Uwaga! Okradają samochody "na koło"

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re: Centralny Zamek?

Postprzez Ar » piątek 27 sierpnia 2004, 14:00

Polonez napisał(a):Długo zastanawiałem się na montażem Centralnego Zamka w moim Poldolocie i doszłem do wniosku że nie zainstaluje go . Po przeczytaniu artykułu ktory podesłała Ella całkeim zwątpiłem.. Zlodzieje otwierają zamki krótkofalówkami. Słyszałem również że mają odpowiednie uniwersalne piloty...

O tym ze otwieraja krotkofalowkami nie slyszalem (zagluszaja jedynie sygnal pilota przez co drzwi sie nie zamykaja, ale czy drzwi sie zamknely mozna latwo sprawdzic :) ).
Co do tego, ze idzie otworzyc centralny zamek pilotem uniwersalnym, z tego co wiem ostatnio "kodowanie" sygnalu uleglo znacznej poprawie - wiec zwykly, przecietny zlodziejaszek raczej nam alarmu nie rozbori. Zas na rasowego zlodzieja nie ma rady i otworzy Ci zarowno zwykly zamek jak i taki na pilota...

Ostatnio widziałem w TV jak złodzieje dobierają się do stacyjek : Mają uniwersalny klucz na którego końcu jest nakrętka ( taka jak przy śrubie.. Wkładają ten klucz do stacyji i kluczem 10 z całej siły kręcą nim jakby ktoś odkrecał śrube . Ratuje mnie jeszcze immbbiliser - chociaż jego też się da obejść

Ostatnio czytalem artykul, w kotrym opisywano jak prawdziwi zlodzieje rozprawili sie z samochodem, ktory mial alarm, imobilaizer, blokade skrzyni biegow, blokade kierownicy, blokade pedalow i jeszcze cos - zajelo im to kilkanascie minut :!:

Znam jednak kilka osob, ktorym podobne blokady uratowaly samochody, pewnie dlatego, ze dobierali sie jakies "dzieciaki", albo po prostu ktos sploszyl zlodzieja...

Moim zdaniem kazda blokada ma dac tylko kilka dodatkowych minut przez ktore zlodziej nie odjedzie samochodem, w tym czasie moze zostac zauwazony, albo ktos go sploszy...
Ar

Postprzez miros » piątek 27 sierpnia 2004, 15:18

no wlasnie, wszystkie zabezpieczenia sa tylko po to zeby przytrzymac zlodzieja dluzej w samochodzie. co daje wiecej czasu ze ktos sie pojawi, zlodziej poczuje zagrozony i mniej pewny.

ostatnio byl jakis program w ktorym opisywano jak zlodzieje rozpracowywyja zabezpieczenia. kupuja w salonie nowe auto z wszystkimi zabezpieczeniami fabrycznymi, wstawiaja to auto do grazu i zaczynaja je rozpracowywac. po takim rozpracowaniu zabezpieczen, kazde takie samo auto to dla nich kilka sekund roboty.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez bialy » piątek 27 sierpnia 2004, 16:07

Najlepszy sposob na zabezpieczenie samochodu: to własny sposob, jakis wlacznik, dodatkowy immbbiliser i inne metody jakich zlodzieje sie nie spodziewaja.

kupuja w salonie nowe auto z wszystkimi zabezpieczeniami fabrycznymi, wstawiaja to auto do grazu i zaczynaja je rozpracowywac. po takim rozpracowaniu zabezpieczen, kazde takie samo auto to dla nich kilka sekund roboty.

mowa o citroenie C5 w najbogatszej wersji.
bialy

Postprzez miros » piątek 27 sierpnia 2004, 16:20

mozliwe ze byl to wlasnie citroen. dobrym zabezpieczeniem jest wyjmowanie z samochodu akumulatora. no i oczywiscie wlasne zabezpieczenia, nie fabryczne sa tez dobre. rozne przyciski, ukryte w roznych dziwnych miejscach itp. tylko ze najczesciej takie zabezpieczenia podlaczane sa do komputera ktory zlodziej moze szybko podmienic na wlasny.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez ella » wtorek 14 września 2004, 10:04

http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=542280

"Na śpiocha"!
...........w kradzieżach aut metodą na tzw. śpiocha. W nocy, gdy domownicy są pogrążeni w śnie, przestępcy włamują się do mieszkania i rozpylają środki nasenne.
ella
Moderator

