Pozycja za kierownica2 :)

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Pozycja za kierownica2 :)

Postprzez gardziej » poniedziałek 31 lipca 2006, 23:00

ostatnio zauwazam dziwne zjawisko, mianowicie odchodzi sie od tematu zimne lokcie i ostrzenie paznokci o asfalt, czesciej dostrzegam kolesi, ktorzy jakby pol leza na siedzeniu kierowcy, o co kurcze chodzi, za bardzo wieje czy pod nawiew sie wystawiaja?
gardziej

Postprzez Sławek_18 » wtorek 01 sierpnia 2006, 10:15

nie rozumiem oco chodzi :roll:
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Agawa » wtorek 01 sierpnia 2006, 10:28

Zimny łokiec i drafiacy asfalt to standardzik wśród "młodych" dresiarzy :lol:
A na pół leżący to ostatni tez czesto spotykana pozycja. Spójrz na dresiarzy jak siedza w pubie czy gdzies na ławce pod blokiem i juz masz odpowiedż dlaczego tak siedza za kierownicą 8)
Agawa

:)

Postprzez Polonez » wtorek 01 sierpnia 2006, 12:40

heh pozycja na "pół leżący" to mój Qmpel w CC :P hhmm a co do wystawiania ręki za okno - sam tak lubię robić :D Tak sobie wystawić i "łapać" powietrze - coś w tym złego ? Robi tak wielu kierowców niekoniecznie w BMW i to w różym wieku
jestem za nakazem całorocznego używania mózgu podczas prowadzenia auta:)
Polonez

Re: :)

Postprzez scorpio44 » wtorek 01 sierpnia 2006, 14:00

Polonez napisał(a):a co do wystawiania ręki za okno - sam tak lubię robić :D Tak sobie wystawić i "łapać" powietrze - coś w tym złego ? Robi tak wielu kierowców niekoniecznie w BMW i to w różym wieku

Przyznam szczerze, że i mnie zdarza się jeździć na zimnym łokciu (oczywiście tylko przy w miarę wolnej jeździe - przy szybkiej zawsze trzymam kierownicę dwiema rękami w nakazany sposób ;) ), i robię to tylko i wyłącznie dlatego, że jest mi tak wygodnie, nie zastanawiając się po prostu nad tym, z czym to komu może się kojarzyć. Bo jak się zacznę zastanawiać, to dojdę do wniosku, że wiem, że ludziom kojarzy się to z dresiarstwem. ;) :D
scorpio44

Postprzez ssieger » wtorek 01 sierpnia 2006, 16:46

A mnie jeszcze bardziej dziwi, jak ludzie jeżdżą w pozycji przechylonej do środka samochodu... Tak jedną ręką na środku kierownicy trzymają, drugą na skrzyni biegów a łeb i kręgosłup tak wykrzywiony, że prawie na środku samochodu siedzi...
ssieger

Postprzez Ad_aM » wtorek 01 sierpnia 2006, 18:15

Ja tak czasami robię, jak szukam dokumentów lub jedzenia pod szybą :lol: :lol:

Ahhh kanapka grillowana zimą na nawiewie... mmmmm :P :lol:

Ja sam na światłach też lubię sobię rąsie za okienko wystawić latem :) Choć jak jade to nie lubię za dużego szumu obok głowy i okienko mam przymknięte ;)
Kat. B 21 IV 2006 -> Zdane za pierwszym podejściem :)
Kat. C -> może zrobię? :)

Daewoo Nexia :)
Ad_aM

Postprzez ella » środa 02 sierpnia 2006, 20:42

Ciekawy artykuł na ten temat :lol:

http://wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=7053

Zimny Łokieć
Ten typ najłatwiej poznać po lanserskich okularach słonecznych na oczach i otwartym oknie, w którym chłodzi się łokieć kierowcy. Konieczna też jest bardzo głośna muzyka, najlepiej w stylu „umcy, umcy”. Pożądana jest też tuba w bagażniku, żeby samochód aż się trząsł od basów. Sensem podróży Zimnego Łokcia nie jest dotarcie do jakiegoś celu. Chodzi raczej o lansowanie się, wzbudzanie wątpliwego podziwu i podrywanie panienek. Idealne pole działania etatowego Zimnego Łokcia to kurorty wakacyjne. Przemierza wtedy tłoczne uliczki nadmorskie w tempie sześćdziesięcioletniego ślepego żółwia, czyli wolno na tyle, by wszyscy zdążyli przyjrzeć się jego furze i usłyszeć „umcy umcy”. Dobrze też, żeby dostrzeżono jego snobistyczny telefon leżący w samochodzie na jakimś bardzo eksponowanym miejscu. Jednym słowem Zimny Łokieć poszukuje przechodniów, u których zauważy oznaki zazdrości lub podziwu, dzięki którym poprawia mu się humor. Zazwyczaj nie jest to niebezpieczna kategoria kierowcy, choć tuba może czasem zagłuszyć sygnał karetki.
ella
Moderator

