Alkoholicy tracą prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jestes za zabieraniem praw jazdy alkoholikom?

Tak
12
55%
Nie
10
45%

Liczba głosów : 22

Postprzez Ad_aM » środa 30 sierpnia 2006, 12:56

Raczej przeciw, bo nie wolno mówić całościowo o alkoholizmie
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez scorpio44 » środa 30 sierpnia 2006, 12:59

Ad_aM napisał(a):Raczej przeciw, bo nie wolno mówić całościowo o alkoholizmie

Czyli z tą zachętą mówiłeś ironicznie? Bo według mnie to naprawdę zachęta.

I zgoda, że alkoholiczką jest również starsza pani pijąca co wieczór kieliszek koniaku. Tylko że taka pani zapewne się nie leczy, bo nie ma świadomości, że powinna, więc z pewnością nie ma stwierdzonego alkoholizmu. ;)
scorpio44

:)

Postprzez Polonez » środa 30 sierpnia 2006, 13:01

Oczywiście ale nalezy badac go wczesniej, a nie po fakcie kiedy Gość zrobił kurs ,i wydał pieniadze :!: I jak to teraz rozumiesz :?: Facet wpłacił kase do Skarbu Panństwa ( choć niekoniecznie :P ) a teraz odbierają mu prawo jazdy chcociaż nic złego nie zrobił. Z waszych wypowiedzi ja widze to tak. Idzie sobie Gość chodniekiem - ok dajmy na to że ma papiery że jest alkoholikiem . Idzie idzie podchodzi do niego Policjant i odbiera mu prawko :?: Ludzie no to paranoja :!: Jeszcze raz powtarzam nie można karać człowieka za to czego nie zrobił :!:
A ze to jest choroba i powinno się nią leczyć zagadzam się z Tobą. Alkoholika można jednak leczyć jedynie wtedy kiedy on wyrazi na to zgode :?
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Matylda » środa 30 sierpnia 2006, 13:13

Ja mam bardzo stanowcze zdanie na ten temat i uważam, że powinno się odbierac uprawnienia do kierowania alkoholikom :!: Bez względu na wszystko. Ktoś na forum napisał, że nie można dyskwalifikować takiego człowieka zanim popełni wykroczenie. Otóż nie nazwałabym tego wykroczeniem tylko usiłowaniem zabójstwa :!: Tak, bo właśnie taka osoba z dużym prawdopodobieństwem kiedyś wsiądzie do samochodu (czyt. narzędzia zbrodni) i potrąci smiertelnie innego człowieka (czyt. dokona świadomego zabójstwa).
Rozumiem, ze alkoholików trzeba leczyć, ale w związku z tą okropną chorobą muszą teź ponieść pewne konsekwencje...niestety a raczej stety. Jestem więc ZA odbieraniem tym ludziom praw jazdy, a ujętym pijakom za kółkiem należy również odbierać narzędzia zbrodni poddając je licytacji na rzecz ofiar wypadków drogowych.
Zapewne się narażę tym postem, ale cóż takie mam zdanie :)
Żyj tak, aby nikt nigdy przez Ciebie nie płakał !
Rozpoczęcie kursu: 22.08.2005
Egzamin 1 podejście: 23.11.2005 zaliczony pozytywnie
Prawo jazdy odebrane: 05.12.2005
Matylda

:)

Postprzez Polonez » środa 30 sierpnia 2006, 13:31

matylda każdy ma swoje zdanie i jest OK . Teraz o tym jak każdy z Was wyobraża sobie alkoholika. Była wspomniana tutaj Pani - nazwana alkoholikiem - wypijająca wieczorkiem kieliszek jakiegoś likierku. OK nazwaliśmy ją alkoholikiem. Taka Pani / Pan najcześciej jest człowiekiem dość dobrze ustatkowanym posiadającym samochód dom itp. I teraz sugestia do Scorpia : Czy ta Pani po wypiciu jednego kieliszka moze na drugi dzień mieć kaca jak to określiłeś ssanie ?? No mi się wydaje że nie. :shock: I co takiemu alkoholikowi też należy odebrac prawko ? A może ta Pani wie ze po wypiciu tego kieliszka nie moze wsiąść do auta i czeka do dnia następnego - więc dlaczego tej pani alkoholiczce chcemy odebrac prawko ? Po tym jedenym kieliszku napewno na drugi dzień kaca nie bedzie miała :?
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Matylda » środa 30 sierpnia 2006, 13:51

Według definicji: alkoholizm to regularne spożywanie napojów alkoholowych również w MAŁYCH ilościach. Wiec przykład dobrze sytuowanej pani, wypijającej codziennie kieliszek likierku to własnie uzależnienie od alkoholu. Alkoholik to niekoniecznie zalany w trupa menel uliczny, ale również na pierwszy rzut oka normalny człowiek, który regularnie trunkuje :) Idąc przykładem tej "pani" mam świadomość, ze celowo nie wsiądzie za kierownice po kieliszku, ale może zdarzyć się sytuacja gdzie trzeba odwieść do szpitala kogoś z rodziny i taka "pani" chcąc ratowac chorą osobę zapomni, ze wcześniej wypiła...i pojedzie.
Myślę, ze zamiast gdybac lepiej zapobiegać :wink:
Matylda

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 14:01

Matylda napisał(a): Idąc przykładem tej "pani" mam świadomość, ze celowo nie wsiądzie za kierownice po kieliszku, ale może zdarzyć się sytuacja gdzie trzeba odwieść do szpitala kogoś z rodziny i taka "pani" chcąc ratowac chorą osobę zapomni, ze wcześniej wypiła...i pojedzie.

Mysle, ze zrobilaby slusznie gdyby trzeba bylo. Ostatnio czytalem, ze policja zatrzymala takiego pijanego delikwenta w Szwecji wiozacego kogos do szpitala i sad go oczywiscie uniewinnil.
Jesli juz mowa o alkoholikach, to taka osoba moze nie pic kilka dni, a we krwi ma wciaz alkohol, to nie jest tak jak z osobami nieuzaleznionymi, ze wypija i po kilku godzinach sa trzezwe. Alkoholik po wypiciu piwa moze miec nawet 2 promile.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Pehgaz » środa 30 sierpnia 2006, 14:02

Matylda napisał(a):Ja mam bardzo stanowcze zdanie na ten temat i uważam, że powinno się odbierac uprawnienia do kierowania alkoholikom :!: Bez względu na wszystko. Ktoś na forum napisał, że nie można dyskwalifikować takiego człowieka zanim popełni wykroczenie. Otóż nie nazwałabym tego wykroczeniem tylko usiłowaniem zabójstwa :!: Tak, bo właśnie taka osoba z dużym prawdopodobieństwem kiedyś wsiądzie do samochodu (czyt. narzędzia zbrodni) i potrąci smiertelnie innego człowieka (czyt. dokona świadomego zabójstwa).
Rozumiem, ze alkoholików trzeba leczyć, ale w związku z tą okropną chorobą muszą teź ponieść pewne konsekwencje...niestety a raczej stety. Jestem więc ZA odbieraniem tym ludziom praw jazdy, a ujętym pijakom za kółkiem należy również odbierać narzędzia zbrodni poddając je licytacji na rzecz ofiar wypadków drogowych.
Zapewne się narażę tym postem, ale cóż takie mam zdanie :)

Proponuje jeszcze kastrowac i ucinac genitalia menzczyznom, poniewaz jest to narzedzie do gwaltu, ktore moga niechybnie wykorzystac. :D

Prawo Jazdy powinno byc odbieranie osobom nietrzezwym za kolkiem, a nie alkoholikom, ktorzy np. lecza sie i nie pija juz od lat
22.07.2006 szczesliwy dzien

15.07 odbior prawka, robie kolejne kilometry a niedlugo moze cienias bedzie w uzytkowaniu:)
Pehgaz

Postprzez scorpio44 » środa 30 sierpnia 2006, 14:04

Matylda napisał(a):ale może zdarzyć się sytuacja gdzie trzeba odwieść do szpitala kogoś z rodziny i taka "pani" chcąc ratowac chorą osobę zapomni, ze wcześniej wypiła...i pojedzie.

Matylda, to akurat nie będzie miało związku z jej alkoholizmem, bo taka sytuacja może dotyczyć wszystkich kierowców, którzy piją alkohol, nie tylko tych uzależnionych. Więc idąc Twoim tokiem myślenia, trzeba by zabierać prawko wszystkim nieabstynentom, do których z pewnością zalicza się przynajmniej 90% ludzi z naszego forum. ;)

Polonez, a ssanie to nie kac, tylko głód.
scorpio44

Postprzez Matylda » środa 30 sierpnia 2006, 14:13

Scorpio, zgadzam się że taka sytuacja może dotyczyć prawie każdego, ale jednak przy chorobie alkoholowej jest większe prawdopodobieństwo :wink: Naprawde wiem co piszę, bo mam w rodzinie alkoholika, który nie pije już od kilku lat, a jednak można go porównać do terenu zaminowanego 9nie wiadomo kiedy będzie bum). Wiedzą o tym również lekarze, że taka osoba w każdej chwili może sięgnąć po kieliszek :(

Zastanawia mnie fakt, że społeczenstwo mimo wszystko przyzwala na pijaństwo, a co gorsza usprawiedliwia...nigdy tego nie zrozumiem chyba :?
Matylda

Postprzez Sullivan » środa 30 sierpnia 2006, 18:14

Sorry Matylda a le jesli piszesz o kims kto od kilku lat juz nie pije i nazywasz go alkoholikiem to trudno mi sie z Toba zgodzic. Czy ten ktos powinien stracic prawko bo kiedys chlal bez opamietania. Pojawia sie tu odwieczny problem. Kto jest bardziej niebezpieczny? Czy ten kto jedzie trzezwy ale kiedys byl alokoholikiem czy ten kto jedzie zmeczony, niewyspany itp itd? Moze sama potrafisz na to odpowiedziec. Jesli ktos taki nie pije od kilku lat czemu mu zabieravc prawko? Bo prawdopodobienstwo tak wskazuje? Bez jaj. Co on takiego zlego zrobil!!!!!!!!!!!!
Sullivan

