Bykom stop

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Forumowy słowniczek ortograficzny

Postprzez ella » poniedziałek 14 sierpnia 2006, 19:48

Najczęstsze błędy spotykane na forum

rozejzyj sie = rozejrzyj się
zajżę = zajrzę
jerzdzenia = jeżdzenia
chamulec = hamulec
mugł ruszyc = mógł ruszyć
..mozna cholowac auto jesli cholowane auto niema ....= holowanie
ella
Moderator

Re: Forumowy słowniczek ortograficzny

Postprzez cappricio » sobota 02 września 2006, 15:33

ella napisał(a):Najczęstsze błędy spotykane na forum

rozejzyj sie = rozejrzyj się
zajżę = zajrzę
jerzdzenia = jeżdzenia
chamulec = hamulec
mugł ruszyc = mógł ruszyć
..mozna cholowac auto jesli cholowane auto niema ....= holowanie

dodałabym jeszcze "w ogóle" we wszelkich odmianach... w ogule, wogule, wogu le lol... czy tak ciężko jest nauczyć się tego słowa? :hmm:

ostatnio będąc w pobliskim sklepie, przeczytałam na tablicy powieszonej na drzwiach tegoż sklepu ogłoszenie: "sprzedam działkę budowlanom"..... aż mną zatelepało :| na miejscu właściciela sklepu (z tego miejsca chciałabym pozdrowić p.Marka :D) wzięłabym długopis i sama poprawiła ten błąd. włos się na głowie jeży... :shock:
cappricio

Re: Forumowy słowniczek ortograficzny

Postprzez scorpio44 » sobota 02 września 2006, 16:58

cappricio napisał(a):dodałabym jeszcze "w ogóle" we wszelkich odmianach... w ogule, wogule, wogu le lol... czy tak ciężko jest nauczyć się tego słowa? :hmm:

To są tak naprawdę dwa słowa ("w" przecież też jest słowem ;)), ale najczętszą błędną formą tego wyrażenia, chyba częstszą niż podane przez Cappricio przykłady (przynajmniej w mowie), to tworzenie z niego właśnie jednego słowa "wogle". Wtedy to mi się dopiero włos na głowie jeży. :D
Ostatnio zmieniony sobota 23 grudnia 2006, 01:28 przez scorpio44, łącznie zmieniany 1 raz
scorpio44

Postprzez Małgonia11 » sobota 02 września 2006, 17:24

Ostatnio na jakimś forum przeczytałam bardzo ciekawą formę słowa kształt - krztaut :D
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Postprzez scorpio44 » sobota 02 września 2006, 22:49

Małgonia11 napisał(a):Ostatnio na jakimś forum przeczytałam bardzo ciekawą formę słowa kształt - krztaut :D

Węszyłbym tu raczej żart, niż błąd. ;) Chociaż pomysłowość pseudodyslektyków bywa nieograniczona. :D
scorpio44

Postprzez Małgonia11 » niedziela 03 września 2006, 14:49

scorpio44 napisał(a):Węszyłbym tu raczej żart, niż błąd. ;) Chociaż pomysłowość pseudodyslektyków bywa nieograniczona. :D

Już wim skąd wzięłam to słowo - z tekstu piosenki Soyki, który ktoś tak ładnie dodał na jakiejś stronie. Po wpisaniu "krztaut" w Google wyskakuje aż kilka stron :D
28.06.2006 - zdane !
Małgonia11

Postprzez ella » piątek 08 września 2006, 19:31

Dalszy ciąg walki z bykami :lol:

Forum jest miejscem publicznym i należy posługiwać się na nim językiem poprawnym, dotyczy to w szczególności poprawności pod względem ortografii, gramatyki i interpunkcji

przyjerzdżam szczęśliwy , (......) leży w portwelu
Każdy umie zmieniać płynnie biegi, chamować bez szarpania, ruszać na górce
czekał aż zaczne chamować,a gdy niewpadłam na ten genialny pomysł dopiero w ostatnim momencie chamował z piskami opon

jakoś tak nieumiał zatrzepotać. Smutno mi troche, naprawde niechciałam

ciąg dalszy nastąpi :D
Ostatnio zmieniony piątek 08 września 2006, 19:53 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez Tomek_ » piątek 08 września 2006, 19:49

Jeśli często zdarza Ci się robić błędy ortograficzne i jednocześnie korzystasz z przeglądarki Firefox bądź Opera to istnieją programy, który rozwiążą Twój problem.

