Prawo jazdy od 16 lat?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy od 16 lat?

Postprzez MaTi » niedziela 09 kwietnia 2006, 21:39

Jak to w końcu jest z tym prawem jazdy? Będzie od 16 lat, czy jeszcze nie wiadomo? Znalazłem tamat, w którym pisało, że może będzie to wprowadzone od 2006 roku. I chciałbym się tego dowiedzieć. Dzięki za odpowiedzi. Jeśli było to przepraszam, ale nie znalazłem.
MaTi

Postprzez Silent » niedziela 09 kwietnia 2006, 21:41

Nie ma i nie będzie czegoś takiego jak prawo jazdy na kat. B od 16 lat. Byłoby to totalną głupotą. Patrz dział 'Najczęściej zadawane pytania' tam masz szczegółowe informacje. Od 16 lat można się zainteresować tylko kategorią B1, natomiast egzamin na kat. B można zdawać mając równo 18 lat.
Obrazek
Silent

Postprzez MaTi » niedziela 09 kwietnia 2006, 22:06

Dzięki za odpowiedź. W tym dziale 'Najczęściej zadawane pytania' znalazłem coś o planach prawa jazdy od 16 lat, więc spytałem.
MaTi

Postprzez Tomek_ » niedziela 09 kwietnia 2006, 23:35

Na razie jest projekt ustawy, wg ktorej od 16 lat bedzie mozna sie uczyc jezdzic np z rodzicem, lecz po ukonczeniu kursu i zdaniu egzaminu wewnetrznego. Od projektu do wprawadzenia dluga droga wiec jeszcze poczekamy troche.
Kat. B i C za pierwszym podejściem.
Testy na prawo jazdy 2013
Tomek_

Postprzez ella » wtorek 11 kwietnia 2006, 11:29

Tomek_ napisał(a):Na razie jest projekt ustawy,..

Kolejny nowy projekt z marca tego roku wedlug ktorego Ustawa ma wejsc w zycie z dniem 1 stycznia 2008 r. :D
Ciekawe ile jeszcze tych projektow i nowych terminow.
Ostatnio zmieniony czwartek 10 sierpnia 2006, 08:33 przez ella, łącznie zmieniany 1 raz
ella
Moderator

Postprzez Silent » wtorek 11 kwietnia 2006, 16:10

Czyli że co, od 2008 roku na naszych drogach zawitają 16'stolatkowie ? Przecież to chore, mam nadzieje że ta ustawa zostanie wycofana ;) Bo cytując słowa pewnej piosenki: "Szesnaście lat to jednak troche za mało by móc zmieniać świat" ;)
Obrazek
Silent

Postprzez Nadzienie » wtorek 20 czerwca 2006, 14:28

Wiatm :D
Ja myśle wręcz przeciwnie niż wy. :) Może w Austrii i Szwecjii (jak sie nie myle) też tak myśleli przed wprowadzeniem tej ustawy. (liczba wypadków bardzo wzrośnie) W tych krajach było inaczej - liczba wypadków SPADŁA o 15% a to ogromna ilość. Dlaczego u nas niemoglo by to wejść?? Może też liczba wypadków spadnie?? :) Co wy na to ? :)
Nadzienie

Postprzez jimorrison » środa 21 czerwca 2006, 08:47

Nadzienie napisał(a):Może też liczba wypadków spadnie?? :) Co wy na to ? :)

porazka..... :P
hehe...
mspanc!
nic nie ruszac z poprzeczkami na pr.jazdy - jest dobrze!
pozdr.
jimorrison

prawo jazdy kat.B, 1 podejście
teoretyczny 1.07.2005=>zdany, praktyczny 21.07.2005=>zdany, odebrane 4.08.2005

Był: FSO Caro 2.0 DOHC, FSO Atu 1.6 OHV, FSO Caro 1.4 DOHC
Jest: FSO Caro 1.6 DOHC
jimorrison

Postprzez Ad_aM » środa 21 czerwca 2006, 12:31

Sam mam 18 lat, ale patrząc na to co niektórzy odwalają za kółkiem to aż za mała ta granica ;)

I tu chodzi o "fantazję" bo zachowania wynikające z braku doświadczenia ma każdy świeży kierowca niezależnie od wieku
Ad_aM

