Czym się różnią światła pozycyjne od postojowych?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Czym się różnią światła pozycyjne od postojowych?

Postprzez asfalt » poniedziałek 31 lipca 2006, 19:46

Jak wyżej - w większości aut po przekręceniu świateł o jedną pozycję świecą się światła pozycyjne. A gdzie się świeci światła postojowe i czym one się różnią od pozycyjnych?
asfalt

Postprzez jjaacc » poniedziałek 31 lipca 2006, 20:09

Światła pozycyjne- to dwa światła z przodu i dwa z tyłu
Światła postojowe- to po jednym z tyłu i z przodu, często włącza się je kierunkowskazami przy wyłączonym zapłonie np. VW, Audi. Czyli jakby oświetlają jedną stronę pojazdu.
jjaacc

Postprzez invx » poniedziałek 31 lipca 2006, 20:38

czyli postojowych w kazdym autku nie ma ??

a w tych co sie egzaminy zdaje sa ? czy nie ?
invx

Postprzez as » poniedziałek 31 lipca 2006, 20:44

zalezy czym zdajesz ale z tego co ja wiem to w corsie i w puncie nie ma postojowych
przyjaciel to ten, który wie o tobie wszystko.... i nadal cię kocha;)
as

Postprzez invx » poniedziałek 31 lipca 2006, 20:59

puntem zdaje :)

czyli reasumujac swiatelka:

- długie - czyli drogowe - max oswietlaja, zywam poza zabudowanym, wlanczam przyciagajac do siebie
- mijania - normalne do jazdy dziennej, nocnej - wlanczam przekrecajac o 2 obr.
- pozycyjne - czyli jak gdyby takie postojowe ? - wlanczam 1 obr.

dobrze mówie ?
invx

Postprzez konradex » poniedziałek 31 lipca 2006, 21:01

a co sądzicie o nissanie micrze? instruktor mnie uczył zawsze, że "postojowe! pozycyjne to tylko w ciężarówkach są"... teraz już widze jak bardzo się mylił :) ale... pytanie pozostaje... co mam powiedzieć dla egzaminatora przy sprawdzaniu? jeden egzamin już miałem i powiedzialem postojowe i sie nie przywalil nic, ale nie wiem... może nie dosłyszał (wiatr był, stał nieco od samochodu, a ja mówiłem w środku :))
konradex

Postprzez as » poniedziałek 31 lipca 2006, 21:12

invx napisał(a):puntem zdaje :)

czyli reasumujac swiatelka:

- długie - czyli drogowe - max oswietlaja, zywam poza zabudowanym, wlanczam przyciagajac do siebie
- mijania - normalne do jazdy dziennej, nocnej - wlanczam przekrecajac o 2 obr.
- pozycyjne - czyli jak gdyby takie postojowe ? - wlanczam 1 obr.

dobrze mówie ?

no tak plus oczywiście światła cofania( wsteczny) stopu (hamulec) kierunkowskazy i przeciwmgłowe (o ile się orientuje to w puncie są tylko tylne) oraz awaryjne

-------

konradex napisał(a):
a co sądzicie o nissanie micrze? instruktor mnie uczył zawsze, że "postojowe! pozycyjne to tylko w ciężarówkach są"... teraz już widze jak bardzo się mylił

dziwne ja miałam jak dotąd już 4 instruktorów i każdy mówił że" pozycyjne".... postojowe jak już kolega wcześniej napisał oświetlają tylko jedną stronę pojazdu(lewą albo prawą) a pozycyjne są 4 i palą się z obu stron...no i pozycyjne są w każdym aucie a postojowe ewentualnie dodatkowo.... śmiem twierdzić że twój instruktor się mylił...
możliwe że micrze są też postojowe tego nie wiem... ale na 100% muszą być pozycyjne

ależ bezczelna jestem tak podważać opinię szanownego instruktora

połączone przez moderatora
as

Postprzez Veg » poniedziałek 31 lipca 2006, 21:35

Z tego co mnie uczono to:
- świała pozycyjne - 1 obrót. 2 z przodu i 2 z tyłu. Żarówki od nich umieszczone są tak jakby w światłach mijania (takie małe, podłużne coś)
- światła postojowe - włączamy takim bajerkiem przy stacyjce (dokladniej to wciskamy takie małe, czarne coś i przekręcamy kluczyk do siebie). Żarówki te same co od pozycyjnych.
Tak było u mnie w Puncie III.
Veg

Postprzez as » poniedziałek 31 lipca 2006, 21:40

mnie póki co mówią że w puncie nie ma postojowych... ale nie będę się za bardzo mądrzyć bo moja wiedza jest nikła w gruncie rzeczy...
as

Postprzez kopan » wtorek 01 sierpnia 2006, 21:53

jjaacc napisał(a):Światła pozycyjne- to dwa światła z przodu i dwa z tyłu
Światła postojowe- to po jednym z tyłu i z przodu, często włącza się je kierunkowskazami przy wyłączonym zapłonie np. VW, Audi. Czyli jakby oświetlają jedną stronę pojazdu.

Światła pozycyjne jak sama nazwa wskazuje pokazują pozycję pojazdu w czasie ruchu.
W autkach egzaminacyjnych mamy z tyłu światła pozycyjne a z przodu te maleńkie to postojowe – wyłącznie na nich nie wolno jechać.
Tylne światła pełnią też funkcję świateł postojowych.
To co pisze jjaacc to oczywista nieprawda.
kopan

Postprzez Veg » wtorek 01 sierpnia 2006, 22:54

Nie tyle co nie wolno jechac na postojowych, co jest to fizycznie nie możliwe. Spowodowane jest to sposobem ich włączania.
Na początku mi się myliło, które światła to które, ale potem znalazłem łatwy sposó na ich rozróżnienie.
Światła postojowe - robimy postój - wychodzimy z samochodu - zabieramy kluczyki ze sobą - nie możemy włączyć żadnych innych świateł, bo nie będzie zapłonu :)
Veg

Postprzez jjaacc » wtorek 01 sierpnia 2006, 23:25

Nie chce mi się przepisywać rozporządzenia, ale polecam zapoznane się z: Dz.U nr.32 poz. 262 z dnia 31.12.2002 w §12 znajdziesz prawdę, skoro ja mówię nieprawdę, dowiesz się, że z przodu są światła pozycyjne, dobrze by było zapoznać się z załącznikiem nr. 6. Jak ktoś ma ochotę niech wstawi link do tego rozporządzenia. A może minister pisze nieprawdę? I wprowadza mnie w błąd?
jjaacc

Postprzez ella » wtorek 01 sierpnia 2006, 23:52

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2003/0262.htm

§ 12. 1. Pojazd, z zastrzeżeniem ust. 2, wyposaża się w następujące światła zewnętrzne:
1) drogowe - pojazd samochodowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości przekraczającej 40 km/h;
2) mijania - pojazd samochodowy;
3) kierunkowskazów - pojazd samochodowy i przyczepa; nie stosuje się do motocykla jednośladowego zarejestrowanego po raz pierwszy przed dniem 1 stycznia 1986 r.;
4) hamowania "stop" - pojazd samochodowy i przyczepa;
5) oświetlające tylną tablicę rejestracyjną - pojazd samochodowy i przyczepa;
6) pozycyjne przednie - pojazd samochodowy oraz przyczepa o szerokości 1,6 m lub więcej;
7) pozycyjne tylne - pojazd samochodowy i przyczepa;
8) odblaskowe tylne inne niż trójkątne - pojazd samochodowy;
9) odblaskowe tylne trójkątne - przyczepa;
10) odblaskowe przednie - przyczepa;
11) odblaskowe boczne - pojazd samochodowy o długości przekraczającej 6,0 m, ciągnik siodłowy i przyczepa;
12) awaryjne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
13) przeciwmgłowe tylne - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla, i przyczepa;
14) cofania - pojazd samochodowy, z wyjątkiem motocykla;
ella
Moderator

Postprzez ssieger » środa 02 sierpnia 2006, 09:57

W Punto są światła postojowe! Bez dwóch zdań, inaczej co bym włączał? Ktoś już tu pisał, że włączyć je można przy stacyjce, przekręcając stacyjkę w lewo i wduszając taki czarny przycisk, który znajduje się na brzegu stacyjki. Napewno znajdziecie. Mnie uczono, że w Punto różnica między postojowymi a pozycyjnymi jest taka, że postojowe można mieć włączone nie mając kluczyka w stacyjce, a pozycyjne potrzebują zapłonu. Zatem stając w lesie i czytając mape, zostawiamy sobie pozycyjne, a jak idziemy do sklepu na wsi, gdze nie ma lamp i teren jest ogólnie mało widoczny, to bierzemy kluczyk i zostawiamy postojowe. Podkreślam, w Punto są światła postojowe i nikt mi nie wmówi, że ich nie ma. Wątpie, aby niektóre modele miały, a niektóre nie, albowiem jest to zbyt mały szczegół, by niektóre w takowe wyposażyć a inne nie. Radze zatem poważnie porozmawiać z instruktorem, albo po prostu gdy go nie będzie na chwile w samochodzie, jak już będzie robił sobie przesyłki kurierskie, lub wyskoczy na kawe, po prostu spróbować samemu zgodnie z moim opisem. Poradzicie sobie :)
pozdrawiam
ssieger

Postprzez ella » środa 02 sierpnia 2006, 10:59

A kto powiedział że ich nie może być?
Otwórz linka podanego wyżej i poczytaj sobie.
3. Ponadto dopuszcza się wyposażenie w następujące światła:
1) drogowe - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 1;
2) przeciwmgłowe przednie - pojazdu samochodowego;
3) pozycyjne przednie - przyczepy innej niż wymieniona w ust. 1 pkt 6;
4) postojowe - pojazdu samochodowego o długości nieprzekraczającej 6,0 m i szerokości nieprzekraczającej 2,0 m; zabrania się umieszczania tych świateł na innych pojazdach;
5) odblaskowe boczne - pojazdu samochodowego innego niż wymieniony w ust. 1 pkt 11;
6) odblaskowe przednie - pojazdu samochodowego;
7) jazdy dziennej - pojazdu samochodowego;
ella
Moderator

Następna strona

Powrót do Porady techniczne