Będziemy zapinać pasy w autobusach

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Będziemy zapinać pasy w autobusach

Postprzez cappricio » sobota 06 maja 2006, 13:40

gazeta.pl napisał(a):Na obszarze Unii Europejskiej każdy podróżujący autobusem i mikrobusem już wkrótce będzie musiał mieć zapięty pas bezpieczeństwa. W najbliższy wtorek wchodzą w życie zaostrzone unijne przepisy.

Komisja Europejska chce, by pasażerowie wszystkich pojazdów musieli zapinać pasy, a nie jak dotąd tylko samochodów poniżej 3 i pół tony. Podkreśla, że brak zapiętych pasów bezpieczeństwa jest jedną z przyczyn śmiertelnych wypadków na drogach.

Nowa dyrektywa zaostrza też przepisy dotyczące przewożenia dzieci. Foteliki dostosowane do ich wagi i wzrostu muszą być w każdym samochodzie. Poza tym, od wtorku, nie będzie można wozić dzieci w fotelikach na przednim siedzeniu chyba, że została wyłączona poduszka powietrzna.

12 krajów poinformowało Komisję Europejską, że wdrożyło już do swojego prawa nową dyrektywę. W tej grupie jest Polska. Pozostałe państwa muszą to zrobić do wtorku. W przeciwnym razie grozi im postępowanie przed unijnym trybunałem sprawiedliwości.

czyli teraz będziemy nawet na jeden przystanek zapinać pasy :)
cappricio

Postprzez Salansky » sobota 06 maja 2006, 14:00

Ciekaw jestem tylko gdzie w autobusie miejskim te pasy są... Oprócz miejsca dla inwalidów innych nie widziałęm. Może każą na przynieść własne i sie przywiązać do fotela? A co z ludźmi stojącymi? Też ich związac? No bo w autobusach turystycznych już sie z takimi spotkałem, ale były tylko na przednich siedzeniach... Dziwne
12-13 XI 2005 - Teoria
16 XI 2005 - 27 I 2006 - Praktyka
30 I 2006 - Egzamin teoria+praktyka. Error.
10 III 2006 - Podejście drugie praktyka. Done.
20 III 2006 - Wyrobione.
23 III 2006 - Odebrane.
133 dni - 1218zł
Peugeot 107 + President HARRY II
Salansky

Postprzez cappricio » sobota 06 maja 2006, 14:17

i ciekawe jak te starsze, za przeproszeniem, spocone kobiety z czterema siatami zakupów zasiądą na jednoosobowym fotelu i zapną pas :hmm: przeciez rece zajęte... z drugiej strony może teraz nie beda sie na chama pchały, żeby usiaść :]

a kto będzie kontrolował niezapiete pasy? kontrolerzy? nowy obowiązek?

. . .
cappricio

Postprzez kwito » sobota 06 maja 2006, 15:11

a czy to na pewno będzie też dotyczyć autobusów miejskich? przecież to by była paranoja, i autobus by nie ruszył dopuki wszyscy się nie przypną co wsiadali? Chyba chodzi tylko o autobusy międzymiastowe.
Swoją drogą jeżdżąc ostatnio do Torunia zwróciłem uwagę, że autobusy którymi jechałem miały pasy przy wszystkich siedzeniach :)
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez Agawa » sobota 06 maja 2006, 15:45

jesli miałoby to dotyczyc autobusów miejskich to co w takim razie z tymi pasażerami co stoją :?: :roll: :lol2: nie będą mogli jeździc autobusem jesli na pokładzie bedzie juz komplet :hmm: :haha:
Agawa

Postprzez grze » sobota 06 maja 2006, 16:00

Nie chodzi o autobusy miejskie lecz autobusy turystyczne na liniach miedzynarodowych i krajowych. Ponoc dzieki pasom spadnie ilosc osob zabitych wczasie wypadku.
grze

Postprzez Agawa » sobota 06 maja 2006, 16:19

A co do fotelików samochodowych dla dzieci to bardzo słuszna koncepcja. Ostatnio widziałam babeczke jadacą Fordem Mondeo a z tyłu między fotelami stał dzieciak mniej wiecej 4- latek...az mi sie cos zrobiło. Rodzice powinni byc bardzo ostro karani za taka bezmyslnośc jaka jest przewożenie dzieci bez odpowiednich dla wieku fotelików samochodowych :evil: :twisted: :evil:
Agawa

Postprzez Cycu » sobota 06 maja 2006, 18:09

Z pewnością chodzi o autobusy dalekobieżne (co najmniej międzymiastowe).
Idea jak najbardziej słuszna, dziwiłem się, że do tej pory nie było takiego przepisu.
Autokary jeżdżące na długich trasach zazwyczaj są dość wysokie-to przejaw dbałości o bezpieczeństwo, ale paradoksalnie przez wysoko położony środek ciężkości dość łatwo się przewracają, np. gdy zjadą do rowu. Wówczas nieprzypięci pasami pasażerowie są narażeni na bardzo groźne obrażenia.
Ale podejrzewam, że jeśli w autobusie pasy nie były fabrycznie montowane, to nikt nie będzie ich teraz musiał założyć. Będzie pewnie tak, jak z pasami na tylnym siedzeniu w osobówkach.

