Parkowanie równoległe tyłem.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parkowanie równoległe tyłem.

Postprzez kopan » sobota 10 czerwca 2006, 01:06

Kto jest odpowiedzialny za wymuszenie pierwszeństwa przy parkowaniu równoległym tyłem. (przy wjeździe)
1. Egzaminowany bo nie zdążył w trzy sekundy zaparkować
2. Egzaminator ponieważ nie przewidział że to zajmnie więcej czasu a pojazd się pojawił.
A może instrukcja egzaminowania przewiduje minimalny czas na zaparkowanie.
kopan

Re: Parkowanie równoległe tyłem.

Postprzez Radwan » sobota 10 czerwca 2006, 06:07

kopan napisał(a):Kto jest odpowiedzialny za wymuszenie pierwszeństwa przy parkowaniu równoległym tyłem. (przy wjeździe)

Na temat parkowania równoległego napisano już bardzo dużo, w związku z tym, krótko. Kto jest odpowiedzialny za właściwe wykonanie manewru - ten co dany manewr wykonuje. Egzaminator ocenia i reaguje w sytuacjach niebezpiecznych. Pozdrawiam
Radwan

Re: Parkowanie równoległe tyłem.

Postprzez kopan » sobota 10 czerwca 2006, 17:34

Ale konkretnie to gdzie coś na ten temat znajdę, bo szukam i nic nie widzę.

Jak wiadomo przy parkowaniu równoległym tyłem występuje cofanie.
Przy cofaniu należy ustąpić pierwszeństwa wszystkim.
Jeśli egzaminator nakazał wykonanie w konkretnym miejscu parkowania równoległego tyłem to na niego spada odpowiedzialność za wymuszenie pierwszeństwa przy cofaniu w czasie wjazdu na stanowisko parkingowe???
No chyba że egzaminowany sam będzie oceniał że nie teraz bo teraz wymusi pierwszeństwo przy parkowaniu i sam znajdzie objazd wkoło, powtórnie podjedzie, oceni teraz można, nie teraz nie można i tak w koło macieju i do skutku.
A może brak w tab nr 7 przy tym zadaniu tego zdania <<<<parkowanie odbywa się z zachowaniem zasad ruchu drogowego>>>> oznacza że nie bierze się pod uwage wymuszenia pierwszeństwa przy tym zadaniu – czyli ze można wymusić pierwszeństwo a nawet jest to konieczne,
kopan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy