Wyprzedzanie rowerzysty

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Wyprzedzanie rowerzysty

Postprzez preestonn » środa 30 sierpnia 2006, 11:40

Jak sie zachowac na egzaminie w nastepujacych sytuacjach.
1)
Obrazek
czy jesli mam wystarczajaco duzo miejsca do lini ciaglej i zachowam 1 metr odstepu to moge wyprzedzic rowerzyste?
#########
2)
Obrazek
w tym przypadku jest dosc wasko i wyprzedzenie rowerzysty wiazaloby sie z przekroczeniem lini ciaglej, czyli nie moge go wyprzedzic?

Zaznaczam, ze w obu przypadkach sa to odcinki prostej jezdni z dobra widocznosci.
prawko
## kat.B##
##kat.C##
zdane za pierwszym razem
preestonn

Postprzez marcij » środa 30 sierpnia 2006, 11:42

w pierwszym wypadku mozesz wyprzedac i nie sygnalizujesz tego nawet kierunkowskazem , natomiast za wyprzedzenie w drugiej sytuacji , moj kolega oblal egzamin
marcij

Postprzez cman » środa 30 sierpnia 2006, 11:46

cman

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 11:52

Na egzaminie jedziesz za rowerzysta i nie probujesz wyprzedzac bo albo nie zachowasz minimalnego odstepu albo co gorsza przetniesz podwojna ciagla co z miejsca zdyskwalifikuje cie. :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez preestonn » środa 30 sierpnia 2006, 12:02

czyli nawet gdyby bylo sporo miejsca to lepiej powoli toczyc sie za rowerzysta, w razie gdyby egzaminator sie czepial to moge powiedziec, ze zachowanie odstepu 1 metr jest niemozliwe :D , a za jechanie za rowerkiem chyba mnie nie obleje :roll:
prawko
## kat.B##
##kat.C##
zdane za pierwszym razem
preestonn

Postprzez cman » środa 30 sierpnia 2006, 12:06

Jeżeli masz pewność, że zachowasz metr odstępu to możesz wyprzedzić.
cman

Postprzez Regmen » środa 30 sierpnia 2006, 13:55

z tego co wiem nie mozna w wiekszosci wypadkow przekraczac linii ciaglej. Niedawno czytalem faq na stronach komendy, i bylo pytanie czy mozna ominac autobus,ktory stoi na wysepce, ale ominiecie go jest mozliwe przy najechaniu linii ciaglej. Odpowiedz brzmiala, ze nie, poniewaz, jest zakaz przejezdzania, najezdzania, na linie ciagla. Nie wiem tylko do jakich sytuacji to ma zastosowanie, bo chyba nie ma bezwglednego zakazu dla kazdej sytuacji(a moze jest?!). Na egzaminie bym nie wyprzedzial rowerzysty jesli mialbym na linie ciagla najechac. Po za egzaminem - oczywiscie :)
Rozpoczęcie kursu - 23.06.2006r.
Zakończenie kursu - 15.08.2006r.
Egzamin Kat. B - 19.08.2006r.
Teoria - bezbłędnie
Praktyka - Pozytywny (za pierwszym razem)
23.08.2006r. - trwa postępowanie administracyjne
29.08.2006r. - odbiór prawka :)
Regmen

Postprzez marcij » środa 30 sierpnia 2006, 17:41

mnie uczyli tak ze jesli autobus stoi na przystanku i wysadza pasazerow , to on zaraz odjedzie i nie wolno go wyprzedzic przekraczajac linie , natomiast jesli bylby on naprzyklad zepsuty to wtedy oczywisscie wolno , z zachowaniem szczegolnej ostroznosci , bo nie bedziesz stal i czekal az go naprawia

a jeszcze co do egzaminu to co jak egzaminator kaze wyprzedzic takiego rowerzyste ??

a tak pozatym to jeden znajomy oblal wlasnie za zbyt wola jazde i tamowanie ruchu
marcij

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 17:44

Gdy zdawalem na kat. C to przede mna rozkraczyl sie jakis audi, a obok mialem ciagla. Egzaminator kazal mi ominac. Gdy zapytalem czy mam przejechac ciagla to powiedzial, ze przeciez nie bedziemy tu stac jak te ciule. :mrgreen:
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez kopan » czwartek 31 sierpnia 2006, 22:24

Czarna magia raz wolno, raz nie wolno przejechać podwójnej ciągłej.
Od czego to zależy??
Od widzimisię egzaminatora stojącego ponad prawem, bo przepisy są precyzyjne podwójnej ciągłej nie wolno przejeżdżać NIGDY !!!
Przepisy w tym względzie są precyzyjne tylko że do du :> py.
kopan

Postprzez Włodek » sobota 02 września 2006, 18:05

preestonn napisał(a):czyli nawet gdyby bylo sporo miejsca to lepiej powoli toczyc sie za rowerzysta, w razie gdyby egzaminator sie czepial to moge powiedziec, ze zachowanie odstepu 1 metr jest niemozliwe :D , a za jechanie za rowerkiem chyba mnie nie obleje :roll:

Nie bądź taki pewny!
Przykład: egz.w Dąbrowie Górniczej - kursant jedzie za rowerzystą bo wg przepisów nie może zachować ustawowego 1 m odległości bez najeżdżania na linie ciągłą (podwójną).
Inni kierowcy wyprzedzają pojazd egzaminacyjny przejeżdżając linie ciągłe,po wysepkach (namalowanych miejscach wyłączonych z ruchu) i jeszcze dają po klaksonie. Kilka wykroczeń naraz! I co? Kursant oblał za tarasowanie ruchu i stworzenie sytuacji niebezpiecznej.

Mam pytanie. Skoro kursant jadąc prawidłowo wg przepisów oblał to jak ukarać tych kierowców, którzy mając prawo jazdy popełnili tyle wykroczeń,że wystarczyłoby na kilkanaście niezdanych egzaminów.
Spokojny instruktor,
Pozdrawiam wszystkich na forum a zwłaszcza
Zagłębiaków
Włodek

Postprzez as » sobota 02 września 2006, 19:25

jednym słowem tak źle i tak niedobrze... pozostaje mieć nadzieję że na egzaminie nie trafię na taką sytuację...
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez mr.galo » poniedziałek 04 września 2006, 21:18

heh dziwne, to co ma jechać przez miasto 100 km/h żeby nie tamować ruchu :/ no chyba że jedzie 30 km/h to raczej jest to tamowanie :P
mr.galo

Postprzez Nevrick » poniedziałek 04 września 2006, 21:45

Ja pamiętam 2 razy wyprzedzałem na egzaminie rowerzyste. Ale manerw wykonywałem tylko wtedy gdy miałem do tego wrecz perfekcyjne warunki, a odległość to okolo 2-3 m ;), lecz zdarzyło mi się wlec za rowerkiem, bo a tu skrzyzowanie, a tu przejscie...
Nevrick

Postprzez ania18 » piątek 08 września 2006, 11:40

W 1szej sytuacji można wyprzedzić rowerzyste, zachowując metr odstępu + kierunkowskazy. Nawet jest to wskazane, aby nietamować ruchu.
2 sytuacja niewolno wyprzedać! Należy modlić się o linie przerywaną i wtedy problem z głowy 8)
Co do autobusów i tramwajów to na drodze dwukierunkowej, oczywiście trzeba cierpliwie czekać aż odjedzie z przystanku. Natomiast na drodze jednokierunkowej można wyminąć pod warunkiem że jest dużo miejsca no i niezabraniają tego przepisy.
Proste. Ja niebędę miała żadnych obaw przed rowerzystami na egzaminie :wink:
ania18

Następna strona

Powrót do Sytuacje na drodze