Postprzez Nadzienie » piątek 23 czerwca 2006, 21:42

Mnie jeszcze ciekawi ile to będzie kosztować. :wink: To będzie prawdopodobnie tak że, na poczatku zdaje się egzamin w ośrodku - jeździ sie dwa lata z osobą towarzyszącą ( też po jakimś "kursiku") i dopiero po 2. latach egzamin państwowy. :) Ja myśle że, na początku będzie sie płacić za kurs (powiedzmy 1200 zł - jak za normalne prawko) dostaniesz jakis papier - zapłacone i będzie to traktowane jak normalny kurs ;) tylko 2 lata dłuższy...
A jak wy myślicie ile to będzie kosztować?! Pozdro :) :wink:
Nadzienie

Postprzez Cycu » sobota 24 czerwca 2006, 11:33

A ja myślę że taki 16 latek ma większą pokorę i odczuwa większy strach niż pewny siebie 18-latek. Oczywiście nie musi być to regułą. Ale ja z pewnością bardziej uważał bym za kierownicą w wieku 16 lat :wink: w tym wieku wielu ludzi boi się jeszcze rodziców i z pewnością nie chce im rozbić samochodu :D :D :D
A 18 latek wreszcie zdobywa upragnione uprawnienie, na które czekał tyle lat, i pierwsze co robi-popisy :roll:
Chciałoby się powiedzieć praktyka czyni mistrzem :D im wcześniej tym lepiej :D

Licencja wyścigowa też od 16 lat!!! :D :D :D
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez ella » sobota 24 czerwca 2006, 20:56

cycu napisał(a):A 18 latek wreszcie zdobywa upragnione uprawnienie, na które czekał tyle lat, i pierwsze co robi-popisy

Podpisuję się pod tym stwierdzeniem. 18 latek wreszcie ma to prawko i zaczynają się popisy przed kolegami, pokazanie, że ja mam samochód i prawko a wy jeszcze nie i jakim to ja jestem super kierowcą (oczywiście nie wrzucajmy wszystkich do jednego wora).
Dwa lata kursu, czyli dwa lata jezdy bez ograniczenia czasowego nawet z drugą osobą ostudzi trochę ten pęd do siadania za kółkiem bo młody się już najeździ. Samochód będzie już czymś normalnym.

Ale co tu mówić, będzie to "przywilej" nie dla każdego 16 latka. Sami wiemy jak to jest z kasą na kurs. A tu jeszcze dojdą koszty adaptacji auta i szkolenia osoby towarzyszącej. Nie każdą rodzinę będzie na to stać i większość będzie robiła to prawko jednak od 18 lat. To tak jak teraz z kategorią B1. Niby jest ale nikt jej prawie nie robi.
ella
Moderator

Postprzez Nadzienie » poniedziałek 26 czerwca 2006, 13:56

A tu jeszcze dojdą koszty adaptacji auta ...

Co to znaczy?! xD Nie przyjaźnie brzmi :)

Nie każdą rodzinę będzie na to stać i większość będzie robiła to prawko jednak od 18 lat

A co do ceny to ile to będzie mniejwiecej kosztować ?? Naprawde będzie to aż takie drogie ??
Nadzienie

Postprzez ella » poniedziałek 26 czerwca 2006, 14:50

Nadzienie napisał(a):A co do ceny to ile to będzie mniejwiecej kosztować ?? Naprawde będzie to aż takie drogie ??

:hmm: A kto moze teraz wiedzieć ile będzie kosztował kurs w 2008 roku :wink:
Będzie to cena normalnego kursu :?: (nie wiadomo jaka bo ciągle rośnie tak jak benzyna) + koszty przeszkolenia osoby towarzyszącej+ koszty obowiązkowych wspólnych zajęć kandydata na kierowce i osoby towarzyszącej w OSK + mówiło się kiedyś o tym, żeby samochód był tak samo wyposażony jak samochód OSK (czyli hamulec i sprzęgło) W Rozporządzeniu jest napisane "ODPOWIEDNIO PRZYSTOSOWANYM POJAZDEM"

Radzę poczytać Rozporządzenie...
http://www.mtib.gov.pl/prezentacje/jedn ... jacych.pdf
tam jest wszystko dokładnie opisane.
ella
Moderator

Powrót do Luźna gadka