Postprzez Colin is the best » wtorek 14 września 2004, 10:20

hehe :D Fajny sposób :!: Czego to ludzie nie wymyślą :?:
Colin is the best

Postprzez ella » piątek 18 sierpnia 2006, 18:25

Colin is the best napisał(a): Czego to ludzie nie wymyślą :?:

Pomysłowość nie zna granic :lol2:
Uwaga na "gołe panie"

Pomysłowość moskiewskich złodziei samochodów jest niewyczerpana: grupa pomysłowych przestępców wpadła na pomysł, aby kraść samochody odwracając uwagę ich właścicieli przy pomocy kąpiących się nagich kobiet.

W ciągu kwadransa udało im się ukraść w środę cztery luksusowe wozy, tuzin samochodowych odbiorników radiowych i wiele innych przedmiotów.

Uwagę kierowców odwracały panienki, które kąpały się i opalały nago na plaży Bałaszicha nad rzeką Moskwą panienek - doniósł w dziennik "Moskowskij Komsomolec".

"Operacja" zaczęła się, gdy trzy piękne dziewczyny zajechały jeepem na plażę, kompletnie się rozebrały i świetnie się bawiąc wskoczyły do wody. Przy plaży zebrała się natychmiast grupa mężczyzn, komentujących i podziwiających kształty dziewczyn. W tym czasie za ich plecami znikły jeden po drugim cztery superluksusowe samochody, w tym ostatni model mercedesa.

:haha: :haha: :haha:
ella
Moderator

Postprzez ssieger » piątek 18 sierpnia 2006, 19:08

Prawda jest taka, że wszystko da się obejść. Dobry złodziej ukradnie auto tak, że nawet nie będziemy słyszeć jak odjeżdża. Wiele osób mówi sobie, że nie warto inwestować w zabezpieczenia, bo przecież co po tym, jak i tak podwędzą samochód. Ja jestem innego zdania, wiele jest złodziei, którzy są amatorami, nie tak wprawnie i nie tak szybko łamią kolejne zabezpieczenia. A to oznacza, że przed znacznym procentem złodziejaszków jesteśmy wstanie się zabezpieczyć.
Kiedyś słyszałem(na przykładzie BMW), że koncerny produkujące samochody mają uniwersalne klucze, które pasują do wszystkich modelów aut przez nich produkowanych. Jednym słowem, mamy taki klucz, a każde BMW jest nasze. Ciekawe czy zdarzyło się już, że ktoś taki klucz pozyskał. Napewno nigdy się nie dowiemy, bo przeciek takiej informacji kosztowałby utracenie sporej ilości klientów...
ssieger

Postprzez Tomek_ » piątek 18 sierpnia 2006, 19:20

ssieger napisał(a):Kiedyś słyszałem(na przykładzie BMW), że koncerny produkujące samochody mają uniwersalne klucze, które pasują do wszystkich modelów aut przez nich produkowanych. Jednym słowem, mamy taki klucz, a każde BMW jest nasze.

hmm, zgodze sie ze kazde zabezpieczenie da sie obejsc, jak nie to chociaz na lawete mozna wziac samochod. Odnosnie tego kluczyka to nie oznacza to posiadanie go nie oznacza, ze uruchomisz samochod. Do czas wylaczenia alarmow i zabezpieczen np. w moim BMW sam kluczyk jest bezuzyteczny, a proba otwarcia nim drzwi blokuje wszystko.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez ssieger » piątek 18 sierpnia 2006, 19:26

To w nowszych modelach, a co ze starszymi? Nie wiem, nie znam się, ale z pewnością może być to niebezpieczne :D
ssieger

Postprzez Tomek_ » piątek 18 sierpnia 2006, 19:47

Rowniez slyszalem, ze autoryzowane serwisy posiadaja takie kluczyki do wielu marek samochodow, ale w kazdym chyba przypadku gdy samochod posiada alarm uzycie samego kluczyka bez wylaczenia alarmu rowniez go wlacza. Zostawiajac samochod w serwisie wylaczamy alarm lub zostawiamy do tego "pilota".
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Poprzednia strona

Powrót do Sytuacje na drodze