Postprzez cappricio » środa 30 sierpnia 2006, 18:28

Matylda napisał(a):Zastanawia mnie fakt, że społeczenstwo mimo wszystko przyzwala na pijaństwo, a co gorsza usprawiedliwia...nigdy tego nie zrozumiem chyba :?

nie przyzwala i nie usprawiedliwia, bo każdy z nas tutaj obecnych uważa, że należy zabierać prawko tym, którzy siadają ZA kierownicą. alkoholików się nie chwali i nie usprawiedliwia, należy ich ganić za głupotę, za psucie relacji rodzinnych, itp, ale nie wolno odbierać prawa jazdy tylko dla zasady, nie wnikając w indywidualną sytuację. ZNAM alkoholika, który NIGDY nie wsiadł do samochodu pijany. i na pewno wielu jest takich.
a co do "byłych" alkoholików (choć podobno jest się nim przez całe życie) to też jakaś pomyłka... ktoś miał kiedyś problem i wyszedł z niego i jeszcze należy mu zabrać prawo jazdy? za co? za to że się wyleczył? żarty jakieś...
nie można mówić o grupach społecznych bardziej skłonnych do jazdy po alkoholu, bo trzeba by było całej młodzieży zabronić robienia nawet prawka (no bo przecież młodzi częściej imprezują niż ludzie po 40tce np), byłym alkoholikom, ludziom, których jedno z rodziców było a. - taka osoba przecież w genach ma predyspozycje do alkoholizmu...
nie popadajmy w paranoję. trzeba znaleźć sposób na karanie "zawianych" za kółkiem. najprostrzym wg mnie jest po prostu zaostrzenie kar i EGZEKWOWANIE ich!
cappricio

Postprzez ella » środa 30 sierpnia 2006, 22:11

Myslę, że jakby spojrzał na statystykę wypadków to nikły procent spowodowany byłby przez "alkoholików" Więcej jest tam pijanych kórzy nie są alkoholikami.
Z tego wynika, że trzeźwy, leczący się alkoholik nie może mieć prawka bo jest zagrożeniem, a ktoś kto się nie leczy i jeździ pod wpływem alkoholu będzie jeżdził dalej no bo przecież nie jest "alkoholikiem". Jak dla mnie jest to bzdura.
Powinni jeszcze sięgać do kartotek młodocianych i patrzeć kto kiedyś kogos pobił, narozrabiał. Zabrać im prawo jazdy albo zakazać robienia bo są agresywni. A agresja na drodze też jest powodem wypadków.
Odbierać młodocianym bo stwarzają najwięcej wypadków. Odbierać tym co chodzą na dyskoteki. Tym co posiadają komórki bo z nich mogą rozmawiać przez telefon. To wszystko przecież potencjalni mordercy.
Jak już nasze państwo chce walczyć z pijanymi za kółkiem to niech wymyśli coś sensowniejszego. W innych krajach jakoś mogą. Widać już ktoś jest bezsilny jak wymyślił taką bzdurę. Taka sama bzdura jak wycinka drzew bo to one wychodzą na drogę przed jadący samochód. Zadbajmy o bezpieczeństwo ale w inny sposób.
Jestem oczywiście jak najbardziej za tępieniem pijanych za kółkiem. Ale ten sposób nic nie da. Więcej jeździ pijanych nie alkoholików i z tymi trzeba walczyć a nie ich ułaskawiać.

Każdy "alkoholik" któremu zabiorą prawko odwoła się do trybunału i sprawę wygra.
ella
Moderator

Postprzez Matylda » czwartek 31 sierpnia 2006, 11:07

Chciałam dodać małe sprostowanie do tej dyskusji.
Otóż zabieranie praw jazdy nie dotyczy WSZYSTKICH alkoholików, a tylko tych którzy kiedyś w życiu dokonali jakiegoś przestępstwa pod wpływem alkoholu :!: Tak więc będzie sprawdzanie kartoteki takiej osoby, a nie zabieranie prawka jak leci. I coś takiego popieram w pełni.
Matylda

Postprzez as » czwartek 31 sierpnia 2006, 11:12

ella napisał(a): Jak dla mnie jest to bzdura.

dla mnie też... kolejny absurd
Otóż zabieranie praw jazdy nie dotyczy WSZYSTKICH alkoholików, a tylko tych którzy kiedyś w życiu dokonali jakiegoś przestępstwa pod wpływem alkoholu Tak więc będzie sprawdzanie kartoteki takiej osoby, a nie zabieranie prawka jak leci. I coś takiego popieram w pełni.

tak tylko skoro popełnili to przestępstwo to pewnie ponieśli za to już zasłużoną karę i co?? należy im się jeszcze jedna kara o tak gratisowo??

ja jestem za zaostrzeniem kar dla pijanych kierowców ale nie za odbieraniem prawka komuś kto kiedyś popełnił przestępstwo i już odpokutował za to...
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Luźna gadka