Postprzez ssieger » środa 02 sierpnia 2006, 22:17

[quote="ella" Zazwyczaj nie jest to niebezpieczna kategoria kierowcy.[/quote]
Nie wiem, nie wiem. Są to kierowcy z tego co zauważyłem lubiący (pseudo)dynamiczną jazdę. Ostre hamowanie tuż przed samochodem i bardzo gwałtowne ruszanie. To może czasem spowodować pewne zamieszanie i jak się człowiek nei zorientuje to łatwo o małą kolizję... Ale łokieć sam w sobie chyba nie jest szkodliwy, co najwyżej może źle wpłynąć na czas reakcji, ale przy prędkości 40-50 km to też nie jest aż tak ważne...
ssieger

Postprzez Silent » czwartek 03 sierpnia 2006, 12:27

Ja tak samo jak Ad_aM nie lubię jak mi coś szumi koło ucha, choć jak jadę po mieście to lubie mieć otwarte okno. Jeśli chodzi o moje dziwne nawyki, to ja lubię 'klapnąć' sobie prawą ręke (na przegubie nadgarstka;p) na skrzyni biegów a lewą kierować ;) Jak byłem w UK to z kolei odwrotnie :) Lubię trzymać rękę na skrzyni biegów ;p;p
Obrazek
Silent

Postprzez scorpio44 » czwartek 03 sierpnia 2006, 16:52

Silent napisał(a):Lubię trzymać rękę na skrzyni biegów ;p;p

Od 100 lat jest trąbione na lewo i prawo, że to najczęstszy ze złych nawyków polskich kierowców, jeżeli chodzi o ręce w czasie jazdy. Ja na szczęście nie wyobrażam sobie jazdy z ręką wiecznie na manetce.
scorpio44

Postprzez Silent » czwartek 03 sierpnia 2006, 17:19

Troche ciężko jest jechać te 600 KM trzymając non stop obydwie ręce przyklejone do kierownicy przez dobre kilka godzin :) Oczywiście wiadomo, że jeżeli sytuacja tego wymaga to na kierownicy są obydwie ręce, zwłaszcza w momentach takich jak ostry zakręt, pogorzona widoczność itp. ... wspomaganie kier. sprawia że mozna sobie na to pozwolić, samochodem bez wspomagania na pewno bym sie nie zdecydował jechać w taki sposób :) Wspomaganie sprawia że prędzej przeguby się powyginają niż kierownica się wyszarpnie z ręki :) Wiem coś o tym ;) Oczywiście trzeba mieć pewność że hydraulika wspomagania jest w 100% sprawna bo w innym wypadku rzeczywiście kierownice może odbić i może być nieciekawie :)
Obrazek
Silent

Postprzez Tomek_ » czwartek 03 sierpnia 2006, 18:24

Silent napisał(a):Troche ciężko jest jechać te 600 KM trzymając non stop obydwie ręce przyklejone do kierownicy przez dobre kilka godzin :) Oczywiście wiadomo, że jeżeli sytuacja tego wymaga to na kierownicy są obydwie ręce, zwłaszcza w momentach takich jak ostry zakręt, pogorzona widoczność itp. ... wspomaganie kier. sprawia że mozna sobie na to pozwolić, samochodem bez wspomagania na pewno bym sie nie zdecydował jechać w taki sposób :) Wspomaganie sprawia że prędzej przeguby się powyginają niż kierownica się wyszarpnie z ręki :) Wiem coś o tym ;) Oczywiście trzeba mieć pewność że hydraulika wspomagania jest w 100% sprawna bo w innym wypadku rzeczywiście kierownice może odbić i może być nieciekawie :)

Gorzej gdy pojdzie opona podczas jazdy lub zima wpadniesz w poslizg, wtedy jedna reka na kierownicy automatyczne przekresla jakakolwiek szanse by z tego wyjsc calo. Proefsjonalny kierowca nigdy nie jezdzi z jedna reka na kierownicy.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez Silent » czwartek 03 sierpnia 2006, 18:29

No racja, ale tak gdybać można w nieskończonośc, równie wysokie jest ryzyko że ktoś mi nagle wyjedzie na czołowe i wówczas mając nawet obydwie ręce na kierownicy nie mam szans by zareagować ;)
Obrazek
Silent

Postprzez cappricio » czwartek 03 sierpnia 2006, 19:31

a ja ostatnio widziałam młodego człowieka w corsie (prosze prosze, nie tylko bmw jeżdzą młodzi ludzie ;P). człowiek owy posiadał okularki ciemne, a jakże, słuchał bardzo głośno (ale to BARDZO głośno) muzyki i... miał rozłożone oparcie od fotela... leżał sobie podczas stania na światłach, a jak ruszył to lekko się uniósł :| uroczo :lol2:
cappricio

Następna strona

Powrót do Luźna gadka