Czym się różnią światła pozycyjne od postojowych?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez ssieger » środa 02 sierpnia 2006, 11:32

Wyzej pisali, ze w punto nie ma to sie odnioslem do nich, a nie do Ciebie
ssieger

Postprzez wiesniak » środa 02 sierpnia 2006, 11:36

Na zdrowy rozsądek punto powinno mieć światła postojowe. Przeciez po wyłączeniu zapłonu nie można włączyć pozycyjnych ani mijania, więc muszą być jakieś inne światła dające się włączyć i zostawić w samochodzie podczas postoju.
Nie we wszystkich samochodach tak jest. U mojej mamy w Nissanie kluczyk w stacyjce nie jest potrzebny do świateł i postojowych nie ma (chyba). U mojego taty w Audi po zgaszeniu silnika wyłączają się mijania ale zostają pozycyjne. A postojowe też są na wszelki wypadek :).
wiesniak

Postprzez Tomek_ » środa 02 sierpnia 2006, 11:55

Opis swiatel postojowych i pozycyjnych znajdziecie tutaj :idea:

Tabela pkt 6 i 7 oraz 17.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez as » środa 02 sierpnia 2006, 13:35

kurcze... ja nie wiem..... pisze tylko to co mi mówią na kursie a tam ani słowa że są postojowe... każą mi sprawdzać tylko pozycyjne i w puncie i w corsie.... skoro już wiemy że się mylą to możecie mi jeszcze powiedziec gdzie się włącza postojowe w corsie?? w puncie już ktos wcześniej napisał.... dzięki
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez njoy » środa 02 sierpnia 2006, 14:58

Postojowe w Corsie można włączyć przez przełączenie włącznikiem kierunkowskazów - warunek - wyłączona stacyjka.
Kierunkowskazem wybieramy stronę, po której mają się świecić światła postojowe.
njoy

Postprzez as » środa 02 sierpnia 2006, 15:05

Wielkie dzięki za pomoc :D
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez jjaacc » środa 02 sierpnia 2006, 23:10

Z wypowiedzi widzę, że niektórzy zupełnie nie potrafią rozróżnić świateł pozycyjnych i postojowych.
Światła pozycyjne są obowiązkowe dla pojazdów samochodowych, przeważnie można je włączyć nie posiadając kluczyka służą one do oświetlenia pozycji pojazdu.
Powiedzmy, że zatrzymujemy się gdzieś na nieoświetlonej drodze włączamy światła pozycyjne zabieramy kluczyk zamykamy auto i świecą się dwa z tyłu czerwone i dwa z przodu białe.
Światła postojowe nie są wyposażeniem obowiązkowym, mogą być instalowane w pojazdach nie dłuższych niż 6 m i nie szerszych niż 2 m.
Włączamy światła postojowe od strony jezdni, zabieramy kluczyk, świeci się jedno światło czerwone z tyłu i jedno białe z przodu, od strony osi jezdni.
I tym się to różni.
Ktoś pisał, że postojowe to tylko w ciężarówkach. Nie jest to prawdą ponieważ przeważnie są one dłuższe i szersze tak więc nawet jeżeli takowe są to kierowca nie może z nich korzystać i w takich sytuacjach musi używać świateł pozycyjnych.
Postaram się sprawdzić czy punto ma światła postojowe.
jjaacc

Postprzez ssieger » środa 02 sierpnia 2006, 23:22

jjaacc napisał(a):Powiedzmy, że zatrzymujemy się gdzieś na nieoświetlonej drodze włączamy światła pozycyjne zabieramy kluczyk zamykamy auto i świecą się dwa z tyłu czerwone i dwa z przodu białe.

A w Punto na przyklad swiatla pozycyjne nie swieca bez kluczyka w stacyjce, vel zaplonu.
ssieger

Postprzez jjaacc » czwartek 03 sierpnia 2006, 07:54

Sprawdze i napisze
jjaacc

Postprzez ssieger » czwartek 03 sierpnia 2006, 09:57

Widze ze tu ma sie zaufanie do siebie wzajemnie... Chyba wiem co pisze, prawda, punto mialem na kursie i egzaminie i nijak swiatla nie swiecily bez zaplonu...
ssieger

Postprzez Veg » czwartek 03 sierpnia 2006, 15:11

Ja też wiem co pisałem. Pozycyjnych nijak nie idzie włączyć bez zapłonu. Włączając postojowe możemy spokojnie zabrać ze sobą kluczyki a światła dalej będą się świecić. I nikt mi nie powie, że tak nie jest w Punto. Jeździłem Puntem na kursie, na egzaminie egzaminator się mnie pytał czy wiem jak włączyć postojowe, więc jestem pewien tego co piszę.
Veg

Postprzez ssieger » czwartek 03 sierpnia 2006, 15:18

Czyli Veg masz to samo zdanie co ja, pozycyjne bez zapłonu nie świecą, a postojowe tak :D
ssieger

Postprzez jjaacc » czwartek 03 sierpnia 2006, 16:54

ssieger napisał(a):Czyli Veg masz to samo zdanie co ja, pozycyjne bez zapłonu nie świecą, a postojowe tak :D

Ale co się wtedy pali po włączeniu tych „postojowych” jedno z tyłu i jedno z przodu, czy oba?
jjaacc

Postprzez wiesniak » czwartek 03 sierpnia 2006, 17:04

No właśnie pisałem parę postów wyżej, że w puncie na zdrowy rozsądek muszą być postojowe, bo musi być coś co się świeci jak wyjmiemy kluczyk ze stacyjki. A teraz połowa obecnych tu osób dopiero na to wpadła :).
wiesniak

Postprzez ssieger » czwartek 03 sierpnia 2006, 18:13

Wiesniak, nie ze wpadla, jakbys nie zauwazyl tyle co zaczalem rozmawiac w tym watku, tylko po prostu odpowiedzialem na wypowiedz jjaacc'a bo wprowadzal innych w blad, albo inaczej, jego definicja nie byla pelna bo inne auto, inna technologia...
ssieger

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne