Wymiana prawka ?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Wymiana prawka ?

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 11:51

Wyjeżdzam za granice do hiszpani i tam po 185 dniach pobytu jestem zobowiazany do wymiany prawka na tmatejsze ( wymieniaja bez problemu od kiedy jestesmy w uni) Jezeli przyjade do polski po 10 latach i zostane tu to po jakim czasie bede musiał wymiecic prawojazdy bo pewno moje straca waznosc ?
Polskie prawa jazdy zachowują ważność w Hiszpanii do daty oznaczonej w dokumencie. Z tym że, osoby przebywające w Hiszpanii dłużej niż 185 dni w roku kalendarzowym (normalne miejsce zamieszkania) mają sześciomiesięczny termin, licząc od dnia uregulowania pobytu (zezwolenie na pobyt, odbiór karty pobytu), na wpisanie prawa jazdy do rejestru kierowców. Rejestr kierowców prowadzi zarząd Ruchu Drogowego Prowincji (Jefatura Provincial de Trafico).

tak jest w hiszpani a jak to sie ma w polsce
Ostatnio zmieniony środa 30 sierpnia 2006, 11:58 przez Gość, łącznie zmieniany 1 raz
Gość

Re: Wymiana prawka ?

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 11:57

WiśniaDNB napisał(a):Wyjeżdzam za granice do hiszpani i tam po 185 dniach pobytu jestem zobowiazany do wymiany prawka na tmatejsze ( wymieniaja bez problemu od kiedy jestesmy w uni) Jezeli przyjade do polski po 10 latach i zostane tu to po jakim czasie bede musiał wymiecic prawojazdy bo pewno moje straca waznosc ?[url][/url]

Gdy wymienisz w Hiszpanii to automatycznie zabiora ci polskie prawo jazdy (ktore zostanie skasowane), standardowo przy przenoszeniu sie do innego kraju EU masz 185-365 dni na to chyba ze sie uczysz.. Odnosnie waznosci to nie wiem czy w Hiszpani wydaja bez ograniczen czasowych czy tak jak w niektorych krajach EU na 10 lat.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 11:59

Czyli jak wroce to mi wymienia spowrotem na polskie ?
Gość

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 12:01

Jesli wracasz "na stale" to sam sie ubiegasz o wymiane na polskie spowrotem. Przynajmniej taki masz obowiazek.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 21:39

Paranoja dzis podpisywałem przy odbiorze prawka oświadczenie ze przez 185 dni bede mieszkał /przebywał w kraju ...heheh
Gość

Powrót do Luźna gadka