Agawa napisał(a):Ostatnio widziałam babeczke jadacą Fordem Mondeo a z tyłu między fotelami stał dzieciak mniej wiecej 4- latek

Bez komentarza... :twisted:

A tak na marginesie :wink: :
jakoś nie widzę swojej klasy jadącej na wycieczkę z zapiętymi pasami :P wszyscy ciągle łażą po autobusie i nie wierze, żeby byli zdolni do zapięcia pasów :D
Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D :D
Cycu

Postprzez milena » sobota 06 maja 2006, 21:35

OK, dwoch lat temu byłam w Niemczech.
Trase Puławy - Kolonia pokonałam autobusem turystycznym.
No i po przekroczeniu granicy trzebabył zapiąć pasy.
Podczas pobytu u naszych zachodnich sasiadow podrozowałam autobusami "mpk" i nie przypominam sobie aby był w nich taki obowiazek.
W turystycznych - tak
W miejsich - nie .
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez ella » sobota 06 maja 2006, 21:43

W turystycznych - tak
W miejsich - nie .

Dokładnie.
Autobusy turystyczne mają pasy na każdych siedzeniech nie tylko na przednich. Informacja w górnej częsci szyby bocznej przypomina o ich obowiązkowym zapięciu.
ella
Moderator

Postprzez grze » sobota 06 maja 2006, 23:12

Jedno mnie zastanawia kto bedzie sprawdzal czy mam zapiete pasy :?: Z doswiadczenia wiem ze podczas jazdy zaden z kierowcow nie lazi po autobusie no chyba ze idzie spac lub zrobic sobie cos do picia ale watpie w to ze wtedy patrzy sie na pasazerow jedynie po przerwie rozglada sie czy wszyscy sa.No chyba ze beda jakies lampki na pulpicie albo cos w tym stylu w innym przypadku jakos nie wierze w powodzenie tej akcji :?
grze

Postprzez Czoobek » sobota 06 maja 2006, 23:55

cappricio napisał(a):i ciekawe jak te starsze, za przeproszeniem, spocone kobiety z czterema siatami zakupów zasiądą na jednoosobowym fotelu i zapną pas :hmm:

Hehe, moze skonczy sie w koncu wyscig spoconych "siatkarek" jak to z kumplami zwyklismy mawiac o takich gburowatych zeby nie powiedziec chamskich cielskach. :lol: :lol:
Wyscig po miejsce, ma sie rozumiec, a potem jojczenie ze "nie ma mi kto skasowac bileciku, syneczku czy moglabym prosic.."
Nasunelo mi sie jeszcze jedno rozwiazanie, obok automatow biletowych na przystankach moglby sie pojawic "automaty pasowe" - kupujesz, przypinasz sie do byleczego w autobusie i problem z glowy :) Znajac jednak zycie, krakowskie "pasy" z automatow zrobiliby miazge :) (od taka irracjonalna refleksja a propos "pasow" wszelakiej masci :P )
Pozdrawiam!
Czoobek

Obrazek
Czoobek

Postprzez milena » niedziela 07 maja 2006, 12:10

grze napisał(a):Jedno mnie zastanawia kto bedzie sprawdzal czy mam zapiete pasy :?: Z doswiadczenia wiem ze podczas jazdy zaden z kierowcow nie lazi po autobusie

Nie wiem, jak to jest w innych przypadkach, ale w moim było tak, że kierowca oświadczył, że przekraczmy granice i poinformował o obowiazujących przepisach. Pamiętam, że powiedział też, ze w razie kontroli (chyba) np.policji osoby, które mają niezapięte pasy będą płacić mandat 200euro.
Feci, quod potui, faciant meliora potentes.
milena

Postprzez kwito » niedziela 07 maja 2006, 12:24

a co z korzystaniem z toalety w czasie jazdy? wiąże się to przecież z odpięciem pasa :p ciekawe czy do muszli też trzeba się przypiąć pasem :) oczywiście żartuję, ale na pewno minie w Polsce dużo czasu zanim ludzie nauczą się przestrzegać czegoś takiego...
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez Czoobek » niedziela 07 maja 2006, 12:30

kwito napisał(a): minie w Polsce dużo czasu zanim ludzie nauczą się przestrzegać czegoś takiego...

A odpowiednie sluzby - egzekwowac cos takiego.
Pozdrawiam!
Czoobek

Obrazek
Czoobek

Następna strona

Powrót do Luźna gadka