skrzyżowanie

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

skrzyżowanie

Postprzez szydlak » czwartek 29 czerwca 2006, 14:44

Mam pytanie odnośnie skrzyżowania Obrazek

Czy jadąc drogą z pierszeństwem w danym kiedunku powinnismy jechac w lewo i od lewej krawędzi z kierunkiem (droga jednokierunkowa) czy tez od prawej i bez kierunku gdyz po znakiem nie ma tabliczki ze schematem jak biegnie droga z pierszeństwem a wiec biegnie ona prosto,
wszyscy instr uczą tam ze skręcamy w lewo to od lewej krawędzi ale wydaje mi sie ze to błąd bo powinno sie jeździc według znaków a znak mówi tylko tyle ze droga jest z pierszeństwem
a swoją drogą skrzyżowanie tez jest źle oznaczone[/img]
szydlak

Postprzez adalberthus » czwartek 29 czerwca 2006, 20:55

Skrzyżowanie jest to przecięcie się dróg posiadających jezdnię,oraz ich rozwidlenie lub zbiegnięcie się.Pierwszeństwo przejazdu posiadają pojazdy jadące droga z pierwszeństwem przejazdu i skręcające w prawo z tej drogi.Skręt w prawo z drogi jednokierunkowej rozpoczynamy z pasa ruchu leżącego jak najbliżej prawej krawędzi jezdni,chyba że inny pas znakami drogowymi został do tego skrętu wyznaczony.Skręt w lewo z jezdni jednokierunkowej rozpoczynamy z pasa leżącego jak najbliżej lewej krawędzi jezdni,chyba że inny pas znakami drogowymi został do tego skrętu wyznaczony.Ponieważ z tego rysunku wynika,że pasy ruchu nie zostały wyznaczone ,to skręty mogą zaczynać się z pasów TYLKO zgodnie z zasadą ogólną.I nic do tego nie ma oznakowanie drogi jako z pierwszeństwem przejazdu.
Skrzyżowanie jest oznakowane w sposób jak najbardziej prawidłowy.Kierunkowskaz trzeba włączyć,gdyż na skrzyżowaniu trzeba pokazać zamiar zmiany kierunku jazdy.Jest to rozwidlenie(typ skrzyżowania)więc trzeba pokazać zamiar zajęcia lewego pasa ruchu przed skrętem i wyłączyć kierunkowskaz natychmiast po wykonanym manewrze.
jak chceta to jedźta, ale nie jedźta jak chceta
adalberthus

Postprzez szydlak » czwartek 29 czerwca 2006, 21:20

a właśnie oznakowanie ma sporo tutaj do rzeczy poniwaz sam znak droga z pierszenstwem nie mowi nam ze jest ona w lewo lub prawo tylko ze jest prosto, mimo nie wielkiego łuku można przyjąć że droga ta biegnie prosto i nie trzeba zjeżdzać do lewej krawędzi i dawać kierunku
Na jakiej podstawie mamy tam dawać kierunek ?? czy na kazdym zakręcie dajemy kierunek, tam jest tylko droga z prawej strona jeszcze, a skrzyżowanie nie jest prawidłowo oznakowane
szydlak

Postprzez Filip » czwartek 29 czerwca 2006, 21:48

Mam wątpliwości względem tego rysunku: jeśli dobrze rozumiem, ulica w którą skręca się tu w lewo jest już DWUKIERUNKOWA. A zatem skręt z lewego pasa (z jednokierunkowej) powodowałby konieczność zjechania od razu na prawą stronę - na dobrą sprawę trzeba by ścinac już na skrzyżowaniu; zatem nie jestem przekonany czy bezpieczne jest skręcanie w lewo z lewego pasa, niezależnie od tego, że z tej dwukierunkowej można skręcić w lewo tylko. Na dobrą sprawę tam (po lewj za skrzyżowaniem) powinien być znak przypominający, że zaczyna się droga dwukierunkowa (znak dość rzadki niestety wciąż na polskich drogach...). W każdym bądź razie nie jestem pewien czy w opisanej sytuacji nie powinno sie (powinno dla bezpieczeństwa) w lewo skrecać z prawego pasa; ale pewnie się mylę...
Filip

Postprzez szydlak » czwartek 29 czerwca 2006, 21:56

tzn jeśli chodzi o droge jedno kierunkową to nie ma potrzeby dawać tam znaku ze jest juz 2 kierunkowa ponieważ przejechaliśmy skrzyżowanie i nie było powtórzonego znaku droga jednokie.. a zatem jest dwukier...
Mi jednak chodzi tylko o oznaczenie drogi głównej, bo tak naprawde nie wiadomo gdzie ona biegnie, jeśli by biegła w prawo a my skręcalibyśmy w lewo to trzeba by ustąpić pojazdą z prawej strony (ale my tego nie wiemy bo nie ma schematu) dlatego wydaje mi sie ze skrzyżowanie jest błędnie oznaczone
szydlak

Postprzez Sławek_18 » czwartek 29 czerwca 2006, 22:22

eśli by biegła w prawo a my skręcalibyśmy w lewo to trzeba by ustąpić pojazdą z prawej strony (ale my tego nie wiemy bo nie ma schematu) dlatego wydaje mi sie ze skrzyżowanie jest błędnie oznaczone
:twisted: Jak moze jechac z prawej? PRzeciez tam jest jednokierunkowa :lol: :lol: Ludzie.... PRzeciez tam w lewo jak pojedziecie to przeciez jest droga podporzadkowana, CZYLI droga z pierwszeństwem biegnie w prawo. I basta.
a odnosnie skretu z ktorego pasa...... proste.
Jedziesz droga jednokierunkowa o 2 pasach ruchu, chcesz skrecic w lewo wiec zajmujesz lewy pas, oczywiscie zajmujesz prawy pas gdyz wjezdzasz w dwukierunkową. Kierunkowskaz? Wedlug mnie "trzeba" wlaczyc.
I sprawa rozwiazana :P
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez szydlak » piątek 30 czerwca 2006, 09:51

akurat na tym skrzyżowaniu jest taka sytuacja że jadąc grogą z pierszeństwem nie widac znaków na tamtych drogach, wiec nie wiadomo gdzie co i jak, po za tym nie moze byc tak ze obserwujemy znaki które mają pojazdy z naprzeciwka, przeciez to bez sensu, skrzyżowanie jest żle oznakowane według mnie, ale przydała by się opinia specjalisty ;)
szydlak

Postprzez scorpio44 » piątek 30 czerwca 2006, 10:03

szydlak napisał(a):skrzyżowanie jest żle oznakowane według mnie, ale przydała by się opinia specjalisty ;)

Nie uważam się za specjalistę, ale napiszę swoją. ;) :D

Zgadzam się, że skrzyżowanie jest źle oznakowane. Na skrzyżowaniu typu rozwidlenie, gdzie żadna droga nie idzie dokładnie prosto, MUSI być na tabliczce pokazany przebieg drogi z pierwszeństwem - musi, żeby nie było wątpliwości. Jeżeli takiej tabliczki nie ma, to na logikę można by wnioskować, że droga z pierwszeństwem biegnie dalej tą drogą, która jest że się tak wyrażę "bardziej prosto" - czyli w tym wypadku nie w prawo, ale w lewo!
Szydlak, a czy ta droga w lewo nie jest przypadkiem dużo węższa albo podrzędniejsza itp. itd.? To jeżeli idzie o przepisy, nie ma nic do rzeczy - ale być może dzięki temu instynktownie się kojarzy, że droga z pierwszeństwem idzie tutaj w prawo.

No w każdym razie jeżeli chodzi o odpowiedź na główne pytanie, to bez wątpienia będzie to skręt w lewo, który należy wykonać od lewej krawędzi (droga jednokierunkowa), no a potem zająć prawą połowę (droga dwukierunkowa) - wyjdzie pewnie trochę slalom, no ale zgodnie z przepisami tak trzeba się zachować.
scorpio44

Powrót do Sytuacje na drodze