FireFox
Nazywa się on Spellbound i można go znaleźć tutaj.
Po jego pobraniu i zrestartowaniu FF pozostaje pobranie słownika polskiego (np. stąd).
Po kolejnym restarcie FF, przejdź do opcji (narzędzia==>rozszerzenia) i kliknij dwa razy na dopiero co zainstalowane rozszerzenie. Pozostaje Ci już tylko ustawić w odpowiedniej opcji język polski.

Samo rozszerzenie działa identycznie jak w edytorach tekstu - po napisaniu treść klikając prawym klawiszem myszy należy wybrać sprawdź pisownie, a następnie tylko wybierać jaka forma jest poprawna w przypadku znalezienie błędu

Opera
Należy pobrać np. stąd i zainstalować program o nazwie Aspell, a następnie pobrać także polską bibliotekę, po czym zresetować przeglądarkę.
Sprawdzanie tekstu ogranicza się do zaznaczenia tekstu i wybrania z menu opcji sprawdź pisownie

(skopiowane z gery.pl)
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Małgonia11 » piątek 08 września 2006, 19:56

A tym co mają inne przeglądarki polecam Wielki Słownik Ortograficzny
28.06.2006 - zdane !
Małgonia11

Postprzez scorpio44 » niedziela 10 września 2006, 18:48

fafal napisał(a):Zachowuja sie tak Ci ktorzy mysla ze sa pepkiem swiata i nic im igdy sie nie stanie.

Ha, widzę, że nie tylko mnie się to zdarza. :D :D Ja też tak jestem przyzwyczajony do pisania form Ty, Tobie, Ci itd. dużą literą, że kiedy piszę "ci" w sensie "oni", to też odruchowo zaczynam od dużej litery. Tak jak w ww. wypowiedzi Fafal.
scorpio44

Postprzez scorpio44 » poniedziałek 11 września 2006, 16:20

Ella zaznaczyla, żeby zwracać uwagę również na poprawną gramatykę, więc muszę wytknąć jeden z błędów szczególnie mnie rażących, a również bardzo, bardzo, bardzo często powtarzający się na naszym forum, że przywołam tylko cytaty z wczoraj i dzisiaj:
Agawa napisał(a):a ona pokazała nam "faka" przez tylnia szybę.

ella napisał(a):a nie patrzeć przez tylnią szybę.

TYLNY, a nie tylni!
scorpio44

Postprzez ella » środa 27 września 2006, 20:48

Obrazek
Zdjęcia z wystawy "ogórków". Zdjęcia stare archiwalne ale podpisy pod nimi świeżutkie :lol:
"Ogórek" przy Rądzie Dmowskiego
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 października 2006, 17:03

Tomek_ napisał(a):mowiac pospolicie i niepoprawnie tzw. TIR :D

Pisałem coś niecoś o tym dwie zakładki wcześniej:
scorpio44 napisał(a):Zauważyłem, że bardzo wiele osób z niewiadomych przyczyn nie lubi albo boi się słowa tir. Jedni biorą ten wyraz w cudzysłów, inni piszą "tzw. tir", jeszcze inni w ogóle się oburzają, że ktoś użył tego słowa, bo jest błędne...
A słowo tir (definiowane jako 'duży samochód ciężarowy przewożący ładunki na dalekich trasach' itp.) już dawno występuje w słownikach języka polskiego! I zresztą nic dziwnego - jest najpopularniejszym w Polsce określeniem na tego typu pojazdy. Tak więc tym bardziej dziwi mnie obawa niektórych ludzi przed tym słowem.

Więc może Ty mi powiesz, skąd się bierze przekonanie, że to niepoprawne określenie? Można pisać tir albo TIR, a błędem to jest zaopatrywanie tego słówkiem "tzw.", tak jak to uczyniłeś, a nie posługiwanie się tym słowem. ;)
scorpio44

Postprzez Tomek_ » wtorek 03 października 2006, 17:27

TIR - skrót od "Transit International Routier" (z fr. Międzynarodowy Tranzyt Drogowy) [1]. Międzynarodowa konwencja celna z 1975 roku (z późniejszymi zmianami) dotycząca tranzytu towarów samochodami ciężarowymi w transporcie międzynarodowym.

Na samochodach ciezarowych umieszcza sie tabliczke z literami "TIR" gdy sa objete ta konwencja, a o tym, ze slowo TIR oficjalnie oznacza zestaw to jeszcze nie szlyszalem, jedynie kojarze bardzo pospolite nazywanie takich zestawow tirami.

http://pl.wikipedia.org/wiki/TIR
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Ad_aM » wtorek 03 października 2006, 17:34

Gdy powiesz tak po angielsku będzie to bład i pozatym nikt Cię nie zrozumie. W polskim można tegu używać przy każdej okazji zamiast "zestawu" (który nomen omen dla każdego znaczy co innego - patrz McDonald`s :wink: )
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka