Alkoholicy tracą prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Czy jestes za zabieraniem praw jazdy alkoholikom?

Tak
12
55%
Nie
10
45%

Liczba głosów : 22

Alkoholicy tracą prawa jazdy

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 10:10

Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 10:57

ja jestem jak najbardziej za ... bo nie lubie alkoholu i wogole nie pije .Takich ludzi to niedosc ze powinni im zabierac prawojazdy to uniemozliwisc zdawania na nowo za granica naszego "kochanego " kraju
Gość

Postprzez cappricio » środa 30 sierpnia 2006, 11:07

znam alkoholika, który ma prawo jazdy, ale pijany za kierownicą nigdy nie siedział.
cappricio

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 11:10

takich to ja tez znam ale jak słysze ze jakis "pajac" jechał po kielichu piwie czy innym napoju % to mnie krew zalewa. :? :?
Gość

Postprzez cappricio » środa 30 sierpnia 2006, 11:12

tylko że taki "pajac" wcale nie musi być alkoholikiem, może jedynie wracać z imprezy :|
cappricio

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 11:16

to z imprezy to tymbardziej powinien wracac jako pasazer niedosc ze napity to jeszcze zmeczony
Gość

Postprzez cman » środa 30 sierpnia 2006, 11:24

Zagłosowałem na 'nie'. Moim zdaniem to nie jest zbyt dobry pomysł. Podobnie jak cappricio znam jednego alkoholika, który ma prawko, ale nie jeździ po pijaku. Nawet go kiedyś zapytałem czy zdarzyło mu się jechać po kielichu to się prawie na mnie obraził, powiedział, że wie o swoim alkoholiźmie, ale za kółkiem nigdy. To tak jakby np. za jakieś drobne wykroczenia profilaktycznie zabierać młodym prawo jazdy, bo statystycznie powodują najwięcej wypadków.
Ostatnio zmieniony środa 30 sierpnia 2006, 11:25 przez cman, łącznie zmieniany 1 raz
cman

Postprzez Michal_1988 » środa 30 sierpnia 2006, 11:24

Ja narazie nie mam w 100% określonego stanowiska w tej sprawie. Wydaje mi się, że należałoby zobaczyć ile wypadków zostaje spowodowanych przez alkoholików. Dobrze jednak, że urzędy i władze polskie interesują się tymi sprawami i szukają wszelkich możliwości do poprawienia tragicznych polskich statystyk jazdy po spożyciu alkoholu. :cry:
Warszawa Odlenicza:
Egzamin teoretyczny - 13.07.2006r. - bezbłednie
Egzami praktyczny - 21.08.2006r. : - zdany ( 1-sze podejście)
Odbiór prawka - 1.09.2006
Michal_1988

Postprzez cappricio » środa 30 sierpnia 2006, 11:29

Wiśnia, ale co Ty mówisz? tutaj nie chodzi o zabieranie prawa jazdy "pajacom" jak to powiedziałaś, którzy jechali sobie pijani z imprezy. chodzi o ludzi, którzy mają stały problem z alkoholem. z założenia wszystkim takim powinno się zabierać prawko? nie. takimi ludźmi trzeba się zająć, zapewnić terapię i te inne duperele, a nie zabierać prawo jazdy :| zanim jeszcze popełnili wykroczenie.
cappricio

Postprzez Gość » środa 30 sierpnia 2006, 11:43

wiem czytałem ... ale jednak niekiedy wydaja mi sie bardziej profilaktyczne działania za słuszne . lepiej zapobiec niz pozniej zadawac sobie pytanie :
Czemu on miał prawo jazdy przeciez był alkoholikiem ?

Dodam tylko tyle ze to moje osobiste zdanie na ten temat .
Gość

Postprzez Tomek_ » środa 30 sierpnia 2006, 11:49

Moim zdaniem powinni lepiej badac kierowcow przed wydaniem prawa jazdy, do czego uprawnia ich paragraf z PORD:

Art. 91. Prawo jazdy nie może być wydane osobie:
1) u której w wyniku badania lekarskiego stwierdzono aktywną formę uzależnienia od alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu,

Dodatkowo powinni badac wszystkich powodujacych kolizje, czy nie sa uzaleznieni. Normalnych alkoholikow nie powinni sie raczej czepiac do czasu, az wsiada do samochodu po pijanemu.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Agawa » środa 30 sierpnia 2006, 12:03

Ja narazie nie mam w 100% określonego stanowiska w tej sprawie.

Ja podobnie jak Michal_1988. Z jednej strony to dobrze, że bedzie mniej pijanych kierowców na drogach a z drugiej jest to chyba zbyt drastyczne posuniecie, zabrać komus prawko tak z dnia na dzień, mimo, że np. taki alkoholik nigdy nie był złapany na jazdzie po pijanemu.
Nie wiem po której stronie sie opowiedziec w tej sprawie :roll:
Agawa

:)

Postprzez Polonez » środa 30 sierpnia 2006, 12:15

Ale oczywiscie :!: Jak można karać kogoś za coś czego nie zrobił :?: Nie rozumiem ..... :?
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Postprzez Ad_aM » środa 30 sierpnia 2006, 12:43

Hola, hola :wink:
Alkoholikiem nie jest osoba, która zalewa się w trupa dzień w dzień. Może nią być starsza pani która każdego wieczoru wypija kieliszek wina czy koniaku :wink: A pozatym zabierane będzie osobom leczącym się - świetna "zachęta" do podjęcia leczenia
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Re: :)

Postprzez scorpio44 » środa 30 sierpnia 2006, 12:47

Polonez napisał(a):Ale oczywiscie :!: Jak można karać kogoś za coś czego nie zrobił :?: Nie rozumiem ..... :?

Polonez - alkoholizm jest chorobą. Bardzo poważną chorobą. Alkoholik za kierownicą może być trzeźwy, ale na ssaniu, co może spodować takie samo niebezpieczeństwo, jakby jechał napity, albo nawet i większe, niż gdyby wypił, ale mało. Osoba w takim stanie nie jest w stanie (sic!) bezpiecznie prowadzić pojazdu. Dlatego stwierdzony alkoholizm powinien najzwyczajniej w świecie dołączyć do listy CHORÓB dyskwalifikujących delikwenta jako kierowcę. ;)

Ad_aM, a co do Twojego posta, to nie do końca zrozumiałem, czy jesteś za, czy przeciw. ;) :D
scorpio44

Następna strona

Powrót do Luźna gadka