Zmiana biegów - bez sprzęgła

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Zmiana biegów - bez sprzęgła

Postprzez invx » wtorek 18 lipca 2006, 09:35

No wlasnie zmiana biegow ... :) Wydaje sie proste ... sprzeglo, noga z gazu, bieg, sprzeglo i gaz.
no ale mozna sobie zycie utrudnic :P
- mozna zmieniac biegi bez odejmowania gazu
- mozna zmieniac biegi bez sprzegla :lol:

i chodzi mi o jakies praktyczne porady co do tej metody 2 (do pierwszej tez mile widziane spostrzezenia). Z tego co wiem to nawet nei na wszytkich skrzyniach jest ona mozliwa ?
Ostatnio zmieniony sobota 06 stycznia 2007, 23:34 przez invx, łącznie zmieniany 1 raz
invx

Postprzez Tomek_ » wtorek 18 lipca 2006, 09:56

Zmiana biegow bez odejmowania gazu czesto jest stosowana na nawierzchniach sliskich kiedy istnieje ryzyko poslizgu osi. W takich przypadkach stosuje sie tzw. "miedzygaz" lub przelacza sie bieg bez zdejmowania nogi z gazu. Podobnie mozna robic redukujac biegi, co rowniez znakomicie zmniejsza (choc nie eliminuje) ryzyko poslizgu na nawierzchni np. mokrej. W przypadku awarii hamulca roboczego, powiedzmy na nawierzchni dosc sliskiej mozemy pokusic sie na hamowanie silnikiem, pod warunkiem, ze mamy na to miejsce i warunki. W takim przypadku redukcja biegow na nawierzchniach sliskich bez uzycia gazu lub tzw. miedzygazu moze latwo wywolac poslizg osi napedowej.

Co do zmiany biegow bez uzycia sprzegla to wg mojej wiedzy konczy sie to kosztowna wymiana calej skrzyni :D :D
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez scorpio44 » wtorek 18 lipca 2006, 11:52

Tomek_ napisał(a):Co do zmiany biegow bez uzycia sprzegla to wg mojej wiedzy konczy sie to kosztowna wymiana calej skrzyni :D :D

Powiem tak - zmiana biegów przez użycia sprzęgła jest jak najbardziej możliwa, jeżeli się umie to robić, jest to wyższa szkoła jazdy, ale jest to możliwe i nie musi skończyć się rozwaleniem skrzyni. Czytałem nawet w swoim życiu kilka artykułów, jak należy to umiejętnie robić i kiedy ta umiejętność może się przydać.

Ale na potrzeby naszego forum, które ma służyć przede wszystkim młodym niedoświadczonym kierowcom, trzymajmy się Tomka wersji. ;) :D W normalnej jeździe bez wątpienia nie należy tej metody próbować.
scorpio44

Postprzez Sławek_18 » wtorek 18 lipca 2006, 13:04

Nom racja, mozna zmieniac biegi bez sprzegla,,, ale poco? Lepiej kupic automata :P
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Tomek_ » wtorek 18 lipca 2006, 14:16

Teoretycznie mozna i bez sprzegla, choc nie ma to sensu, zuzycie mechanizmow bedzie znacznie szybsze a i do natychmiastowego uszkodzenie skrzyni tez niedaleko. Po to montuja sprzeglo przy manualnych skrzyniach, zeby go uzywac ;)
Tomek_

Postprzez invx » wtorek 18 lipca 2006, 18:53

to jak ktos ma jakies artykuly i inne cenne info na temat zmiany biegow bez sprzegla, i nie chce tego publucznie ujawniac to bardzo bym prosil na PW. :)
invx

Postprzez scorpio44 » wtorek 18 lipca 2006, 19:27

invx napisał(a):to jak ktos ma jakies artykuly i inne cenne info na temat zmiany biegow bez sprzegla, i nie chce tego publucznie ujawniac to bardzo bym prosil na PW. :)

Ja nie mam. :D Pamiętam tylko, że gdzieś o tym dawno temu czytałem. Nawet trudno mi powiedzieć, czy w jakiejś książce, czy w jakimś artykule z gazety motoryzacyjnej itd.
scorpio44

Postprzez invx » wtorek 18 lipca 2006, 19:45

ja mam taka ksiazeczke "Szybkosc bezpieczna" S. Zasady. I z niej sie dowiedzialem ze tak mozna :). Niestety co i jak to juz tam nieliele jest o tym :(
A tak BTW to swietna jest ta ksiazka :D Skarbnica wiedzy :) Polecam wszytskim.
invx

Postprzez Sławek_18 » wtorek 18 lipca 2006, 19:56

A powiedz po co Ci to tak do codziennego uzytku?
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez invx » wtorek 18 lipca 2006, 20:05

z ciekawosci, z checia podniesienia swoich umiejetnosci, i do jazdy niecodziennej :)
invx

Postprzez Tomek_ » wtorek 18 lipca 2006, 20:48

Kilka cytatow rajdowcow jakie znalazlem na temat zmiany biegow bez sprzegla.

S.F.: W naszym samochodzie używaliśmy seryjnej skrzyni. W przeciwieństwie do skrzyni kłowej, nie pozwala ona na zmianę biegów bez sprzęgła, co w rajdowych warunkach czasami się przydaje, zwłaszcza w zakręcie, kiedy nie można zdjąć nogi ani z gazu, ani z hamulca. W Citroenie, którym startowałem dawniej, dość często zdarzało mi się zmieniać biegi bez sprzęgła i chyba to było przyczyną powtarzających się defektów skrzyni.

M.W.: W układzie napędowym Lancera działają już zbyt duże siły. Tutaj można zmienić bieg bez sprzęgła może raz, może dwa, ale prędzej, czy później "zamorduje się" skrzynię lub dyfer.
Tomek_

Postprzez invx » wtorek 18 lipca 2006, 20:54

wszedlem wczoraj na google i tez na to trafilem 8)

ale co do tego drugiego cytatu to najlepiej samochod zostawic w garazu aby sie nie psul :D

ale nie mam zaufania do tego zordla i nadal poszukuje informacji o zmianie bez sprzegla :)
invx

Postprzez invx » środa 19 lipca 2006, 12:15

widze ze zmiana biegow z otwarta przepustnica jest nawet popularna :)
Wiec mam do ekspertow pytanie.

Jade na 2 30 km/h, mam 8 tys. obrotow, powiedzmy ze mam juz jakas tam wprawe, i po wcisnieciu sprzegla silnik dostaje dodatkowo 300 obrotow. I teraz wrzucam 3, puszcza, sprzeglo, i majac 8300 tys. obrotow jade na 3 z predkoscia 30km/h to przeciez az sie prosi zeby kola zerwaly przyczepnosc ?? przeciez na biegu 3, przy takich obrotach to mial bym predkosc z 60 km/h ??
wiec jak to jest z teoria ze zmiana z otwarta przepustnica zapobiega (zmniejsza) poslizgi ?
Zgadzam sie ze w dol tak jest. Ale w gore ?
invx

Postprzez Tomek_ » środa 19 lipca 2006, 12:23

Zrob mi zdjecie jak jedziesz osobowka na dwojce, 30km/h przy obrotach 8000 /min to Ci odpowiem na pytanie :D
Tomek_

Postprzez scorpio44 » środa 19 lipca 2006, 13:22

Invx, mam wrażenie, że za wysoko mierzysz. ;) Próbujesz się dokształcać w zagadnieniach z wyższej szkoły jazdy (do której potrzebne jest spore doświadczenie w normalnej jeździe), a wszystko wskazuje na to, że o normalnej jeździe masz niewielkie pojęcie. Koleżeńska sugestia - pojeźdź wpierw trochę, a za rok, dwa wróć do lektury o zmianie biegów bez sprzęgła. ;)
scorpio44

Następna strona

Powrót do Porady techniczne