Uzyskanie danych właściciela pojazdu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Uzyskanie danych właściciela pojazdu

Postprzez cman » wtorek 20 czerwca 2006, 12:38

Czy może ktoś się orientuje, w jaki sposób można i czy w ogóle można się dowiedzieć oficjalną drogą w Wydziale Komunikacji, kto jest właścicielem pojazdu na podstawie podanego numeru rejestracyjnego?
Niestety nie mam nikogo znajomego w WK :? więc nie mogę się dowiedzieć tak po prostu.
cman

Postprzez Cycu » wtorek 20 czerwca 2006, 12:57

Zwykły obywatel nie ma dostępu do tych danych. Jeśli sprawa dotyczy wykroczenia czy przestępstwa możesz zwrócić się o pomoc w ustaleniu właściciela np. na komendzie.
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez Małgonia11 » wtorek 20 czerwca 2006, 17:19

Ale jakoś można się na pewno tego dowiedzieć, bo pamiętam jak u mnie w szkole dyrektorka po numerach rejestracyjnych dochodziła, którzy uczniowie stawiają samochody przed szkołą. No chybą, że to było traktowane jako wykroczenie czy coś podobnego.
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Postprzez scorpio44 » wtorek 20 czerwca 2006, 18:24

Małgonia11 napisał(a):No chybą, że to było traktowane jako wykroczenie czy coś podobnego.

Albo było to przed ochroną danych osobowych - nawet wtedy chyba nie można się było dowiadywać danych tak po prostu z ulicy, ale z pewnością było łatwiej dla bardzo chcącego.
scorpio44

Postprzez cman » wtorek 20 czerwca 2006, 19:52

Dzięki za odpowiedzi - tak zresztą myślałem :?.

Małgonia11 napisał(a):Ale jakoś można się na pewno tego dowiedzieć...

To wiadomo :twisted:, ale to zajmie trochę czasu. Myślałem tylko, że być może da się to załatwić normalnie, legalnie...
cman

Postprzez Małgonia11 » czwartek 22 czerwca 2006, 19:01

scorpio44 napisał(a):
Małgonia11 napisał(a):No chybą, że to było traktowane jako wykroczenie czy coś podobnego.

Albo było to przed ochroną danych osobowych - nawet wtedy chyba nie można się było dowiadywać danych tak po prostu z ulicy, ale z pewnością było łatwiej dla bardzo chcącego.

To było tego roku późną zimą (luty/marzec). Może po prostu Pani Dyrektor z mojej szkoły ma układy w Wydziale Komunikacji ;) I uczniowie chodzili na przerwie przestawaić samochody na inne parkingi. Ale teraz postawili szlaban i nie można już tam wjechać :P
28.06.2006 - zdane !
Mój pierwszy samochód - Ford Fiesta
Małgonia11

Powrót do Luźna gadka