gałęzi działalności gospodarczej lub przewozem nie zwiazanym z dzialalnoscia gospodarcza to nalezy:

1. Uzyskac w BOTM-ie zaswiadczenie o prowadzeniu krajowych przewozów na potrzeby wlasne,
2. W pojezdzie musi byc zainstalowany i prawidlowo eksploatowany tachograf,
3. W Polsce nalezy uiscic oplate za korzystanie z sieci dróg krajowych (w przypadku przejazdu taka droga)
4. Pojazdem moze kierowac WYLACZNIE przedsiebiorca lub PRACOWNIK (kierowca MUSI byc zatrudniony - umowa o prace),
5. Zatrudniony kierowca musi legitymowac sie "zaswiadczeniem o spelnieniu wymagan okreslonym w art. 39 e ustawy o transporcie drogowym (czyli musi zostac poddany badaniom lekarskim i psychologicznym).
W przypadku, kiedy przewozone rzeczy nie sa wlasnoscia przedsiebiorcy i dany przewóz jest wylacznie usluga transportowa, to zgodnie z rosporzadzeniem UE na 881/92 przewóz taki (wylacznie miedzynarodowy) zwolniony jest z obowiazku uzyskania licencji wspólnotowej na wykonywanie miedzynarodowego transportu drogowego rzeczy . Pozostale wymagania poza obowiazkiem zatrudnienia kierowcy pozostaja bez zmian. W przypadku przewozów krajowych konieczne bedzi uzyskanie licencji na wykonywanie krajowego transportu drogowego.
Tomek_

Powrót do Luźna gadka